Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 13.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferencija „Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije“ održana je u petak 13. listopada 2017. godine u Zagrebu. Konferenciju koju čini niz tematskih panel diskusija organizira Veleposlanstva Kraljevine Danske u suradnji sa Zajednicom županija, a s ciljem razmjene iskustava iz područja inovativnog, smart planiranja. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je kako se u Hrvatskoj – na svim razinama čini mnogo kako bi se što efikasnije gospodarilo infrastrukturom i transportom, a sve kako bi se građanima olakšao svakodnevni život. Uz to istaknuo je i kako sama država preko brojnih ministarstava i fondova osigurava sredstva za realizaciju koncepta pametnih županija, gradova i općina. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako se i u Zagrebu kao glavnom gradu RH značajni napori ulažu u pametna riješena kao što je bespojasni Internet na svim frekventnijim gradskim lokacijama. Osim toga kako je rekao ravnatelj REGEA – e Julije Domac trenutno agencija izrađuje strategija za „pametni grad Zagreb“. Uz to Domac je istaknuo kako tek malim promjenama mogu se napraviti veliki koraci. Da je doista tako predstavnici lokalnih jedinica mogli su se na ovoj konferenciji uvjeriti na primjerima danskih gradova.

ZAGREB – Mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa i predsjednika Hrvatskog Caritasa danas je 13. listopada 2017. godine u zgradi Gradske uprave ugostio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Mons. Mrzljak zagrebačkom gradonačelniku je predao pismo Pape Franje kojim se javnost poziva na sudjelovanje, u po prvi puta osnovanom Svjetskom danu siromaštva, 19. studenog. Uz to, razgovaralo se i o 25. obljetnici osnivanja Hrvatskog Caritasa te akciji „Za 1000 radosti“, kojom se uoči Božića, prikuplja pomoć za najpotrebitije, rekao je varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa Josip Mrzljak  istaknuvši izuzetno dobru suradnju s Gradom Zagrebom. Već 15-ak godina Grad Zagreb sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama i podupire rad Caritasa, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako će tako biti i u buduće.

VARAŽDIN – Festival letećih gitara započeo je u petak, 13. listopada i trajat će do nedjelje 15. listopada u Varaždinu. Zanimljiv koncertni i popratni  program ove  glazbene manifestacije, utemeljene na ovdašnjoj gitarskoj i glazbenoj baštini,   odvija se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a dijelom i u Galerijskom centru Varaždin. Da nakon prošlogodišnje uvertire Festival letećih gitara i ove godine nastavlja programsku orijentaciju predstavljanja žanrovskog i stilskog bogatsva gitarističkog svijeta, rekla je , zahvalivši na potpori Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu, kao i Hrvatskoj turističkoj zajednici, direktorica turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec. Festival  je otvoren u petak navečer u varaždinskom kazalištu. Osim vrhunskih inozemnih glazbenika, među kojima se izdvaja američki blues gitarist Eric Gales koji je koncert održao nakon otvorenja festivala, na festivalskom progamu će  se predstaviti i varaždinske gitarističke snage, što će svakako potaknuti razvoj ovdašnje gitarističke scene.

ZAGREB – Dva nova vozila specijalizirana za prijevoz djece s poteškoćama u razvoju i tri nova vozila za prijevoz osoba s invaliditetom danas su predstavljena na trešnjevačkoj Remizi. Ovaj prijevoz za djecu i odrasle osobe s invaliditetom je mogućnost da se uključe u normalan život i svakodnevicu šire zajednice, istaknula je predsjednica Saveza udruga distrofičara Hrvatske Marica Mirić .Ukupna vrijednost vozila je 2,5 milijuna kuna.

ZAGREB –  Manifestacija “Kesteni i purtugizec”, šestu godinu za redom održat će se  na Bundeku  ovog vikenda, 14. i 15. listopada 2017. godine. Bit će to jesenska rapsodija boja, mirisa i okusa, rekao je pokrovitelj manifestacije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, citirajući Marka Twiana da se okusi ne rađaju nego stvaraju. Tako će se u ova dva dana na Bundeku predstaviti brojni vinari odnosno proizvođači purtugizca Grada Zagreba i okolice. Uz njih bit će ovdje i svježe ubrane jabuke zagrebačkih voćara.

ZAGREB – Točno u 16,00 sati danas, 13. listopada 2017. godine završit će prijave za mjeru subvencioniranja stambenih kredita. Očekivano, interes građana mlađih od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju nekretninu je ogroman. Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je kako se do sada prijavilo 2258 mladih te je odobreno 1968 subvencioniranih kredita. Očekuje se da će već kroz dva tjedna prve obitelji useliti u stanove i kuće kupljenje uz ovu mjeru. Oni koji nisu podnijeli potpun zahtjev, dobit će dodatni rok od 30 dana da upotpune zahtjev, rekao je Štromar naglasivši kako je interes za ovu mjeru bio golem ne samo u Zagrebu nego i diljem Hrvatske. Na koncu je zaključio kako su potrebe mladih ovim natječajem velikim dijelom zadovoljene te će ministarstvo kada se za to pokaže potreba sličnu ili istu mjeru opet provesti.

ZAGREB – U naselju Novi Jelkovec sredstvima grada Zagreba prilagođena su tri stana za stanovanje osoba s invaliditetom. Stanovi će biti na raspolaganju udrugama, a koristiti će ih njihovi članovi za povremeni smještaj za vrijeme pregleda ili terapija u Zagrebu ili za vrijeme dok se njihovi stanovi prilagođavaju. Predsjednica udruge distrofičara Zagreb, Marica Mirić istaknula je kako je ovo civilizacijski iskorak koji će uvelike povećati kvalitetu života osoba s invaliditetom. Da je prilagodba ovih stanova prva od tri faze projekta cjelovite brige za osobe s invaliditetom u Zagrebu rekla je pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić objasnivši kako je druga faza – uređivanje prostora za socijalne zadruge, a treća realizacija socijalne ustanove gdje će biti dnevni boravak za osobe s invaliditetom. Vrijednost cijeloga projekta je 11 milijuna kuna.

OROSLAVJE – Novi strojevi za teksturiranje u tvornici AquafilCRO, svečano su pušteni  u rad danas, 13. listopada 2017. godine u Oroslavju. Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prisustvovali su svečanosti, a ugostili su ih članovi uprave društva Edi Kraus, Saša Muminović i Angelo Cordella. Novi strojevi predstavljaju najsuvremeniju tehniku u našoj industriji, a odlikuju se visokim stupnjem automatiziranosti, što ima direktan utjecaj na iskorištenost kapaciteta i podizanje konkurentnosti – rečeno je na svečanosti. Ovom investicijom u pogonu AquafilCRO povećana je produktivnost, kvaliteta konačnih proizvoda te se značajno umanjuje uporaba energije. To je potvrda da grupacija Aqafil planira ostati u Hrvatskoj. Vrijednost ove investicije je 2 milijuna dolara. Nakon razgovora sa vodstvom tvrtke i obilaska pogona, zadovoljstvo viđenim iskazao je župan Kolar, a o vrijednosti investicije najbolje govore riječi oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka da je uloženo toliko koliko iznosi godišnji proračun grada.

VARAŽDIN – Dvadeset i drugi Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“ otvoren je danas, 13. listopada 2017. godine, u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin. Riječ je o najvećoj hrvatskoj manifestaciji u području lova i ribolova, vezanoj uz boravak u prirodi i turizam, koja ove godine okuplja stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske. Imajući u vidu njen značaj potporu ovoj sajamskoj priredbi daje Varaždinska županija, rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. Sajam je otvorio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, rekavši kako je Varaždin oduvijek sajmeni grad s jasnom turističkom perspektivom zbog čega je ovakvu sajamsku priredbu nužno zadržati i dodatno ojačati. Od petka do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled izlagačke ponude, razgledati i edukativne izložbe od kojih se izdvaja Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza. Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“ za posjetitelje će biti otvoren danas i sutra od 9,00 do 19,00 sati, a u nedjelju do 17,00 sati.

ZAGREB – U Zagrebu se razvija sustav pametnog parkiranja. Ekipa okupljena pod nazivom WePark ima za cilj spojiti vlasnike parkirnih mjesta s vozačima, a sve kako bi svakako parkirno mjesto, kojih u gradu nedostaje, bilo iskorišteno do krajnjih granica. Vozači će putem aplikacije moći pronaći i rezervirati mjesto, a vlasnici privatnih parkinga će s druge strane preko specijaliziranog portala svoje mjesto iznajmljivati. Projekt bi svjetlo dana mogao ugledati kroz mjesec dana, a prvo će zaživjeti na Kvatriću, Britancu i Prisavlju. Ovaj projekt dio je programa Startup Factorya Zagreb.

KRAPINA – Glavni ravnatelj policije Republike Hrvatske, na prijedloge načelnika policijskih uprava, imenovao je 154 načelnika policijskih postaja u 19 policijskih uprava. U Krapinsko-zagorskoj županiji Vedran Draganić imenovan je za načelnika policijske postaje u Zaboku, Miljenko Fruk  u Donjoj Stubici, Robert Petrović u Klanjcu, Dubravko Kunštek u Krapini, Marijan Turniški  u Pregradi, Zdenka Kolačko u Zlatar Bistrici, Damjan Vešligaj novi je načelnik policijske postaje granične policije Macelj, a Dejan Dunaj prometne policije u Krapini.

ZAGREB – Manifestacija Sajam zimnice  i autohtonih proizvoda održava se od 13. do 15. listopada 2017. godine na Trgu bana Jelačića. Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su vezani uz “zimnicu” te im omogućuje prodaju i direktno povezivanje s potrošačima. Između ostaloga na „Jelačić placu“ moći ce se kupiti voće i orašasti plodovi, pekmezi, kompoti, ušećereno voće, ajvar, ukiseljeno povrće, riba, med i razna ulja. Ukupno, sajam će okupiti 120 izlagača, a 16 ih je iz Zagreba. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda otvoren je u petak i subotu od 08,00 do 20,00 i u nedjelju od 08,00 do 18,00.

KOPRIVNICA – O aktualnoj problematici i planovima za naredno razdoblje, koprivničko-križevački župan Darko Koren razgovarao je  s predstavnicima Hrvatskih voda. Bilo je riječi o obrani od poplava i gradnji vodnokomunalne infrastrukture, a predstavljeni su i projekti aglomeracija Đurđevac i Koprivnica. Župan Koren je istaknuo kako su županijske stručne službe na raspolaganju za svu potrebnu koordinaciju i pomoć te su dogovoreni daljnji sastanci kako bi spremni dočekali eventualne nepogode.

ČAKOVEC – U dvorištu rodne kuće međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca u Čakovcu, danas, 13. listopada 2017. godine održava se tradicionalna manifestacija “Jesen u kraljevu vrtu”. U organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec prigodni kulturno-umjetnički program u prijepodnevnim satima upriličili su učenici Prve osnovne škole Čakovec, a posjetitelji tijekom dana mogu u Kraljevu dvorištu u centru Čakovca obići i prodajnu izložbu zdrave hrane. Na taj način djeca uče o životu i djelu jednog od najpoznatijih međimurskih slikara starije generacije, a kod ostalih posjetitelja se popularizira prostor u kojem je živio i stvarao, ističe voditelj promidžbe Muzeja Međimurja Zlatko Bacinger te dodaje da posjetitelji ove manifestacije mogu također iskoristiti ovu prigodu i za razgledavanje slikarevog ateljea i galerije, koja se nalazi u njegovoj rodnoj kući.

ZAPREŠIĆ – U sklopu obilježavanja Dana grada Zaprešića- Dana Jelačića od petka, 13. do nedjelje,15. listopada 2017. godine održat će se 19. sajam gospodarstva. Svečano otvorenje Sajma je danas, 13. listopada u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić od 11,00 sati.

 

loading