Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.12.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Podizanjem predsjedničke zastave koju je podigla učenica koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ Lucija Frančić na taktove himne „Lijepa naša domovino“ u izvedbi Josipe Lončar, otvoren je privremeni Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojem će boraviti naredna tri dana. Najsrdačniju dobrodošlicu u sjedište Koprivničko-križevačke županije, predsjednici je poželio gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuvši da je došla u kraj koji je primjer kako se snagom i radišnošću ljudi, kroz generacije, može napraviti puno i ostaviti generacijama koje dolaze. Zadovoljan otvaranjem ureda predsjednice u Koprivničko-križevačkoj županiji je i župan Darko Koren koji je naglasio kako je to najbolji način da se pokaže briga, skrb i promišljanje o Hrvatskoj kakvu predsjednik treba imati. U svom pozdravnom govoru, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na neke posebnosti ovog područja, naglasivši kako spajanjem Prigorja s Podravinom čini premosnicu između zapadne i sjeverne Hrvatske, što joj daje veliku važnost te naglasila kako je uvjerena da će nakon dovršetka gradnje i modernizacije željezničkih i cestovnih prometnica ovaj kraj dobiti još veće razvojne mogućnosti u sklopu paradigme policentričnog razvoja Hrvatske. Prvi dan predsjednice Grabar-Kitarović u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježili su brojni sastanci, susreti i prijemi, a drugi dan boravka počinje susretom gospodarstvenika sutra u jutarnjim satima u Koprivnici.

ZAGREB – S ciljem dodatne promocije jednog od najvećih svjetskih izumitelja, Nikole Tesle, danas, 13. prosinca 2017. godine su predstavnici Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima održali sastanak na kojem su izneseni planovi za dodatno očuvanje lika i dijela Nikole Tesle i to kroz dva projekta – Park izumitelja na Trešnjevci te postavljanje rekonstrukcije Teslinog tornja za bežični prijenos energije kojim bi Grad Zagreb odao počast Teslinoj ideji besplatne i sveprisutne električne energije. – Razmatramo tri lokacije – Blato, park Novi Zagreb te sjeverno uz produžetak Radničke – kazala je Sanja Jerković,  pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Zahvaljujući Teslinom stvaralaštvu danas imamo izmjeničnu struju, daljinski upravljač, transformatore, indukcijske motore, radiokomunikaciju te bežični prijenos energije, a  Hrvatski je sabor 10. srpanja proglasio Nacionalni dan Nikole Tesle dan znanosti, tehnologije i inovacije.

ZAGREB Predsjednik zagrebačke gradske skupštine Andrija Mikulić nastavio je s tradicionalnim primanjem Zagrepčana. Između ostalih, primio je predstavnike Hrvatskog društva političkih zatvorenika koji će uskoro u Vlaškoj dobiti poslovne prostore u kojima će biti memorijalni centar. Riječ o projektu nacionalne razine i upravo zato zatražit će da za isti stol sjednu predstavnici države, grada i skupštine kako bi se iznjedrilo rješenje, rekao je Mikulić. To je, kako je nastavio – najmanje što se može učiniti za ljude koji su dio života dali za domovinu. Uz to Mikulić je istaknuo kako je na njegovu inicijativu riješen niz gradskih problema. Upravo zato predsjednik skupštine i tijekom ovoga mandata nastavlja s primanjima građana.

VARAŽDIN – Varaždinsku županiju je danas posjetio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo i održao radni sastanak  s županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, ravnateljima srednjih škola, predstavnicima HGK-Županijske komore Varaždin i Obrtničke komore Varaždinske županije. Naime, Varaždinska županija prepoznala je važnost unapređenja i povezivanja srednjoškolskog obrazovnog sustava i gospodarstva. Župan Čačić informirao je sve sudionike sastanka o skorašnjoj provedbi projekta, vrijednog milijardu kuna, a 80% financiranog iz EU sredstava, koji će se realizirati u svim županijama kroz formiranje Centra kompetencija, odnosno tzv. školu budućnosti. U Varaždinskoj županiji to će biti Poljoprivredna škola u Vinici, s naglaskom na obrazovanje strukovnih zanimanja namijenjenih poljoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu, zdravstvu i srodnim gospodarskim granama.  Inače, u području strukovnog obrazovanja donijeti su brojni dokumenti, među ostalim i Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2016.-2020.) koji definira, kako je nužno povećati atraktivnost strukovnih škola i zanimanja čime će se dodatno motivirati djecu da ih upisuju u što većem broju. Nakon sastanka, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo obišao je Gospodarsku školu u Varaždinu.

ZAGREB – Povodom nadolazećih blagdana Grad Zagreb je i ove godine nastavio sa 17. godina dugom tradicijom darivanja korisnika zagrebačkih Domova za starije i nemoćne osobe. Prigodne poklon pakete korisnicima domova Centar i Park podijelila je danas zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Olivera Majić. „Poklon paketi sadržavaju ono što je korisnicima Domova najpotrebnije ovih blagdana kako bi upotpunili svoju trpezu a to su kava, čaj i prigodni keksi. No, važnije od toga je ovo zajedništvo i briga o osobama koje su nas naučile da poštujemo naše običaje“, naglasila je Majić.  Danas je započela i isplata pomoći umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec prosinac, a tom prigodom isplatit će se i božićnica u iznosu od 100,00 kn. Korisnici koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte istu će primiti sutra dok će umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi pravo na novčanu pomoć imaju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti na području Grada Zagreba, Krapinsko zagorske i Varaždinske županije provodi se projekt „Zdravi izbor“. Projekt ima za cilj promociju bezalkoholnih navika kod mladih, a o učinjenom i planovima za budućnost govora je bilo danas, 13. prosinca 2017. godine, u Prvoj ekonomskoj školi Zagreb. Voditeljica projekta Ksenija Ris istaknula je kako se projekt temelji na vršnjačkim edukacijama gdje maturanti ulaze u niže razrede i provode radionice. Na taj način mladi se lakše otvaraju i komuniciraju poruke, ideje koje sa odraslima ne mogu zaključila je Ris. Samo u Zagrebu projektom je zahvaćeno 12 škola odnosno 300-tinjak maturanata. Konačni cilj ovih radionica je promijeniti svijest ne samo mladih nego i roditelja, odgojitelja i dr. o štetnosti alkohola. Koordinatorica edukatora, Mirjana Kozina naglašava kako alkohol uništava i pojedinca i zajednicu. Da su ovakve radionice i više nego potrebne svjedoči i podatak da je samo u 2013. godini zagrebačka Hitna pomoć zbog slučajeva maloljetničke zloupotrebe alkohola intervenirala više od 300 puta.

ZAGREB – Ovogodišnji Zagrebački Advent ruši sve rekorde. U prvih deset dana manifestacije zabilježeno je 37.685 dolazaka gostiju, što je 28% više u odnosu na prvih devet dana Adventa 2016., a ostvareno je 68.480 noćenja, uz stopu rasta od 23%.  Osim gostiju iz Hrvatske, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i SAD-a.

ČAKOVEC – U 2017. godini, Gospodarsko- socijalno vijeće Međimurske županije dotaklo se svake teme važne za razvoj gospodarstva, rezime je ovogodišnjeg rada GSV-a o kojem je na danas održanoj posljednjoj sjednici u ovoj godini govorio dosadašnji predsjednik, sindikalist Mladen Zemljić. I dok se GSV prošle godine bavio temom prevelike nezaposlenosti, danas je ona u Međimurju statistički ispod tri tisuće, no velik broj radnika i dalje radi za tzv. minimalac, čime članovi Vijeća nisu zadovoljni. Obzirom da je Vlada donijela odluku o povećanju minimalnog iznosa plaća, to je povećanje, smatra GSV, premalo, ističe Zemljić i napominje da ipak svako povećanje pozdravljaju. GSV Međimurske županije će u novoj godini voditi danas izabran novi predsjednik, a to je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec. Što se tiče novogodišnjih želja, članovi GSV-a ističu- veći socijalni dijalog Vlade, poslodavaca i lokalnih vlasti.

KRAPINA – U sklopu akcije „Promet nije šala ni opasnost mala“, koja se provodi svake godine, članovi Odbora za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije, posjetili su danas, 13. prosinca 2017. godine krapinski Dječji vrtić Gustav Krklec kojem su dodjelili didaktičku opremu. Konkretno, radi se o didaktičkim igračkama, namijenjenim za upoznavanje djece sa sigurnosti u prometu, a svake godine, domaćin spomenutoj akciji je drugi vrtić s područja županije. Prema riječima zamjenika župana Anđelka Fereka Jambreka, ovo je hvalevrijedna akcija kojom županija pomaže vrtićima te dodaje da županija svake godine osigurava u svome proračunu novac za rad Odbora i obrazovanje najmlađih u iznosu od 60 tisuća kuna, a sredstva su za tu namjenu osigurana i za iduću godinu. Igračke su mališanima i ravnateljici vrtića Kseniji Ostojić, uz zamjenika Fereka Jambreka uručili predsjednik županijskog Odbora za sigurnost u prometu Ivan Jelenčić i ravnateljica zabočkog vrtića “Zipkica” i članica Odbora Dijana Lovinčić Crnković.

ZAGREB – Projekt „Prsten potpore“, kao primjer dobre prakse uključivanja djece s posebnim potrebama u redoviti sustav obrazovanja, predstavljen je predstavnicima Sarajevskog i Tuzlanskog kantona koji su boravili u studijskom posjetu RH. Zagrebačka županija ovaj projekt, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi od školske 2015./2016. godine. Ove je godine potpisan ugovor o njegovu četverogodišnjem sufinanciranju. U 33 osnovne i srednje škole u njega je uključeno 120 učenika za koje je osigurano 109 pomoćnika u nastavi

ZAGREB – Isplata pomoći umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec prosinac počinje danas, 13. prosinca 2017. godine, a tom prigodom isplatit će se i božićnica u iznosu od sto kuna. Korisnici koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte istu će primiti sutra dok će umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi pravo na novčanu pomoć imaju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prebivaju na području Grada Zagreba najmanje pet godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1500 kuna mjesečno.

KRAPINA – I ove godine umirovljenicima s područja Grada Krapine, povodom nadolazećih blagdana, podijelit će se poklon bonovi. Pravo na njih ostvaruju umirovljenici čija mirovina iznosi najviše 1.600,00 kuna. Umirovljenici s mirovinom do tisuću kuna ostvaruju pravo na poklon bon u vrijednosti od 250 kuna, a umirovljenici s mirovinom od tisuću do 1600 kuna ostvaruju pravo na poklon bon u vrijednosti od 150 kuna. Bonovi se mogu preuzeti u prostorima Grada Krapine, od četvrtka 14. prosinca do petka 22. prosinca 2017. godine, radnim danima od 8,00 do 12,00 sati.

ČAKOVEC – Radni sastanak na temu upisa naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, za što je nedavno stigla potvrda Europske unije, održan je danas, 13. prosinca 2017. godine u sjedištu Međimurske županije u Čakovcu. Potvrda ovog autohtonog proizvoda Međimurja, koje se po posebnoj recepturi u tom kraju priprema više od 200 godina stiže nakon 11 godina postupka zaštite na nacionalnoj i potom europskoj razini, koju je provodila Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda. To sada znači da svaki proizvođač, ukoliko želi proizvoditi Međimursko meso z tiblice, mora sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelom i proći kontrolu za utvrđivanje sukladnosti sa svim specifikacijama, kazala je predsjednica Udruge Jasmina Belošević. Svoje proizvođače mesa ‘z tiblice u idućoj će godine podržati i Međimurska županija, najavio je međimurski župan Matija Posavec i kazao da je za njih već predviđeno u proračunu za 2018. godinu 50 tisuća kuna. Inače, na razini EU Hrvatska tako sada ima 18 zaštićenih proizvoda, a Međimurci trenutno rade i na projektu zaštite svog bučinog ulja.

ZAGREB – Novi izložbeni prostor danas, 13. prosinca 2017. godine dobit će grad Zagreb. Na 45. obljetnicu prve izložbe fotografija studenata Snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Akademija će otvoriti vlastiti izložbeni prostor – Galeriju f8, smještenu u samom centru Zagreba, na Trgu Republike Hrvatske 8. U novoj galeriji prezentirat će se studentski radovi te će se održavati i javne prezentacije studentskih radova, umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije, te tribine i okrugli stolovi uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika, projekcije filmova i slično. Novi galerijski prostor otvara se izložbom Alumni – Katedra za fotografiju, na kojoj će biti predstavljeni novi radovi 12 alumnija diplomskog studija fotografije.

loading