Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što mu je 2015. godine oduzeta titula počasnog građanina, izaslanstvo Srebrenice danas je obavijestilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kako namjeravaju ispraviti nepravdu i ponovno ga proglasiti počasnim građaninom Srebrenice. Povrat titule iniciralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Počasnim građaninom gradonačelnik Bandić bit ce proglašen u ožujku 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine Srebrenice.

KOPRIVNICA – Od srijede, 15. studenoga s radom počinje zimska služba na području Grada Koprivnice, a tim je povodom jutros održana smotra vozila Zimske službe Grada Koprivnice. U sastavu koprivničke zimske službe pet je kamiona, tri kombinirke, jedan greder, rotacioni posipač i vozilo ophodnje, u svakom su vozilu po dva vozača, dok će djelatnici koprivničkog Komunalnog poduzeća Komunalac ručno čistiti zebre te prilaze zebrama. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić napominje, kako je u proračunu za zimsku službu osigurano dva milijuna kuna, a programom zimske službe obuhvaćeno je 251 kilometar nerazvrstanih cesta, 100 kilometara pješačko-biciklističkih staza te javna parkirališta koja nisu pod naplatom koncesionara.

ZAGREB – Konferencija „Kako porezima dinamizirati gospodarski rast?“ održava se ovog ponedjeljka, 13. studenog 2017. godine, u Zagrebu. Na konferenciji će sudjelovati brojni predstavnici izvršne vlasti, financijskih institucija, jedinica lokalne i područne samouprave, ulagača, medija te strukovnih asocijacija iz Hrvatske, regije i s EU razine, a raspravljat će se o ključnim pitanjima kao što su: Mogu li porezi dovesti do povećanja prihoda JLS? Kako strani ulagači ocjenjuju porezni sustav i porezne olakšice pri ulaganjima? Treba li restriktivnije kažnjavati porezne prekršaje?

KRAPINA – Kako bi razgovarali o cestovnom i željezničkom prometu, odnosno prometnim projektima na području Krapinsko-zagorske županije, ovog utorka, 14. studenog 2017. godine, sastat će se u Krapini ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Kako je najavljeno iz ministarstva, tom prilikom bit će potpisan i Ugovor za početak radova na obnovi državne ceste DC24, na dionici od Zlatar Bistrice do Konjščine. Ugovor će, u prisustvu ministra Butkovića, potpisati predstavnici Hrvatskih cesta i odabranog izvođača radova. U roku od deset dana nakon potpisivanja ugovora, izvođač radova bit će uveden u posao, nakon čega kreću i 39 milijuna kuna vrijedni radovi koji bi trebali u potpunosti biti dovršeni kroz 14 mjeseci.

ZAGREB – Sporazum o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije potpisali su predstavnici 51 institucije, gradova, općina te biciklističkih i ekoloških udruga s područja županije. Naime, u svibnju ove godine, temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u ovoj godini, čiji je cilj jačanje biciklističkog turizma kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta, Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 350 tisuća kuna. Inače, Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma na svojem području. Tako su postavljene servisne stanice za bicikle u svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Također, Županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara. Početkom svibnja Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je i mobilnu biciklističku aplikaciju „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision One“ kojima je dodatno obogaćena turistička, gastronomska i kulturna ponuda Zagrebačke županije.

SVETI MARTIN NA MURI – U Termama Sveti Martin na sjeveru Međimurja danas, 13. studenog 2017. godine otvoren je „Biodinamički tjedan“, prva takva manifestacija u Hrvatskoj. U suradnji s donjokraljevečkim Centrom dr. Rudolf Steiner, koji nosi naziv po antropozofu i utemeljitelju biodinamike rođenom u Međimurju, cilj biodinamičkog tjedna je približiti lokalnom stanovništvu prednosti eko i biodinamičke poljoprivredne proizvodnje zdrave hrane, koju Terme i same koriste u svom poslovanju te na taj način obogatiti turistički proizvod Međimurja. – Terme do sada surađuju s oko 25 biodinamičkih OPG-ova, postotak domaćih namirnica iznosi oko 60 posto, a te brojke želimo i povećati kako bismo im olakšali plasman proizvoda na tržište –  rekla je direktorica hotelskih operacija Termi Jelena Berečić. S tim ciljem biodinamičku proizvodnju sve više potiču i Ministarstvo poljoprivrede te Međimurska županija, na čijem području je 2006. godine bilo sedam biodinamičkih proizvođača, a deset godina kasnije njih čak 44, kazala je zamjenica župana Sandra Herman. Inače, u okviru Biodinamičkog tjedna, koji će potrajati do 19. studenog 2017. godine, biodinamičari iz lokalnih OPG-ova prezentirat će svoje proizvode, interesentima će biti dostupne informacije i predavanja o Steineru, a u krugu Terma će biti posađeno drvo kao temelj i početak projekta budućeg biodinamičkog vrta.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica dobio je još jedno prestižno priznanje – Smart City Award u kategoriji Pametni sport i to za novouređeno igralište kod koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“, u gradskom parku. U rekonstrukciju, odnosno obnovu sportskih terena te izgradnju rasvjete igrališta uloženo je 2,6 milijuna kuna, čime je Koprivnica dobila igralište sa suvremenom umjetnom elastičnom i protukliznom podlogom te spravama i opremom visokog standarda.

VARAŽDIN – Upoznavanje javnosti s novim Prijedlogom mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina te prikupljanje mišljenja, prijedloga i primjedbi građana na prijedlog, cilj je savjetovanja s javnošću koje se provodi do 10. prosinca 2017. godine. Prijedlogom mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina, među ostalim utvrđuju se upisna područja za pojedine gradske škole, na što građani također mogu dati svoje sugestije i prijedloge. Materijali i obrasci vezani uz savjetovanje, objavljeni su na web stranicama grada

ZAGREB – Povodom blagdana Svetog Nikole zagrebački Gradski ured za branitelje i ove godine organizira priredbu s podjelom prigodnih poklon paketića za djecu hrvatskih branitelja grada Zagreba čiji su roditelji slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Zahtjevi za priredbu se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje do popunjenosti kapaciteta svakog radnog dana od 08,00 do 15,00 sati.

loading