Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 13.12.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović svoj je ured premjestila u Varaždinsku županiju. Nakon podizanja zastave Predsjednice Republike, privremeni Ured predsjednice otvoren je jutros u zgradi Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Predsjednica će danas održati radni sastanak sa županijskim i gradskim vodstvom, a  susrest će se i s izaslanstvom Varaždinskih baroknih večeri, rektorom Sveučilišta Sjever kao i s udrugama hrvatskih branitelja. Posjetit će Fakultet organizacije i informatike, te razgovarati s biskupom msgr. Josipom Mrzljakom. U poslijepodnevnim će satima predsjednica  u svom Privremenom uredu  u Županijskoj palači razgovarati i s građanima Varaždinske županije. Sutra će obići Lepoglavu, Ludbreg, Ivanec i Varaždinske Toplice, te nekoliko uspješnih tvrtki u Varaždinskoj županiji. Nakon Varaždinske, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  u četvrtak i petak svoj ured će preseliti  u Međimursku županiju.

KRAPINA – Krapina je dobila reciklažno dvorište, vrijedno 2,4 milijuna kuna, u kojem će građani Krapine susjednih općina Radoboj, Jesenje, Đurmanec i Petrovsko, koje su i sufinancirale gradnju, moći će besplatno odlagati papir, metal, plastiku, tekstil, glomazni otpad, elektronički otpad, lijekove, građevinski otpad iz kućanstva, otpadne gume te problematični otpad. Svečano otvorenje održano je danas u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, koji ističe kako je reciklažni centar važna točka u gospodarenju otpadom te najavio u narednom razdoblju otvaranje još 58 takvih objekata diljem Hrvatske. U nastavku posjeta, ministar Slaven Dobrović održao je i radni sastanak sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, koji ga je upoznao sa objektivnim problemima koji postoje, jer, kako je rekao, želi da se na ovom području u 2017. godini „radi punim plućima“ na sanaciji odlagališta. Dogovoreno je da će se već sredinom sljedećeg tjedna održati još jedan sastanak na kojem će biti prisutan i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi se zajedno dogovorili oko načina provedbe. Da je, kad je u pitanju recikliranje i odvajanje otpada, Krapinsko-zagorska županija naprednija od drugih dijelova Republike Hrvatske, izjavio je po završetku sastanka ministar Slaven Dobrović, koji se osvrnuo i na projekt Piškornica, za kojeg smatra da ga treba redefinirati

ZAGREB – Ukupno 3.500 korisnika zagrebačkih domova za starije i nemoćne osobe Grad Zagreb ovih će dana darivati povodom božićnih i novogodišnjih blagdana uz prigodni program.Time se nastavlja dugogodišnja tradicija s ciljem darivanja pažnje, njege i skrbi kakvu zaslužuju, posebno u blagdansko vrijeme. Darivanje je započelo u Domu Maksimir, a korisnicima su podijeljeni simbolični pokloni.

GORIČAN – Sporazum o nastavku izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Goričan- III. faza, vrijedan 6 milijuna i 256 tisuća kuna potpisali su danas u Osnovnoj školi u Goričanu, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, ravnatelj Osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec te u ime izvršitelja radova Ivan Vinković. S projektom izgradnje ove dvorane započelo se još 2005. godine, no zbog financijskih poteškoća, gradnja se u trećoj fazi nastavlja tek sada i to zahvaljujući kreditnom zaduženju Općine Goričan, koji će u odnosu 60:40 otplaćivati i Međimurska županija, kaže župan Matija Posavec. Inače, rok za završetak građevinskih radova u trećoj fazi, što će obuhvatiti izgradnju konstrukcije i krova objekta, bit će šest mjeseci.

ZAGREB – Drugu godinu za redom nacionalne manjine koje žive i djeluju na području Zagreba organizirale su predblagdansko druženje. Tom prigodom istaknuto je kako u Zagrebu živi 41 tisuća 500 pripadnika nacionalnih manjina koji čine više od 5 posto stanovništva. Upravo zato Grad Zagreb, kako je istaknuo gradonačelnik Milan Bandić ulaže značajne resurse kako bi se u glavnom gradu Hrvatske svi oni osjećali kao doma.  Osim što grad ulaže u njih i oni svojim aktivnostima obogaćuju kulturnu ponudu grada.  Očekivano najaktivnije su najbrojnije nacionalne manjine, srpska, bošnjačka i albanska no nezaostalu ni one manje brojne. Dodajmo da je prema prijedlogu zagrebačkog proračuna za sljedeću godinu za nacionalne manjine osigurano je 9,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Čistoća je prije 10-ak dana počela s podjelom gotovo 70 tisuća plastičnih kanti za papir, kako bi se građanima omogućilo odvajanje otpada na kućnom pragu. Kante su stigle stanovnicima Maksimira, Gornje Dubrave i Pešćenice, a u najkraćem mogućem roku bit će podijeljene i ostalim građanima koji žive u obiteljskim kućama i manjim zgradama. Papir će se iz tih kanti odvoziti jednom mjesečno.  U planu je nabava sličnih koševa za plastiku i staklo. Ovih dana bit će postavljeno i 400 kontejnera za papir na isto toliko zelenih otoka.

ZAGREB – Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici, ove godine drugi put, uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, sudjeluje sa svojim blagdanskim sadržajem u projektu Advent u Zagrebu. Prošlogodišnju Božićnu priču na najvećoj maketi jugoistočne Europe, je tijekom Adventa posjetilo više od 7.000 posjetitelja, od čega je 20 posto inozemnih. Ove godine svega dva tjedna od početka ovogodišnjeg Adventa Backo se već približio polovici te brojke zahvaljujući svojoj Adventskoj bajci. Maketa se prostire na 75 četvornih metara, a njome prometuje više od 100 vlakova, uz posebne blagdanske zvučne i vizualne dekoracije te brojne inovacije.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica tijekom 44. sabirne akcije Solidarnost na djelu 2016. „Prepoznajmo one kojima je pomoć najpotrebnija“, održanoj u listopadu, prikupilo je 74.622 kune. Nakon odbijanja troškova akcije i uplate 10% sredstava u Fond solidarnosti Hrvatskog crvenog križa od preostalih 59.548 kuna kupljeno je 446 pari tenisica za učenike u potrebi. Tenisice su ovih dana podijeljene školama, a akcija Solidarnost na djelu provedena je na području koprivničkih mjesnih odbora, 11 okolnih općina te školama i vrtićima.

loading