Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S ciljem analiziranja stanja u zagrebačkom i hrvatskom ugostiteljstvu te ponude prijedloga za podizanje kvalitete ugostiteljske usluge i pozicioniranja Zagreba kao turističke i gastronomske destinacije održan je 4. Forum zagrebačkih ugostitelja koji je osim ugostitelja okupio menadžere i poduzetnike iz povezanih struka, državne i gradske dužnosnike te sve koji znanjem mogu doprinijeti poboljšanju ponude i rješavanju problema s kojima se susreću ugostitelji. Kroz panel rasprave „Trendovi u ugostiteljstvu“ i „Zagreb prijestolnica gastronomije 2020.“ tematiziralo se o razvoju ugostiteljstva te potencijalu grada Zagreba da se pozicionira kao središte ugostiteljske tradicije. Jedinstvena prilika za prezentaciju bogate gastronomske ponude ukazat će se početkom iduće godine kada Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom. Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Franz Letica.

ZAGREB – Raspisan je javni natječaj za davanje na korištenje 6 mjesta na javnoj površini za prigodnu blagdansku prodaju umjetničkih i prigodnih predmeta te ukrasa u Ulici Frane Petrića. Prodajna mjesta dodjeljuju se bez plaćanja naknade od 9. do 24. prosinca. Natjecati se mogu fizičke osobe koje imaju status umjetnika, odnosno umjetničku strukovnu školu. Ponude na natječaj dostavljaju se u pisanom obliku u zatvorenoj omotnici, preporučenom poštom ili neposrednom dostavom u pisarnicu gradske uprave. Rok za predaju ponuda je 26. studeni.

ZAGREB – Nakon već dodijeljenih 2,4 milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje i uređenja ruralne infrastrukture poput društvenih domova, područnih škola i nerazvrstanih cesta u gradovima i općinama, Zagrebačka županija je osigurala dodatnih 2,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Javni poziv otvoren je do 20. studenoga. Prihvatljive aktivnosti su građenje, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija i/ili opremanje infrastrukturnih objekata na ruralnom području. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekta s najviše do 500.000 kuna. Prijave mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih programa/projekata.

NOVI MAROF – Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Novi Marof i uvodna za projekt energetske obnove zgrade Područne škole Drenovec bit će održane u četvrtak, 14. studenog 2019. godine u Novom Marofu. U energetsku obnovu Osnovne škole Novi Marof uloženo je 7.430.000 kuna, od čega je 54 posto iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 46 posto. Vrijednost projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Drenovec je 742.296,25 kuna, od čega je 55 posto iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 45 posto. Projektom Energetske obnove Osnovne škole Novi Marof smanjena je potrošnja energije za 74,58 % godišnje, a kod Područne škole Drenovec to će biti 51,88 %.

ZAGREB – Ovogodišnji, 12. međunarodni festival heligonki bit će održan u maloj dvorani Lisinski ove subote, 16. studenog od 19,00 sati, u organizaciji Udruge Goranin, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Primorsko goranske županije te uz medijsku podršku Radija Kaj. Heligonka je narodni glazbeni instrument, vrsta harmonike koja je u svojim tehničko-muzikološkim podvarijantama udomaćena u alpskim i brdsko-planinskim dijelovima Europe kao što su Austrija, Češka, Francuska, Italija, Njemačka, Slovačka, Slovenija i Švicarska. U Hrvatskoj se najviše svira u sjevernoj Istri, u Gorskom kotaru te u Zagorju i to u pograničnom dijelu prema Sloveniji. Od tzv „klavirke“ se razlikuje izgledom, manja je, a umjesto klavijature ima dugmad i nema registre. Na ovogodišnjem festivalu nastupit će 19 glazbenika iz Slovenije, Slovačke, Italije i Hrvatske- rekao je za Radio Kaj dopredsjednik Društva i voditelj Festivala Antun Poje. Cilj je popularizacija heligonke te očuvanje goranskog, hrvatskog i europskog kulturnog nasljeđa.

ČAKOVEC – Posljednja aktivnost „Volonteri u parku“ koja se provodi u sklopu projekta Živjeti zdravo, povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, održat će se, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga Čakovca, u srijedu 13. studenoga u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Od 10,00 do 10,30 sati radionice za vrtićarce i radionice za umirovljenike, na temu zdrave prehrane, važnosti tjelesne aktivnosti, odnosno prevencije i kontrole šećerne bolesti vodit će zaposlenici Zavoda, a nakon toga svi će odraditi kratku tjelovježbu. Svi sudionici svojim tijelima i plavim papirnatim krugovima u ruci iscrtat će krug – simbol dijabetesa te zajedničkom fotografijom skrenuti pozornost na ovu bolest. U slučaju kiše, vježbanje na otvorenom neće biti održano.

KOPRIVNICA – Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić donio je još jedan zaključak o odobravanju financijskih sredstava za realizaciju programa i projekata udruga građana. Dodijelit će se financijska sredstva u iznosu od 29 tisuća kuna za šest programa od četiri prijavitelja. Udruzi za sport, rekreaciju i edukaciju dodijelit će se devet tisuća kuna, Koprivničkoj inicijativi volontera i aktivista 13 tisuća za dva programa, Udruzi oživljene povijesti Anno Domini pet tisuća, te Udruzi žena „Goričko srce“ iz Kunovec Brega dvije tisuće kuna za dva programa.

BJELOVAR – Klizalište nešto veće od 600 metara četvornih u Bjelovaru bit će otvoreno od 30. studenoga do posljednjeg dana prosinca. Ove će godine biti smješteno na parkiralištu ispred poslovne banke, a sva događanja tijekom Adventa održavat će se na bjelovarskom Korzu. U sklopu „Adventa u Bjelovaru“ bit će brojni koncerti te bogati zabavni program za sve uzraste u koji su uključeni svi bjelovarski vrtići, škole i brojne udruge, bit će uprizorenje Bilogorske božićnice, običaja proslave Božića u bilogorskim selima, a Bjelovar će dobiti i svoj slatki suvenir, adventski kolačić.

PODGORJE BISTRIČKO – Županijska cesta od Podgorja Bistričkog do granice sa Gradom Zagrebom, za vrijeme trajanja zimske službe, odnosno u razdoblju od 15. studenog 2019. godine do 31. ožujka 2020. godine bit će zatvorena za sav promet. Naime, radi se o planinskoj cesti s previsokim vrijednostima uzdužnih uspona i padova te premalim vrijednostima polumjera horizontalnih i vertikalnih zavoja, koje ne udovoljavaju uvjetima iz Pravilnika o osnovnim uvjetima sigurnosti prometa. Obilazan pravac je državna cesta Marija Bistrica – Kašina – Sesvete.

loading