Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.09.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji, u petak, 13. rujna 2019. godine, u pratnji  ministara mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković. U Donjoj Stubici, u poslijepodnevnim satima posjetio je poduzeće Salvus, potom je u Svetom Križu Začretju obišao gradilište spojne ceste Zabok-Krapina i prisustvovao predstavljanju radova na izgradnji 2. faze ceste, od Svetog Križa Začretja do Velike Vesi. U Krapini je obišao 27. Zagorski gospodarski zbor i prisustvovao 54. Festivalu kajkavskih popevki. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u Krapini je, prije odlaska na festival izravno u program razgovarao s urednicom Radija Kaj Biserkom Jakšić.

ZAGREB – Uoči obilježavanja 160 godina postojanja Osnovne škole Granešina u Gradskoj četvrti Dubrava, danas je svečano otvorena nova trodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 37 milijuna kuna koji je osim izgradnje i opremanje sportske dvorane obuhvatio i izgradnju vanjskih sportskih terena i spremišta, izgradnju parkirališta te dogradnju stubišne jezgre s dizalom i spojnog pješačkog pothodnika između škole i dvorane. „U vrijeme školske nastave dvoranu će koristiti 800 učenika, a u slobodno vrijeme građani koji su najzaslužniji što smo ju napravili“, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković je održala ovog petka, 13. rujna 2019. godine, radni sastanak sa zamjenicom župana Krapinsko-zagorske županije Jasnom Petek i ravnateljima ustanova iz područja socijalne skrbi, a kako je istaknuto, bio je to susret upoznavanja i predstavljanja dobrih praksi, ali i razgovor o poboljšanju socijalnih usluga u zajednici. – Imamo odličnu suradnju sa svim ustanovama bez obzira da li im je osnivač županija ili država jer nam je u interesu pružiti kvalitetnu socijalnu uslugu za sve građane – istaknula je Petek dodajući da županija radi velike iskorake u organizaciji stanovanja za žrtve nasilja, organiziranju psihosocijalne pomoći žrtvama i ostalome. Cilj posjeta je jačanje međusobne suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave, centara za socijalnu skrb i ministarstva te poboljšanje kvalitete usluga za građane. Cilj je, također i sagledavanje tekuće problematike vezano za  materijalno stanje institucija, ali i fizička i tehnička zaštita koja se uvodi u sve centre za socijalnu skrb, istaknula je ministrica Bedeković dodajući da je prilikom današnjeg posjeta županiji obišla i Centre za socijalnu skrb u Zlatar Bistrici i Krapini te se uvjerila da će rok – 30. rujna, za fizičku i tehničku zaštitu biti ispoštovan. Također, ministrica se susrela i sa županom Željkom Kolarom.

KRAPINA – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je ovog petka, 13. rujna 2019. godine u Krapini te je tom prilikom obišao i 27. Zagorski gospodarski zbor, razgovarao sa izlagačima, ali i brojnim Krapinčanima koji su mu prilazili. – Nakon one velike financijske i ekonomske krize Zagorje i Međimurje su prvi izašli iz toga van i to na temelju izvoza, malog poduzetništva i teškog rada, i to je jedini pravi recept u Zagorju – rekao je Milanović za Radio Kaj dodajući da će ljudi naći način da u stimulativnom okružju krenu u borbu za sebe i svoju obitelj. Uz njega, u obilasku 27. Zagorskog gospodarskog zbora bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj te SDP-ovi načelnici i gradonačelnici.

ZAGREB – Park Maksimir ovog vikenda obilježava 225 godina postojanja, a za sve posjetitelje organiziran je bogati prigodnim svečani program. Trodnevna manifestacija počinje u petak 13. rujna projekcijom dječjeg filma na livadi pored Vidikovca te dodjelom medalja i diploma polaznicima novog programa Javne ustanove – Maksimir „Mali maksimirski rendžer“, u subotu je na repertoaru veliki piknik te koncertni spektakl skladatelja i peterostrukog dobitnika Porina Zvjezdana Ružića na drugom jezeru, a u nedjelju tijekom cijelog dana organiziran je besplatni vođeni obilazak parka Maksimir i to svakog punog sata.

ZAGREB – Novouređeno parkiralište uz terminal Borongaj ovog petka, 13. rujna otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na površini od 7.200 četvornih metara osigurana su 253 mjesta te dodatna za bicikle, mopede i motocikle. Do ponedjeljka,16. rujna je parkiranje besplatno, a s početkom sljedećeg tjedna započinje naplata. Parkiranje će se naplaćivati 10 kuna dnevno, odnosno 200 kuna mjesečno. Investicija je vrijedna 700 000 kuna.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Da su poduzetnici nositelji razvoja Sv. Križa Začretja, rečeno je danas na Svečanoj sjednici održanoj povodom obilježavanja Dana općine. U Sv. Križu Začretju proteklih godinu dana priveli su se kraju brojni projekti među kojima su asfaltiranje cesta, sanacija klizišta, uređenje komunalne infrastrukture, ulaganja u turističku promociju, a vodila se briga i o gospodarenju otpadom. Također, najveći projekt općine, dogradnja dječjeg vrtića, vrijedan oko milijun eura koji će biti dijelom financiran EU sredstvima, uskoro kreće u realizaciju. Među brojnim uzvanicima bili su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborski zastupnik, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki te načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova. – Svi projekti jednako su važni, bilo da su velik ili mali – istaknuo je načelnik Kos dodajući da se kroz proteklo razdoblje puno sredstava izdvajalo za razvoj gospodarstva, a u planu za iduće je ulaganje u najmlađe. Na svečanoj sjednici podijeljena su i priznanja mještanima koji su nesebično svojim djelima pridonijeli razvoju općine.

KRAPINA – U organizaciji Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije, u sklopu Zagorskog gospodarskog zbora, ovog petka 13. rujna 2019. godine u Krapini je održan okrugli stol na temu „U dobru i zlu, ali i zajedničkom businessu“. Na okruglom stolu su sudjelovale poduzetnice Krapinsko-zagorske i Varaždinske županiji ali i poduzetnice iz Slovenije. – Cilj je umrežavanje poduzetnica i informiranje javnosti o položaju žena u businessu – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek koja je sudjelovala na okruglom stolu. – Sve više žena u županiji se odlučuje otvoriti vlastiti obrt te su se pokazale kao odlične poduzetnice, a sve više ima i vlasnica OPG-a – dodala je Petek. Na okruglom stolu predstavljen je i projekt „Mala škola poduzetništva za žene“ koji provode Hrvatska gospodarska komora – Europska poduzetnička mreža Hrvatske i Međunarodna mreža poslovnih žena.

VELIKA GORICA – Vijećnici  Skupštine Zagrebačke županije, ovog petka, 13. rujna, na sjednici održanoj u Velikoj Gorici, jednoglasno su prihvatili Odluku o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za područje Županije. Tako u svim gradovima i općinama na području Županije visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po 200 kuna dok je visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu 500 kuna, a na OPG-u 250 kuna. Pristojbe za goste se kreću od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima. Cijenu turističke pristojbe povisili su tek neki gradovi kao što su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor, Ivanić Grad- rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić. Turistička pristojba koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji za sve jedinice lokalne samouprave na području županije iznosi za prvog i drugog člana po 60 kuna, a za svakog sljedećeg 25 kuna.

VARAŽDIN – Stručni skup na temu Mogućnosti korištenja elemenata tradicijske kulture u radu s djecom rane i predškolske dobi za odgojitelje i stručne suradnike s područja Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije održan je danas u Županijskoj palači, okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije i „FolkoFonije“ – festivala tradicijske kulture. Na  skupu je sudjelovalo 80 odgajatelja. Okupljene su u ime Varaždinske županije pozdravili Natalija Martinčević, savjetnica župana, Jasenka Husnjak iz Dječjeg vrtića Varaždin te Krešimir Plantak Večerin ispred CTK Varaždin.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija u dva mjeseca trajanja Javnog poziva za dodjelu potpore premiji osiguranja poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini zaprimila je 264 zahtjeva za što će izdvojiti 343 tisuće kuna. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ističu kako je već sada premašen broj zaprimljenih zahtjeva za ovaj program u odnosu na ukupni prošlogodišnji broj, kada ih je bilo 254.

KLINČA SELA – Gradnja školske-sportske dvorane, za što je ishođena građevinska dozvola, i gradnja dječjeg vrtića, za što se projekti pripremaju, prioriteti su općine Klinča Sela. Kroz sljedeće dvije godine očekuje  se i početak gradnje nadvožnjaka u Donjoj i Gornjoj Zdenčini, a u tijeku je i projektiranje logističkoga centra u Gospodarskoj zoni Donja Zdenčina, u kojemu bi radilo 400 radnika.  Započela je gradnja pristupne ceste za gospodarsku zonu Kupinec, a projektira se i pristupna cesta do gospodarske zone Klinča Sela. Tako ukupan iznos realiziranih i projekata u tijeku u općini Klinča Sela iznosi 9 milijuna kuna.

CESTICA – Bogatim programima od 11. do 14. rujna Općina Cestica slavi Dan općine i blagdan Uzvišenja svetog Križa. U dvorani tamošnje Osnovne škole u petak, 13. rujna 2019. godine, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, u nazočnosti podpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, saborskih zastupnika Božice Makar i Josipa Križanića, župana Varaždinske županije Radimira Čačića i drugih. Proteklu godinu, obilježile su milijunske investicije u komunalnu i društvenu infrastrukturu, napomenuo je načelnik Cestice Mirko Korotaj te među nizom predstojećih projekata najavio formiranje područnog odjela Glazbene škole u Cestici. Kao pogranična općina Cestica se susreće s brojnim izazovima, ali i benefitima u smislu velike gospodarske aktivnosti u poduzetničkoj zoni, kaže varaždinski župan Radimir Čačić.Razumijevajući potrebe, općina Cestica u Vladi redovito nailazi na potporu u realizaciji niza projekata, a tako je i s izgradnjom nasipa vrijednim 26 milijuna kuna kao i predstojećom aglomeracijom, ističe podpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar. Na svečanoj sjednici tradicionalno su dodijeljena javna priznanja mještanima Općine Cestica i učenicima za uspješnost i rezultate u radu. Nagrada Općine Cestica dodijeljena je Hrvatskim vodama, Svijećama Kokot. Plaketa Općine Cestica DVD-u Križovljan- Cestica, vlč. Mariju Filipoviću, Nevenu Furjanu, Katici Obadić i Nikoli Milecu.

MURSKO SREDIŠĆE – Jedan od strateških ciljeva grada Murskog Središća u prometnoj infrastrukturi je izgradnja pješačko biciklističkih staza. Tako je početkom 2017. godine izgrađena pješačka staza po cijeloj dužini s desne strane Martinske ulice prema naselju Hlapičina. Ovih dana u Martinskoj ulici u Murskom Središće u tijeku su radovi na izgradnji pješačkog mosta čija je vrijednost 360.000 kuna, a radovi se izvode  temeljem potpisanog Sporazuma s Županijskom upravom za ceste Međimurske županije. Završetak radova planiran je u studenom ove godine.

KOPRIVNICA – U koprivničkom kinu završavaju radovi na zamjeni kino ekrana i procesora zvuka, pa će se tako kino osuvremeniti s wall to wall platnom i procesorom zvuka koji će gledateljima omogućiti veći užitak u filmskim projekcijama. Vrijednost radova je 84 tisuće kuna, a ove subote, 14. rujna 2019. godine, održat će se otvorenje s dvije besplatne projekcije: u 16,00 sati bit će prikazan animirani film Kralj lavova, a u 18,00 sati igrani film Spiderman: daleko od kuće. Oba će filma biti prikazana u 3D tehnologiji, a besplatne ulaznice mogu se podići sat vremena prije projekcija na blagajni koprivničkog kina.

loading