Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.09.2017.

Posted in Vijesti

LEPOGLAVA – Program 21. Međunarodnog festivala čipke predstavljen je na konferenciji za novinare u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi. Međunarodni festival čipke održat će se u Lepoglavi od 21. do 24. rujna ove godine. Već tradicionalno,  ova se značajna kulturno- turistička manifestacija održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstava kulture, poljoprivrede i turizma,  zatim Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave te pod  medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj.  Bogat program festivala, čiji je zemlja partner ove godine Savezna Republika Njemačka, a tema Baština europskih čipkarskih škola, predstavili su gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, direktorica lepoglavske Turističke zajednice Ljubica Dubovečak i ravnateljica Osnovne škole Ivana Rangera u Kamenici Mirjana Posavec.

KRAPINA – Prijem za zagorske vatrogasce koji su sudjelovali u gašenju  požara velikih razmjera na Jadranu, večeras 13. rujna 2017. godine u Krapini je organizirao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Simbolična je to prilika da vam se još jednom iskaže zahvalnost na svemu što činite kako u gašenju požara tako i u slučaju drugih elementarnih nepogoda na našem području kao i diljem Hrvatske, rekao je župan Kolar. U tri izvanredne dislokacije na šibenskom i splitskom području s vatrenom se stihijom ovog ljeta borio 61 zagorski vatrogasac.

ZAGREB – Na tradicionalnom primanju građana, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Andrija Mikulić, u Staroj gradskoj vijećnici ugostio je predstavnike Hrvatske lige za borbu protiv raka te Klub žena liječenih od raka dojke. Na sastanku je dogovoren nastavak dugogodišnje, uspješne suradnje Gradske skupštine i udruga koje imaju za cilj osvijestiti javnost o važnosti preventivnih liječničkih pregleda u borbi sa zloćudnim bolestima.

ZAGREB – Članice samoborskog judo kluba Profectus, postigle su uspjeh kojem mogu zavidjeti velike svjetske sportske sile – objedinjene zlatne medalje na svjetskom i europskom kadetskom prvenstvu u judu. Helena Vuković je u Čileu postala svjetska prvakinja, a  Lara Cvjetko je titulu najbolje europske judašice osvojila u Litvi. Za postizanje ovih vrhunskih rezultata, kako ističu najbolje svjetske i europske kadetkinje, bilo je potrebno puno truda. Iako su se tek vratile sa svjetskog i europskog prvenstva, za judašice nema odmora već kreću pripreme za iduće natjecanje – Europsko prvenstvo koje će biti 2018. godine održano u Sarajevu. Kako bi se nagradili vrhunski sportski rezultati te trud i odricanje, zlatne judašice su od Zagrebačke županije dobile prigodne darove koje im je uručio zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić, a riječ je prijeko potrebnoj sportskoj opremi.

ZAGREB –  Edukativno preventivni program „Poštujte naše znakove“ koji se ove godine održava 22 godinu za redom diljem Hrvatske održan je u srijedu, 13. rujna 2017. u Zagrebu ispred HNK. Kroz igru, ples, pjesmu, glumu i interaktivne radionice zagrebački prvašići mogli su naučiti kako se ponašati u prometu. Školarce su ponašanju u prometu učili Štumfovi, Baltazar, Hlapić i Gita, ali i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo, kako je akcija urodila plodom i kako je na našim prometnicama manje ozlijeđene i smrtno stradale djece. Uz to, rekao je, kako je od prošloga tjedna na našim prometnicama oko 400 tisuća djece, te da osim njih oprezni u prometu trebaju biti i vozači. Akciju tradicionalno podržava i Grad Zagreb. Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako svi gradski uredi sinergijski djeluju, kako bi se povećala sigurnost vrtićke i školske djece. S tim ciljem – prevencijom – policija će ući u svaku učionicu u Hrvatskoj te djecu pripremiti za sigurno sudjelovanje u prometu.

GORIČAN – Dvadeseta godišnjica od osnivanja Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima obilježena je danas u Goričanu. Radi se o odboru koji je županija osnovala 1997. godine s ciljem povezivanja Međimurja i Hrvata koji žive u pograničnom prostoru uz rijeku Muru, a godine 2007. postaje trilateralno tijelo s predstavnicima Mađarske, Slovenije i Hrvatske, koje svojim djelovanjem nastoji ojačati gospodarsku, kulturnu, obrazovnu i turističku suradnju te smanjiti negativan utjecaj granica. Uz pomoć odbora odrađeno je nekoliko međunarodnih projekata, ali i onih koji su posebno važni lokalnom stanovništvu, poput projektiranja sustava odvodnje u gotovo svim pomurskim naseljima, kazao je predsjednik odbora Marijan Varga. Inače, svečanoj proslavi je prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec. Obilježavanje obljetnice je završilo simboličnom plovidbom na rijeci Muri, u znak povezivanja Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

ZAGREB – Delegaciju kosovskog grada Prizrena primio je danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima. Osim Nezira Cocaja, zastupnika u kosovskome Parlamentu, na sastanku je bio i Shakir Totaj, kandidat za prizrenskog gradonačelnika koji je istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o iskustvima koja Grad Zagreb ima u obavljanju komunalnih poslova te u razvoju turističke djelatnosti. U ime Grada Zagreba je Vesna Šimić, voditeljica Sektora za međugradsku i međunarodnu suradnju naglasila da je Prizren, nakon Prištine, drugi kosovski grad s kojim Zagreb aktivno surađuje te je uvjerena, kako će ova suradnja biti na korist oba grada i obje države.

ZAGREB – Danas,13. rujna 2017. godine počinje javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana koja će trajati do 26. rujna 2017. Za vrijeme trajanja javne rasprave, Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba izložit će se na javni uvid u predvorju zgrade Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati te na mrežnoj stranici Grada Zagreba. Javno izlaganje o Prijedlogu izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba bit će održano u petak 15. rujna u 17,00 sati, u prostoru Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27. Pisana mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba dostavljaju se do 26. rujna na adresu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18.

ZAGREB – Pred zagrebačkim gradskim zastupnicima uskoro bi se mogao naći prijedlog kojim će se u gradskom proračunu iznaći sredstva za izgradnju novih odgojno obrazovnih ustanova. Plan je, kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kroz 4 godine izgraditi 10 škola, 10 vrtića i 10 dvorana. Kada će se što graditi bit će poznato krajem godine kada će se prijedlog naći u proračunu za sljedeću godinu. Izgradnjom novih i obnovom starih škola želi se omogućiti nastava u jednoj smjeni.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima za nastup na poduzetničkim manifestacijama, za što je osigurano 200.000 kuna, raspisala je Zagrebačka županija. Radi se o sajmovi, izložbama, natjecanjima i sličnim manifestacija koje su organizirane s namjerom predstavljanja poduzetnika i udruženja poduzetnika, promocije ili ocjenjivanja njihovih proizvoda i usluga. Jednom poduzetniku mogu se dodijeliti najviše dvije bespovratne potpore u jednoj kalendarskoj godini i to za nastup na manifestacijama u zemlji ili inozemstvu, odnosno isključivo za zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora te trošak izrade promidžbenih materijala koji se koriste na manifestaciji. Potpora može iznositi do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 7.500 kuna za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj i najviše 25.000 kuna za nastup u inozemstvu. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2017. godine.

KRAPINA – Prijem za vatrogasce s područja Krapinsko-zagorske županije koji su sudjelovali u gašenju požara koji su ovo ljeto zahvatili Jadran, održat će se danas, 13. rujna 2017. godine u Krapini. U prostoru Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Krapina, primit će ih Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek. Inače, županijski vatrogasci sudjelovali su u brojnim akcijama gašenja požara na Jadranu te tako olakšali tešku situaciju svojim kolegama.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Promocija knjige „ZAČRETJE – Od križa do Svetog Križa“, polazište osnove brendiranja Svetog Križa Začretja bit će održana u srijedu, 13. rujna 2017. godine u Dvorcu Sveti Križ Začretje. Početak je u 19,00 sati. Ova promocija uvod je u proslavu Dana općine Sveti Križ Začretje koja će se svečanom sjednicom obilježiti dan kasnije, u četvrtak 14. rujna s početkom u 09,00 sati u prostorijama općine.

MOLVE – Radove na rekonstrukciji Osnovne škole Molve obišao je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima. Vrijednost radova je 861 tisuću kuna, a s iznosom od 750 tisuća sufinancira se sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt rekonstrukcije molvarske škole obuhvaća dogradnju katne građevine, knjižnice i zbornice te rekonstrukciju postojeće zgrade, kotlovnice.

ČAKOVEC – Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine Međimurske županije, traži nove članove, odnosno članice. Radi provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, ovo tijelo ima predsjednika/predsjednicu i osam članova/članica koje imenuje Skupština na mandat od četiri godine. Svaki član povjerenstva u novom će mandatu surađivati s gradskim i općinskim povjerenstvima, odnosno odborima za ravnopravnost spolova te će poduzimati aktivnosti vezane uz unapređivanje društvenog položaja žena te druge aktivnosti u cilju promicanja ravnopravnosti spolova. Svoje kandidate mogu prijaviti pojedinci i udruge do petka, 15. rujna na adresu Međimurske županije.

loading