Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.11.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu svečano je otvoreno 41. izdanje Interlibera, međunarodnog sajma knjiga i učila. Riječ je o najvećoj književnoj manifestacija u Hrvatskoj čiji je cilj promocija knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja na 13 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u paviljonima 5 i 6 okuplja više od 300 izlagača, nakladnika i knjižara iz 13 zemalja. Svi zainteresirani posjetitelji do 18. studenog tako će moći razgledati i kupiti neke svjetski poznate bestselere kao i upoznati književne spisateljske zvijezde. „Ovo je praznik knjige koji će privući na Zagrebački velesajam oko 200 tisuća posjetitelja“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju Interlibera. Inače, ulaz na 41. Interliber, kao i parkiranje u zoni Velesajma je besplatno.

ZABOK – Na temu prijedloga državnog proračuna i plana ulaganja u Krapinsko- zagorsku županiju danas, 13. studenog 2018. godine, na press konferenciji u Zaboku govorili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. – Iako se smanjuje i deficit i javni dug, proračun za 2019. godinu, prema prijedlogu koji će se uskoro naći u Saboru, neće omogućiti reformu velikih sustava, mirovinskog, zdravstvenog, nego će i iduća i 2020. godina po projekcijama proračuna ostati ista – naglasio je Hajdaš Dončić. Marko Vešligaj izdvojio je nekoliko glavnih problema oko proračuna, a koji se odnose na Krapinsko-zagorsku županiju, od izdvajanja sredstava za štete uzrokovane klizištima, cestogradnju, troškove zimske službe, te brdsko-planinska područja. Župan Željko Kolar nije želio donositi krajnju ocjenu proračuna dok ne bude donesen, te pozvao ovim putem saborske zastupnike, ne samo Hajdaša i Vešligaja, već i Žarka Tušeka i Mariju Puh da u Saboru iskoriste svoj utjecaj i podrže projekte koji su potrebni i Hrvatskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

SVETI MARTIN NA MURI – Tradicionalno okupljanje djelatnika radija, televizija i internetskih medija na nacionalnoj i lokalnoj razini, 11. Dani elektroničkih medija, održat će se u Svetom Martinu na Muri od 13. do 15. studenog 2018. godine, a Radio Kaj sudjeluje i ove godine. U središtu pozornosti na panel raspravama bit će izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima, položaj i uloga žena u medijima te autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Na posebnoj svečanosti će biti predstavljeni i HURiN-ovi regionalni centri, te dodijeljene godišnje novinarske radijske nagrade Hrvatske udruge radijskih nakladnika. Organizatori su Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN), Agencija za elektroničke medije (AEM) i Nacionalna udruga televizija (NUT) u partnerstvu sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), a cijeli se program odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

ZAGREB – Vodeći hrvatski i strani stručnjaci s područja turizma okupili su se u utorak, 13. studenog u Zagrebu na konferenciji na temu Sustav turističkih zajednica u 21. stoljeću. Cilj konferencije je poticanje javne rasprave o promjenama u Zakonu o turističkim zajednicama vezanima uz boravišnu pristojbu, članarinu i sustav turističkih zajednica. Na konferenciji su prisutne pozdravili ministar turizma Gari Cappelli i gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Čak 54 kazališta u Hrvatskoj ove će se godine sa 120 predstava te radionicama i glazbenim programima za djecu i odrasle uključiti u Noć kazališta koja će biti održana u subotu, 17. studenoga.  Cilj manifestacije je popularizirati kazališnu djelatnost i razvijati kazališnu publiku. Inače, u proteklih deset godina u Noć kazališta, koje je pokrenulo Narodno sveučilište Dubrava, uključilo se više od 200 kazališta, a održano je više od tisuću predstava koje je pogledalo oko 400 tisuća posjetitelja. Program 10. Noći kazališta objavljen je na mrežnim stranicama manifestacije.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ovog utorka, 13. studenog 2018. godine primio je delegaciju iz Bratislavskog samoupravnog kraja Republike Slovačke predvođenu zamjenicom župana Alžbetom Ožvaldovom u sklopu njihovog dvodnevnog posjeta ovoj županiji. Zagrebačka županija i Bratislavska regija surađuju od 2009. od kada datira Protokol o suradnji. Na zadovoljstvo obiju županija, suradnja će biti konkretizirana i potpisivanjem Sporazuma o suradnji, posebice na projektima i programima u kojima imaju i zajedničke interese. Turizam i obrazovanje, a posebice integrirani prijevoz putnika, bile su glavne teme današnjeg susreta. Kolege iz Bratislave već su konkretizirale  projekt integriranog prijevoza, dok je naš zajedno s Gradom Zagrebom i KZŽ tek u prvim fazama, tako da se ima što naučiti rekao je župan Kožić. Cilj je raditi zajedničke projekte kako bi se kandidirali  za još veća EU sredstva u narednom razdoblju od 2020. godine, istaknula je zamjenica župana Alžbeta Ožvaldova.

TUHELJSKE TOPLICE – Najnoviji trendovi i dizajn mobilnih kućica i glamping šatora, predstavljeni su posjetiteljima na 12. Kongresu hrvatskog kampinga koji se u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske do sutra 14. studenog 2018. godine održava u Tuheljskim Toplicama. Riječ je o najvećem godišnjem skupu kampinga koji okuplja 350 sudionika i nudi informativna predavanja, ali i sajamski dio na kojem je izloženo više od 20 modela mobilnih kućica, glamping šatora, te opreme i usluga u kampingu. Kongres je otvoren danas, 13. studenog 2018. godine, a prisustvovali su direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić,zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar i brojni drugi. – U području kampinga, u županiji postoje veliki potencijali za razvoja jer sa skromnim kapacitetima mi ipak bilježimo porast dolazaka i noćenja u kampingu – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek. Također, u sklopu kongresa, najboljim kampovima dodijeljena će biti priznanja za kvalitetu kampova Croatia’s Best Campsites, OK mini camps, slovenska priznanja za kvalitetu kampova Naj Kamp Adria 2018.

ZAGREB – Prilikom izvođenja radova sanacije tramvajskog kolosijeka na Ilici na dijelu od  Mandaličine ulice do Vukasovićeve ulice,  do utorka 27. studenog 2018. godine, u noćnim satima od 20,00 do 06,00 sati zauzimat će se jedan prometni trak, a promet će se odvijati po slobodnom dijelu kolnika. U preostalom vremenu bit će zauzet samo prometni trak namijenjen isključivo za vozila javnog gradskog prijevoza putnika, a promet će se odvijati nesmetano.

VARAŽDIN – Gotovo 50 milijuna kuna vrijedan je projekt izgradnje dnevne bolnice odnosno jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin. Ovaj projekt financira Europski fond za regionalni razvoj, a upravo danas,  početnom konferencijom obilježen je početak njegove provedbe. Projekt izgradnje i opremanja dnevnih bolnica interne medicine, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije i jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin doprinijet će povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, s ciljem smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele za najmanje 10 %. Također će se osigurati podizanje kvalitete zdravstvene njege i skrbi pacijenata te liječenje najsuvremenijim metodama, što će utjecati na smanjenje lista čekanja i broja dana hospitalizacije.

KOPRIVNICA – Asfaltira se spojna prometnica između koprivničkih prigradskih naselja Starigrad i Reka, a prvo se asfaltira 1,3 kilometara od ukupnih 2,8 kilometara. Ovo je samo jedan u nizu europskih projekata koje Koprivnica ove godine ima u realizaciji, naglašava gradonačelnik Mišel Jakšić te dodaje kako je vrijednost projekta osam milijuna kuna, a ukupna vrijednost ugovorenih europskih projekata je oko 46 milijuna. Projekt sufinancira Europski fond za ruralni razvoj sa 7,5 milijuna kuna, a preostali iznos osigurava Grad Koprivnica.

ZAGREB – Delegacija iz Bratislavskog samoupravnog kraja Republika Slovačka predvođena zamjenicom župana Alžbetom Ožvaldovom  u dvodnevnom je posjetu Zagrebačkoj županiji. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić primit će delegaciju u utorak, 13. studenog 2018. godine, u prostorijama županije u Zagrebu.

ČAKOVEC – Provedbom aktivnosti „Volonteri u parku“, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, danas, 13. studenog 2018. godine, u Perivoju Zrinskih u Čakovcu bit će obilježen Svjetski dan šećerne bolesti. Program obuhvaća trening aerobika na otvorenom u koji će se uključiti djeca i odgajateljice Dječjih vrtića Cipelica i Vjeverica iz Čakovca, članovi udruge „Međimurski slatkiši“, studenti Učiteljskog fakulteta, umirovljenici i članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kao i slučajni prolaznici. U jezeru Staroga Grada, u 10 sati, sudionici akcije će svojim tijelima iscrtati plavi krug – simbol dijabetesa te će zajedničkom fotografijom skrenuti pozornost na rastući problem šećerne bolesti.

loading