Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB Radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Jabuka u Resniku  starog 32 godina, vrijednosti  gotovo 3 milijuna kuna su završeni. Objekt veličine gotovo 2.500 četvornih metara je obnovljen sredstvima iz programa Zagreb energetski efikasan grad ZagEE 2014. – 2017., a sufinanciran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na zgradi vrtića je napravljena nova toplinska izolacija vanjskih zidova, novo krovište s izolacijom te je zamijenjena kompletna stolarija, sagrađena je nova kotlovnica kako bi se s lož ulja prešlo na zemni plin, a ugrađen je i instrument za daljinsko očitavanje potrošnje energenata i vode. Sve to dovest će do smanjenja energetske potrošnje za više od 70%  te 77 tona manje godišnje emisije CO2.

ČAKOVEC- Početna konferencija projekta pod nazivom „Dynamic Light“ održana je danas u Čakovcu. Radi se o projektu u sklopu programa Interreg Central Europe, čiji je cilj napraviti pomak od postojećeg planiranja infrastrukture javne rasvjete prema modernom i energetski učinkovitom. Vodeći partner projekta je visoka škola Wismar iz Austrije, dok drugih 14 partnera dolazi iz Slovenije, Češke, Italije, Autrije, Poljske i Hrvatske. Jedan od njih je i Grad Čakovec, koji će u suradnji s Međimurskom energetskom agencijom na proljeće ugraditi dinamičnu rasvjetu u centru grada i okolnim ulicama. Ugovor koji ti potvrđuje danas su potpisali direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Vrijednost implementacije ovog europskog projekta u Čakovcu iznosi oko sto tisuća eura.

ZAGREB – Ambienta, 43. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije od danas do nedjelje, 16. listopada otvoren je  na Zagrebačkom velesajmu, uz potporu Grada Zagreb, a kao projekt od nacionalne važnosti za gospodarstvo Grada i Republike Hrvatske. Na 20.000 četvornih metara, u sedam paviljona, predstavlja se 323 izlagača iz 25 zemalja. Ambienta je ove godine prezentirana u redizajniranom obliku i to kroz četiri tematske cjeline, s naglaskom na novoj cjelini Dizajna i hrvatske drvne proizvodnje. Redizajn Ambiente uvod je u redizajn cijelog Zagrebačkog velesajma kroz godinu dana, najavio je otvarajući sajam   zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ambienta je  za posjetitelje otvorena danas od do 19,00 sati te petak i subotu i nedjelju od 10,00 do 20,00 sati.

VARAŽDIN – Županijska komora Varaždin domaćin je Općoj skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavlja, koja se u Varaždinu održava danas i sutra, 14. listopada. Naime, visoki predstavnici dvadeset regionalnih gospodarskih komora iz zemalja Podunavskog područja usvojit će zajednički plan o budućim aktivnostima u makroregiji koja, u ekonomskom smislu, čini deset posto BDP- a Europske unije. Inače, Udruženje gospodarskih komora Podunavlja osnovano je u lipnju 2010. sa sjedištem u Gospodarskoj i industrijskoj komori Budimpešte, a Županijska komora Varaždin aktivna je članica ovog Udruženja od njenih početaka. Zadaća mu je promovirati industrijske i poduzetničke aktivnosti, s ciljem gospodarskog razvoja i zaštite okoliša u podunavskoj regiji.

ZAGREB – Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu našao se danas pred članovima skupštinskih Odbora za kontrolu i mjesnu samoupravu. Kako se moglo čuti, tako će proračun koji je za ovu godinu planiran na 7 milijardi kuna biti povećan za ukupno 145 milijuna, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Gradski su zastupnici raspravljali i o Prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju ovogodišnjeg proračuna, kao i o polugodišnjim poslovnim izvješćima o poslovanju trgovačkog društva Zagrebački holding, Razvojne agencije Zagreb te  trgovačkog društva Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Inače sljedeća sjednica Gradske skupštine na rasporedu je u četvrtak 20.listopada.

KOPRIVNICA – Nagradu i priznanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode za projekt „Smart upravljanje za čisti okoliš“ dobio je koprivnički Komunalac, u kategoriji poslovnog sektora. Uvođenjem novih tehnologija, aplikacija i moderniziranih implementacija koprivnička gradska tvrtka već godinama utječe na uređenost grada na jednostavan, učinkovit i ekološki prihvatljiv način. Tako je u protekloj godini uvedeno niz inovativnih usluga te stalnim ulaganjem u nove tehnologije i inovativne sustave, tvrtka nastavlja svoju misiju održavanja kvalitete života i okoliša građana na najvišoj razini. Ovo priznanje i nagrada Ministarstva zaštite okoliša samo je još jedna potvrda da koprivnički Komunalac prati svjetske trendove te da je ekološki orijentiran u pristupima i kvaliteti pružanja usluga korisnicima.

KRAPINA – Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka na križanju ulica Frana Galovića, Ante Starčevića i Ulice hrvatskih branitelja u Krapini u završnoj je fazi. Kako je riječ o državnoj cesti, Hrvatske ceste naručile su dokumentaciju te za ovu godinu odobrile oko milijun kuna za izgradnju kružnog toka, koji bi trebao riješiti brojne prometne probleme u Gradu Krapini, ističe gradonačelnik Zoran Gregurović.

ZAGREB – Delegacija Zagrebačke županije, u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, predstavit će se u Poljskoj na međunarodnom turističkom i putničkom sajmu WORLD TRAVEL SHOW. Sajam se održava od 14. do 16. listopada na području najvećeg izložbenog centra u Poljskoj i srednjoj Europi pored Varšave. Zagrebačka županija na Sajmu će predstaviti svoju turističku i gastro-enološku ponudu, kulturno i povijesnu baštinu, a u predstavljanju pridružit će im se i Vitezovi Zelingradski. Nakon otvorenja sajma,  bit će  potpisan Sporazum o suradnji između Zagrebačke županije i Mazowijeckog Vojvodstva.Na čelu delegacije Zagrebačke županije u Varšavi bit će zamjenik župana Rudolf Vujević i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

loading