Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 13.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Usvojen je proračun Grada Zagreba za 2019. godinu težak 10,2 milijarde kuna. Iako je pred početak 18. sjednice gradske skupštine bilo upitno hoće li vladajuća koalicija Bandićeve starnke rada i solidarnosti i HDZ-a imati dovoljan broj glasova, nakon višestrukih pauza, tri gradska zastupnika iz redova oporbe odlučili su podržati proračun, najvažniji politički dokument. Riječ je o zastupnicima Iliji Ćoriću iz HSS-a, Miroslavu Polovancu iz HSLS-a i Jozi Milićeviću iz Nezavisne liste za Zagreb, stranke koju je osnovala Sandra Švaljek. Raspletom situacije, koja je potencijalno mogla rezultirati izvanrednim izborima za Gradsku skupštinu, zadovoljan je predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić. „Zahvaljujem se svim zastupnicima jer je prevladao razum i nisu stopirani započeti projekti“, kazao je Mikulić.

ZAGREB – Iako je zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja trebao mirovati u bolnici, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak je jutros došao na sjednicu Gradske skupštine na kojoj se kao prva točka dnevnog reda nalazi proračun Grada Zagreba za 2019. godinu težak rekordnih 10,2 milijardi kuna. Unatoč tome što koaliciji Stranke rada i solidarnosti i HDZ-a manjka tri glasa za većinu, gradonačelnik Bandić nije pokazao brigu zbog mogućih izvanrednih izbora ukoliko proračun ne bude. „Svojim dolaskom ne riskiram zdravlje, liječnici su mi dozvolili izbivanje na nekoliko sati. Ako ne budemo imali 26 ruku ići ćemo na izbore, pa izbori su legitimni“, kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Početak sjednice Gradske skupštine bio u 9:00 sati, no o dnevnom redu se počelo raspravljati, nakon dvije polusatne pauze na zahtjev Klubova zastupnika stranke rada i solidarnosti i HDZ-a, tek u podne. Razlog odgađanja početka rasprave o proračunu grada Zagreba koji je prva točka dnevnog reda je, prema oporbenim gradskim zastupnicima, kupovanje vremena dok se ne osiguraju tri ruke koje bi osigurale većinu koaliciji Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a. „Zagrepčani ovo ne zaslužuju. Njihov novac bi se trebao koristiti za unapređenje života u Zagrebu i razvoj grada“, naglasio je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

VARAŽDIN – HDZ je danas najjača politička stranka u Varaždinu, s izuzetno brojnim i stabilnim članstvom diljem županije, a osobito valja izdvojiti vrlo aktivnu i brojnu mladež stranke, složili su se redom svi govornici na božićno- novogodišnjem druženju ŽO HDZ-a Varaždinske županije održanom večeras, 13. prosinca 2018. godine, u Varaždinu. Brojnim okupljenim članovim stranke obratili su se predsjednik ŽO Anđelko Stričak, član Predsjedništva HDZ-a Josip Križanić, predsjednik GO HDZ-a Varaždin Damir Habijan te predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac. Na domjenku su se, osim članova stranke, našli i mnogobrojni gosti z političkog, kulturnog i gospodarskog života Varaždinske županije.

ZAGREB – Iako je nakon 30 godina Hrvatski Leskovac dobio osnovnu školu, nastava za učenike još nije započela. Zgrada osnovne škole ukupnog kapaciteta za oko 320 učenika u 16 razrednih odjela prošla je tehničku inspekciju, no zbog komplikacija u javnoj nabavi učionice još nisu opremljene. Kako je najavio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, problem s opremanjem škole bi trebao biti otklonjen u narednim mjesecima. „Nažalost Zakon o javnoj nabavi je takav da procedure traju od šest mjeseci do godinu dana, a mi smo morali poništiti jedan javni natječaj. Uvjeren sam kako će djeca u novu školu krenuti u drugom polugodištu“, rekao je pročelnik Lovrić.

ČAKOVEC – Članovi Gradskog vijeća Čakovca danas, 13. prosinca 2018. godine, usvojili su prijedlog gradskog Proračuna za 2019. godinu u iznosu od 189,1 milijuna kuna. – Ovo je do sada najveći proračun Grada, koji se bez imalo dvojbe može nazvati razvojnim i socijalnim, ističe gradonačelnik Stjepan Kovač. – Zahvaljujući svojim izvornim prihodima, ali i sredstvima iz drugih izvora financiranja, Grad će zadržati visoku razinu ulaganja u predškolske i školske objekte, izdvajanja za socijalne programe kao i daljnje investicije u sportske objekte, među kojima je i najavljena izgradnja vanjskih bazena čime će Gradski bazeni Marija Ružić Čakovec zapravo postati najveći sportski kompleks u zapadnom dijelu grada, navodi gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

VARAŽDIN – U organizaciji Gradskog muzeja Varaždin i Glazbene škole u Varaždinu  jučer je u Galeriji starih i novih majstora otvorena izložba „Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja“, a uz ministricu znanosti, obrazovanja i sporta prof.dr.sc.Blaženku Divjak, gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc.Ivana Čehoka, biskupa varaždinskog mons.Josipa Mrzljaka, ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin Ivana Meseka prisustvovala je i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević koja je u svom obraćanju naznačila kako je ovo velika godina za našu glazbenu institucija koja je iznjedrila iznimno veliki broj glazbenih velikana.

VARAŽDIN – Godišnje financijske izvještaje za 2017. godinu s područja Varaždinske županije u Registar godišnjih financijskih izvještaja dostavilo je 3.670 poduzetnika, s 42.138 zaposlenih, od kojih je 2.580 ili 70,3 % poslovalo s dobiti. Ostvarili su ukupan prihod u iznosu od 25,2 milijarde kuna, ukupne rashode od 24,5 milijardi kuna, a dobit u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 4.448 kuna, što je 6,3 % više od prosječne plaće u 2016. godini. Između 28 gradova i općina Varaždinske županije, prema svim kriterijima prvi su poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu. Iza Varaždina po brojnosti poduzetnika slijede Ivanec, Ludbreg, Novi Marof te općina Trnovec Bartolovečki.

ZAGREB – U prostorijama Zagrebačke županije u četvrtak, 13. prosinca 2018. godine održan je tradicionalni izložbeno-prodajni božićni sajam učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola s područja Zagrebačke županije. Desetak učeničkih zadruga predstavilo se, između ostalog, s proizvodima od meda, prirodnim sapunima, unikatnim nakitom, keramikom, ali i različitim ukrasima za bor. Mlade zadrugare obišao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa suradnicima.

KLANJEC –  Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Klanjca donesen je proračun za 2019. godinu u visini od 28 milijuna i 658 tisuća kuna. Izvorni prihodi, tj. prihodi od poreza na dohodak planirani su na nivou ove godine i iznose pet milijuna i 70 tisuća kuna, dok se 21,5 milijun kuna planira ostvariti preko raznih natječaja. U ovu svotu uključen je i vrtić kao jedini za kojeg Grad još nema potpisan ugovor, no kako ističe gradonačelnik Zlatko Brlek, u Klanjcu vjeruju da će i ta sredstva ostvariti. – Vjerujem da ćemo proći na natječaju u okviru mjere 7.4.1 ruralnog razvoja, a ako i ne prođemo slijedeće godine krećemo u izgradnju vrtića vlastitim sredstvima, jer nam je novi vrtić prijeko potreban, rekao je Brlek.

ZAGREB – Nakon pismene, usmene i praktične provjere znanja, Mateja Hercigonja iz Pušće, izabrana je za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2019. godinu. Okrunjena je u četvrtak, 13. prosinca u Zagrebu. Za prvu pratilju izabrana je Ada Puntarić iz Graberja Ivanićkog, a drugu pratilju Andrea Grdović iz Grdanjaca. Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2019. izabrao je deseteročlani ocjenjivački sud pod predsjedanjem Josipa Kraljičkovića, pročelnika za poljoprivredu.

ČAKOVEC – Grad Čakovec započinje sportsku suradnju s Kinom. Gradonačelnik Stjepan Kovač i predstavnik lokalne vlade pokrajine Guanshanhu Wang Xiaohaui potpisali su jučer u Čakovcu Memorandum o razvijanju suradnje nogometnih škola. Sporazumom je obuhvaćena mogućnost komunikacije između vodstva i trenera nogometnih škola, dijeljenje iskustava i ideja na koju bi se nadovezala i razmjena kadrova. Inače, Čakovec je grad iz kojeg su potekli mnogi nacionalno i svjetski poznati sportaši i  premda trenutno nema predstavnika u najvišem rangu nogometnog natjecanja, dobar rad u Nogometnoj školi Međimurje, koju polazi velik broj djece i mladih, jamči da će čakovečki nogomet uskoro doći u prvi plan, zaključio je gradonačelnik Kovač.

KOPRIVNICA – Koprivnička Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ ugostila je sudionike projekta „Znam odakle sam, I know where I am from“. Radi se o prvoj mobilnosti ovog projekta koji provodi koprivnička škola, a uključeno je 20-ak učenika i profesora iz pet europskih zemalja Poljske, Mađarske, Španjolske, Italije i Grčke. Projektom koprivnička škola nastavlja nadograđivati europske dimenzije škole s čime su krenuli proje pet godina. Sudionici mobilnosti su učenici od 10 do 15 godina, a svakoj partnerskoj školi dodijeljeno 32 tisuće eura kojima će se financirati sve što će se provoditi tijekom dvije godine trajanja projekta.

 

loading