Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.11.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Tvrtka MI Hršak iz Krapine danas obilježava završetak novog investicijskog ciklusa vrijednog 18 milijuna kuna.  Na prigodnoj svečanosti otvoren je novi proizvodni pogon za izradu čeličnih konstrukcija u poslovnoj zoni Krapina Nova, veličine 3.500 m2, izgrađen u skladu s načelima energetske učinkovitosti, zaštitom okoliša i radne okoline djelatnika.

U poduzeću je zaposleno 100 djelatnika, s tendencijom daljnjeg zapošljavanja.  

KOPRIVNICA – Dan inovacija inicijativa je Podravkinog tima za otvorene inovacija na kojem je predstavljeno 12 tvrtkinih sektora. 23 prezentera pokazali su kakve su inovativne načine u proteklih nekoliko godina poboljšali i unaprijedili kompanijsko poslovanje. U sklopu Dana inovacija održana je i panel rasprava na kojoj su vanjski partneri i suradnici raspravljali o važnosti inovativne kulture u poslu. Dan inovacije u Podravki dan je posvećen svima koji participiraju u važnim procesima tvrtke, kaže voditelj otvorenih inovacija Emir Džanić. Put izgradnje sustava otvorenih inovacija moguć je jer su zaposlenici otvoreni i sustavi mogu biti kreativni, kaže direktorica sektora Istraživanje i razvoj u Podravki Jasmina Ranilović. Ideja nastaje u čovjeku, ali za njezinu je realizaciju potrebna organizacija i procesi, zaključak je drugog Dana inovacija u Podravki.

ZAGREB – Zagreb Connect, međunarodna startup konferencija održana je jučer na Zagrebačkom velesajmu. 15 finalista borilo se za novčane nagrade od 50, 30 i 25 tisuća kuna, a najboljim startup projektom proglašen je onaj tvrtke Amodo. Drugi Zagreb connect oduševio je i potencijalne investitore, ali i predstavnike grada Zagreba. Upravo zato i ove godine dodijeljena je posebna nagrada Grada Zagreba. Zagreb connect i ove godine su organizirali Grad Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO) i Zagrebačkim velesajmom.

KARLOVAC – Sastanak hrvatskih županija, članica Saveza Alpe Jadran, održan je u Karlovcu. Teme sastanka bile su dogovor o zajedničkom stavu o budućim aktivnostima i projektima u Savezu i pripremni dogovori vezani za plenarno zasjedanje župana odnosno predsjednika regija koja će se održati u Klagenfurtu  25. studenog. Osim članstva u Savezu Alpe-Jadran, predstavnici su raspravljali o članstvu u ostalim međunarodnim organizacijama i udruženjima, te o prijavi projekata na natječaje u sklopu programa Središnja Europa i Interreg. Sastanku su prisustvovali predstavnici Međimurske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Karlovačke i Istarske županije.

KOPRIVNICA – Nagradu Gradovi budućnosti  INplus 2015. u kategoriji Mobilnost dobio je grad Koprivnica za projekt CIVITAS DYN@MO. Koprivnica je tako postala jedan od pet hrvatskih gradova koji ove godine s pravom nose naziv „Pametni gradovi 2015.“. Nagrade su dodijeljene na završnoj svečanosti projekta „Gradovi budućnosti“ koji su proteklih sedam mjeseci provodili Poslovni dnevnik, Veleposlanstvo kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj i Udruga gradova. Svi hrvatski gradovi imali su priliku kandidirati na natječaj svoje inovacije i pametna rješenja iz 5 područja pametnog poslovanja. Stručni žiri ocjenjivao je sve pristigle prakse i medu njima izabrao po jednu najbolju praksu iz svakog područja temeljem inovativnosti prakse, utjecaja na zajednicu i mogućnosti primjene tih rješenja u drugim gradovima. Uz Koprivnicu, nagrade su primili Rijeka, Jastrebarsko, Dubrovnik i Pleternica, a preuzeo ju je zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić.

NEDELIŠĆE – Sajam ekologije i zdrave prehrane, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije te komunalne i ekološke opreme „Mesap jesen 2015“ otvara svoja vrata posjetiteljima ovog vikenda, 14. i 15. studenog u Nedelišću. Ovaj međimurski sajam poduzetništva će osim mnoštva prehrambenih proizvoda i tehnološke opreme, posjetiteljima ponuditi i brojna popratna događanja, pa će tako u subotu, 14. studenog od 15,00 sati LAG „Međimurski doli i bregi“ održati prigodnu radionicu u sklopu koje će biti riječi o programu i mjerama ruralnog razvoja. U nedjelju organizatori pripremaju natjecanje u pripremanju lovačkog gulaša i kulinarski show, a sve će to biti popraćeno i glazbenim programom. Svečano otvorenje sajma najavljeno je za sutra u 11,00 sati.

BRAČAK – U tijeku je revitalizacija i obnova dvorca Bračak, po niskoenergetskom standardu, uz maksimalno moguće korištenje obnovljivih izvora energije. Projekt provodi Krapinsko-zagorska županija, uz potporu Vlade i sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te potporu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Ovim projektom spojeno je očuvanje kulturne baštine i uvođenje najnovijih trendova u području energetske obnove, a na takav je način nedavno obnovljena zgrada Županije u Krapini. U dvorcu Bračak bit će smješten regionalni energetski centar i poduzetnički inkubator za tvrtke koje se bave područjem energetike, čime će ova zgrada povijesno-kulturne baštine biti ne samo sačuvana, već će dobiti funkcionalnu namjenu. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša financiraju obnovu u 100%-tnom iznosu do 24 milijuna kuna.

ZAGREB – Zimska služba Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije s radom počinje 15. studenog, a završava 15. travnja 2016. godine. U sedam mjesta pripravnosti raspoređeno je 28 ekipa sa 27 kamiona i frezom, a na zalihi ima 4 tisuće tona soli i 4 tisuće metara kubičnih kamenog materijala. Za rad zimske službe osigurano je 15,5 milijuna kuna. Inače, zimska služba Zagrebačke županije skrbi za 1.225 km cesta koje su razvrstane u 3. i 4. razinu prioriteta čišćenja.

ZAGREB – U pothodniku kod raskrižja Ulica SR Njemačke i Avenije Dubrovnik uskoro će biti postavljen lift i rampa za osobe s invaliditetom. Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izradio je idejni projekt kojim je predviđena izgradnja rampe na jednom ulazu dok bi se na ostalih 5 ulaza postavio lift. Početak radova se očekuje nakon ishođenja potrebnih građevinskih dozvola.

ZAGREB – Gradovima sa svog područja za izgradnju e-punionica Zagrebačka županija dodijelit će 630 tisuća kuna. Javni poziv za dodjelu spomenutih sredstava otvoren je do 20. studenoga. Potpore će se dodijeliti u sklopu pilot programa Zagrebačke županije kojim se želi potaknuti izgradnja e-punionica sufinanciranih iz nacionalnih i EU sredstava u gradovima Zagrebačke županije. Sufinancirat će se do 50% ukupno prihvatljivih troškova za izgradnju jedne e-punionice, a najviše do 70 tisuća kuna. Jedan grad može dobiti potporu za izgradnju samo jedne e-punionice. Prihvatljive aktivnosti u sklopu projekta odnose se na izradu dokumentacije, zakup potrebne dodatne snage te nabavu i izgradnju jedne e-punionice.

CESTICA – Koncert popularnih kajkavskih izvođača, Kaj vu duši, u organizaciji Općine Cestica i Radija Kaj, održava se ove nedjelje 15. studenoga u Cestici u Varaždinskoj županiji. Koncerti “Kaj vu duši” prava su svečanost kajkavskih popevki i najpopularnijih pjesama festivala „Pjesma i tambura“ Radija Kaj, koji se već niz godina održavaju diljem središnje i sjeverozapadne Hrvatske, ali i s koncertima na krajnjem jugu i istoku zemlje, u Dubrovniku i Jarmini. Na koncertu će nastupit proslavljeni kajkavski izvođači predvođeni Ivicom Pepelkom. Gordana Ivanjek Tušek, Gabrijela Hrženjak, Iva Ranogajec Inkret, Kušlec, Mario Plantak, Ivan Povijač, Ivan Brezni, Mili, Faringaši, Kaliope, Ela Canjuga, Vinički tamburaši i Juraj Galina. Koncert Kaj vu duši bit će održan, s početkom u 19 sati, u dvorani osnovne škole u Cestici, uz slobodan ulaz.

loading