Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.10.2015.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Četvrto izdanje Internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast“ održava se od danas do četvrtka, 14. listopada u Tuheljskim Toplicama. IMG_3131.JPGNa „Interslastu“ gostuju slastičari iz 10 zemalja; Italije, Izraela, Češke, Armenije, Japana, Albanije, Njemačke, Slovenije, Austrije i Palestine koji će pokazati najmodernija postignuća u svijetu slastičarstva te kako se spravljaju njihove izvorne i najpoznatije slastice, ističe organizator Stjepan Odobašić. tortaUkazujući na važnost održavanja „Interslasta“ upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji, zbog njene prezentacije i pozicioniranja kao atraktivne destinacije, kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, u prisutnosti potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore Davora Pleška, otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

POREČ – Dani hrvatskog turizma, tradicionalni skup turističkih djelatnika ove se godine 13. i 14. listopada održava u Poreču. Sudionike su na početku pozdravili Ratimir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a i Josip Zaher, potpredsjednik HGK, a Dane turizma otvorio je Darko Lorencin, ministar turizma Republike Hrvatske.  Na dvodnevnom skupu analizirat će se turistička sezona 2015. te najaviti glavne aktivnosti za pripremu turističke 2016. godine.  Također, po prvi puta javnosti će se predstaviti pripremljeni akcijski planovi za razvoj posebnih oblika turizma, pripremljeni temeljem Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020.godine.Na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika, koji okuplja više od tisuću sudionika, i ove će godine biti održana dodjela turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima i to po novom modelu.Postojeća kategorija nagrada koje se dodjeljuju poslovnom sektoru, Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, a koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora, od ove je godine proširena.  Uz već postojeće, za hotele, kampove i marine, od ove su godine uvedene i nagrade za Destination Management Company, hostele, obiteljski smještaj, charter kompaniju, restorane te seoska domaćinstva. Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komore i Hrvatska turistička zajednica.  Na Danima hrvatskog turizma u Poreču je akreditirana i ekipa Radija Kaj koja će se izravno javljati u program. 

ZAGREB – Novoizgrađeni zamjenski objekt Odjela VI, površine 6.165 metara četvornih s ukupno 130 ležajeva, od čega prvih 15 za korisnike palijativne skrbi, rano jutros u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan na Jankomiru otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ukupno četiri kata nalaze se moderno uređeni hitni prijam, dnevna bolnica za alkoholizam, dnevna bolnica za ovisnost o kockanju, Jedinica za centralno naručivanje, specijalističko-konzilijarne ambulante, neurološka djelatnost s ultrazvučnom dijagnostikom, internistička ambulanta, rendgen, medicinsko – biokemijski laboratorij, ljekarna, odjel integrativne psihijatrije, odjel za ovisnosti te knjižnica s predavaonicom.Vrijednost izgradnje i opremanja ovog objekta je gotovo 49 milijuna kuna, a do sada su izgrađena tri nova objekta bolnice Sveti Ivan na Jankomiru ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna. Ovime, kao i skorašnjom novom metodom liječenja, koju će predstaviti kroz dva tjedna Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan na jankomiru postat će centar izvrsnosti.
ČAKOVEC – Unapređenje učinkovitosti radne snage, razvoj ljudskog kapitala i jačanje socijalne uključenosti u RH, strateški su ciljevi javnog poziva vrijednog oko 18 milijuna kuna kojim se financiranjem iz strukturnih i investicijskih fondova, a u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava RH ulaže u jačanje socijalnog dijaloga. Ukupno će se u Hrvatskoj financirati 18 projekata, među kojima i jedinom kojem su nositelji dvije županije, „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“. Nakon što su međimurski župan Matija Posavec i bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta, krenula je i njegova prva faza, početnom konferencijom u Bjelovaru, gdje je projekt predstavljen ciljanoj skupini, predstavnicima GSV-a, ali i poduzetnicima, članovima sindikata, predstavnicima regionalne i lokalne samouprave.

KOPRIVNICA – Početna konferencija projekta „Ruka pomoći“ održana je danas u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Projektom, vrijednim 1,3 milijuna kuna, iz Europskog socijalnog fonda će se u 100% iznosu financirati pružanje socijalnih usluga, odnosno pomoć u kući za starije i nemoćne osobe s područja Koprivničko-križevačke županije, u tri grada i 20 općina. Nastavak je to uspješnog projekta gerontodomaćica koji se provodi već 10-ak godina, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren. Projektom će 35 žena, 23 gerontodomaćice i još dodatno, 12 dugotrajno nezaposlenih žena, dobiti priliku za stjecanje certifikata za gerontodomaćicu, odnosno završit će verificiranu edukaciju za pružanje usluge pomoć u kući, čime im se izravno omogućava zapošljavanje ili pak pokretanje vlastitog posla na području pružanja socijalnih usluga, kaže voditeljica projekta i predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“, nositelja projekta, Valentina Čadavec. Projekt traje do 21. studenog 2015. godine.

LEPOGLAVA – U sklopu Erasmus +  projekta pod nazivom „Zajedničko međunarodno volontiranje, razmjena i istraživanje u sportskom obrazovanju“,  skraćenog naziva DIVERSE, danas će Lepoglavu posjetiti  predstavnici sportskih organizacija londonske  županije Islington. Posjetom Lepoglavi,  Europskom gradu sporta 2015. nastavlja se suradnja između Varaždinske županije, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina i sportske organizacije „Access to Sport Project Islington“ iz Londona te  ženskog nogometnog kluba Islington. Cilj projekta je razviti suradnju uvođenjem novih sportskih aktivnosti između srednjoškolskih učenica Islington županije iz Londona u Velikoj Britaniji i Varaždinske županije, te kroz projekt razvijati svijest o zdravlju, zdravoj prehrani, bavljenju sportom, multikulturalnosti i  volontiranju kao životnom stilu.

ČAKOVEC – Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u rujnu ove godine broj nezaposlenih na području Međimurske županije u padu. Na kraju rujna na burzi je bilo 5.239 Međimuraca što je manje u odnosu na ovogodišnji kolovoz  kada ih je bilo 5.439, ali i prošlogodišnji rujan kada je u evidenciji nezaposlenih pri HZZ-e Područnom uredu Čakovec bilo 6.412 osoba. Tijekom rujna zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 628 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec od 64 posto i rujan prošle godine više od 17 posto.

ĐURĐEVAC – Šteta od suše na temelju podnesenih prijava na području Grada Đurđevca iznosi milijun i 962 tisuće kuna. Prema prijavama Povjerenstvu za procjenu štete grada Đurđevca, najmanji iznos štete iznosi 355, a najveći milijun i 32 tisuće kuna. Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković poslao je konačno izvješće  o šteti nadležnima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih sušom u vremenu od 1. srpnja do 20. kolovoza na području Grada Đurđevca nastale su velike štete na višegodišnjim nasadima voćarskih kultura, te je župan koprivničko-križevački Darko Koren krajem kolovoza proglasio elementarnu nepogodu od suše.

loading