Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.09.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, na konferenciji za medije, u četvrtak 13. rujna 2018. godine, na prostoru Gradskih bazena „Marija Ružić“, najavio je investicije u sportsku i rekreacijsku infrastrukturu na području kompleksa SRC „Mladost“, gdje iduće godine počinje gradnja otvorenih bazena. Inače, Gradski bazeni Marija Ružić ponovno su od danas otvoreni za kupače, nakon što su završeni radovi na uređenju – redoviti godišnji remont. 

DONJI VIDOVEC – Nakon prošlogodišnjih odličnih rezultata koje je polučila u smislu atraktivnosti novog turističkog proizvoda Međimurske županije program ovogodišnje manifestacije „Dani zlata i starih zanata“, koju će organizirati Međimurska županija, uz općine Donji  Vidovec i Goričan, predstavljen je u četvrtak, 13. rujna na konferenciji za medije. Dani zlata i starih zanata, održat će se 22. i 23. rujna, napomenula je zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, ističući kako je cijela manifestacija u znaku broja dva. Održat će se po drugi puta, trajat će dva dana, spaja dvije općine i dvije države- Hrvatsku i Mađarsku. Prvog dana manifestacije, u subotu 22. rujna, uz okrugli stol na temu Putovi zlata- jučer danas, sutra, u sklopu europskog projekta „Dvije rijeke jedan cilj“ bit će priređen veliki maraton Mura bike,a tu je i rekreacijski dio biciklijade na trasi Goričan- Kotoriba. U nedjelju, 23. rujna, uz panoramske vožnje, priređuje se prikaz ispiranja zlata, uz to lokalni OPG- ovi će predstaviti svoje proizvode, a posjetiteljima će biti prezentirani i stari zanati ovoga područja.

ZAGREB – U Zagrebu je, prema podacima FINA-e, blokirano 63.225 građana čiji dug iznosi više od 12 milijardi kuna od čega njih 17 i pol tisuća ima dug prema Gradu Zagrebu. Nakon današnje sjednice Gradske skupštine, koja je jednoglasno prihvatila otpis dugova do 10 tisuća kuna, dio blokiranih Zagrepčana može uskoro očekivati financijsko olakšanje – brisanje dugova prema Gradu Zagrebu. Nakon što Grad krene s otpisom dugova do 10 tisuća kuna blokiranim Zagrepčanima, Zagrebački holding planira odustati od potraživanja prema građanima također do 10 tisuća kuna duga. Kako naglašava zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, taj potez nužna je pomoć financijski najugroženijim skupinama društva. „Sve ćemo učiniti kako bi pomogli ljudima. Zagreb je socijalno najosjetljivija i najodgovornija metropola u Europi“, kazao je Bandić. Mjerom otpisa dugova do 10 tisuća kuna obuhvaćeno je oko 500 blokiranih građana s ukupnim dugom prema Gradu Zagrebu u iznosu od 2,6 milijuna kuna

ZAGREB – Međunarodna konferencija na temu Održivi urbani transport i građanska participacija održana je u četvrtak, 13. rujna u prostorijama Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu. Riječ je o završnoj konferenciji u sklopu europskog projekta MEANING čiji je nositelj Milano, a uz grad Zagreb, partneri na projektu su Porto, Gdanjsk, Barcelona, Bari i Riga. „Cilj projekta bio je poboljšati demokratski angažman i građansko djelovanje u sedam europskih metropola, a Grad Zagreb je radio na poboljšanju urbanog transporta i javnog prijevoza u gradu“, objasnila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. U sklopu projekta održane su različite radionice na kojima su sudjelovali i stanovnici Zagreba, a krajnji cilj bio je pronalazak pametnih rješenja vezanih uz promet, odnosno prometnih gužvi za vrijeme tzv. rush houra. Rezultati će biti vidljivi nakon završetka projekta, za oko mjesec dana. Vrijednost projekta je 150 tisuća eura, od čega je Grad Zagreb participirao s oko 18 tisuća eura.

VARAŽDIN – Bogat program obilježavanja Dana Varaždinske županije traje do 16. rujna i do kraja ovog tjedna bit će priređeno još nekoliko atraktivnih događanja. O svemu tome, danas, 13. rujna 2018. godine su govorili posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i  direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. U subotu, 15. rujna, u atriju Županijske palače će se od 10,00 do 13,00 sati održati program u organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije i Općine Vinica. Program u subotu završava u Vidovcu, gdje će u 19,00 sati početi koncert Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva. Ovogodišnji Dani Županije završavaju u nedjelju, 16. rujna, biciklijadom „Županija na dva kotača“, koja će biti održana prvi put.

KOPRIVNICA – Projekt gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici bila je tema u četvrtak,13. rujna 2018. godine, održane konferencije za novinare saborskog zastupnika Branka Hrga i suradnika u Koprivnici. Dobar korak naprijed u realizaciji ovog važnog projekta za Koprivničko-križevačku županiju, a posebice Koprivnicu, je sastanak s ministrom za promet Olegom Butkovićem, ističe saborski zastupnik Branko Hrg, koji će se u Koprivnici održati u naredna dva tjedna. Brza cesta je, naglašava Hrg, infrastrukturni projekt za koji bi trebali lobirati zajedno lokalna i regionalna samouprava te saborski zastupnici. U narednoj godini bi se u programima Hrvatskih cesta trebala naći sredstva za izradu kompletne projektne dokumentacije, po fazama od Križevaca do Koprivnice, a potom treba raditi i da brza cesta uže u financijsku omotnicu EU 2020.-2014., pojašnjava Hrg.

ZAGREB – Predavanje znanstvenika Ivana Đikića, direktora Instituta za biokemiju te osnivača Frankfurt Cancer Instituta na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu, naziva O talentima, znanosti i Hrvatskoj bit će održano u četvrtak, 13. rujna 2018. godine u velikoj dvorani HND-a od 17,00 sati. Profesor Đikić, jedan od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih znanstvenika, govorit će o istraživanju i liječenju tumora te svojim inicijativama za obrazovanje mladih u Hrvatskoj.

BREGANA – Nakon što su u siječnju počeli radovi, za manje od 9 mjeseci, na oko 1.100 četvornih metara izgrađena je zgrada uz Dječji vrtić u Bregani sa 4 nove prostorije, sanitarnim i svim ostalim popratnim prostorima, polivalentna dvorana s malim tribinama, te vanjska terasa s umjetnom travom i uređenim okolišem, sve povezano toplim hodnikom s već postojećom zgradom. Investiciju vrijednu više od 5 milijuna kuna financirao je Grad Samobor, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od milijun kuna.

VARAŽDIN – Smanjenje broja nezaposlenih u Varaždinskoj županiji bilježi varaždinski regionalni ured zavoda za zapošljavanje. Krajem kolovoza bilo je  3072 nezaposlenih  radnika. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 1,3%, a u usporedbi s istim mjesecom  2017. godine taj je broj manji za 927 osoba, odnosno 23,2%. Poslodavci su istovremeno prijavili 1076 slobodnih radnih mjesta, a najveći se broj radnika tražio u prerađivačkoj industriji.

KOPRIVNICA – U sklopu praćenja provedbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja posjetili su Koprivničko-križevačku županiju. Župan Darko Koren predstavnicima ministarstva zahvalio je na dolasku te iskazao zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom koja se tiče brige o braniteljskoj populaciji i naglasio kako je ovaj sastanak prilika da se dodatno unaprijedi suradnja među institucijama na korist branitelja. Svrha radnog sastanka bila je rješavanje nedoumica vezanih uz novi Zakon, provjera situacije u područnim jedinicama i urednima državne uprave, ali i komunikacija s lokalom vlasti i udrugama.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Svjetskoj akciji „World CleanUp Day“ pridružit će se i Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički te akcijom čišćenja okoliša dati pozitivan primjer svim mještanima. Akcija čišćenja, koja će obuhvatiti okoliš škole, centar Brestovca Orehovičkog i Zelenu učionicu u šumi Šarov jarek, bit će provedena u petak 14. rujna, a u njoj će sudjelovati svi učenici škole sa svojim učiteljima. Predvodnici akcije biti će iskusni volonteri Eko sekcije volonterskog kluba koji su prošle školske godine sudjelovali u mnogim akcijama u sklopu projekta “Moj okoliš, moja budućnost”.

loading