Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Od 1. veljače 2020. godine u Zagrebu poskupljuje odvoz komunalnog otpada. Odluka je to većine gradskih zastupnika s ovotjedne sjednice iako se oporba žestoko protivila te čak dvaput rušila kvorum. Fiksni dio računa iznosit će 68 kuna i 67 lipa za sva domaćinstva i zbrajat će se s varijabilnim dijelom. Prema svemu sudeći Zagrepčanima će, u prosjeku, odvoz otpada biti dvostruko skuplji, te se i dalje neće plaćati prema količini neodvojenog otpada.

ZAGREB – U spomen na maestra Vjekoslava Šuteja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u sklopu ciklusa Lisinski subotom, sutra, 14. prosinca će u izvedbi Zagrebačke filharmonije, Zbora Opere HNK u Zagrebu i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušić biti održan koncert Giuseppe Verdi: Rekvijem. Koncertom se obilježava deseta obljetnica smrti proslavljenog hrvatskog dirigenta Vjekoslava Šuteja koji je u bogatoj i plodnoj karijeri bio je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara, redoviti profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagreb te je bio član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti Španjolske te osnivač, umjetnički ravnatelj i šef-dirigent Kraljevskog simfonijskog orkestra Seville. – Svoje bogatstvo života neštedimice je dijelio sa svim ljudima koje je susretao i to uvijek s osmjehom i radošću. Njegova nepresušna pokretačka energija zauvijek nas je osudila na radost i na ponos – naglasio je Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

ČAKOVEC – Proslava, povodom 15 godina djelovanja na razvoju Međimurja, Javne ustanove REDEA održana je danas, 13. prosinca 2019. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, uz nazočnost međimurskog župana Matije Posavca sa suradnicima te predstavnika niza partnerskih institucija. Govoreći o radu REDEA-e, ravnateljica Sandra Polanec Marinović podsjetila je kako je javna ustanova nastala na temelju Međimurskog poduzetničkog centra. Prvih deset godina njenog postojanja obilježile su pripreme na razvoju Međimurja te prikupljanje opsežne dokumentacije za realizaciju više od sto projekata koji se provode kroz posljednjih 5 godina, a čiji su rezultati ili provedba vidljivi danas. Naime, prolaznost projekata REDEA-e je vrlo visoka, a ukupna vrijednost im je veća od 85 milijuna eura. Inače, Javna ustanova REDEA u ovom trenutku ima 24 zaposlenih kojima je jedan od ključnih zadataka,, u narednom periodu, napraviti plan razvoja Međimurske županije, a u skladu s novom financijskom perspektivom EU.

ZAGREB – U okviru proširenja poslovanja kao i već ostvarene suradnje sa sajamskim organizatorima u svijetu Zagrebački velesajam nastavlja razvijati odnose na međunarodnom planu. Tim povodom potpisan je Memorandum o suradnji i razumijevanju između Mostarskog sajma i Zagrebačkog velesajma. Cilj je kreiranje zajedničke platforme za tržišno uspješnu međunarodnu prezentaciju snage i potencijala gospodarskih i društvenih djelatnosti obiju zemalja na osnovi načela jednakosti i obostrane koristi odlučili su uspostaviti poslovnu suradnju vezanu uz zajedničko organiziranje tematskih sajamskih projekata i događanja.

BJELOVAR – Od nedjelje, 15. prosinca kreće promet na novoizgrađenoj pruzi Sveti Ivan Žabno-Gradec, a svi putnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije vlakom će se od Bjelovara do Zagreba do kraja prosinca voziti besplatno. Za ovu je namjenu Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala 60 tisuća kuna. Ujedno, kako je sve napravljeno na novoj pruzi, prvoj izgrađenoj u Hrvatskoj u posljednjih 50 godina, vrijedne više od 200 milijuna kuna europskih sredstava, provjerit će u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u kolodvoru Gradec predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji će tamo dočekati vlak.

VARAŽDIN – Varaždinska županija kontinuirano izdvaja značajna sredstva u Hrvatskoj za osnovno obrazovanje, pa tako i ove godine više od 50 % proračuna. Dosadašnja ulaganja realizirana su europskim i sredstvima županije, a trenutno je 94 % škola u jednosmjenskoj nastavi, dok će nakon dogradnje i rekonstrukcije OŠ Veliki Bukovec, OŠ Martijanec i OŠ Ivanec te izgradnje OŠ Sveti Ilija, sve škole će imati nastavu u jednoj smjeni.

ČAKOVEC – Do nesnosnih prometnih gužvi koje se stvaraju, posebno u vrijeme kada se odlazi ili vraća s posla, doveli su višemjesečni radovi na sanaciji čakovečkog nadvožnjaka. Nakon što je u studenom istekao ugovoreni rok izvođenja prvih dviju faza sanacije, a 1. prosinca rok kojeg su najavili iz gradske uprave, uskoro se može očekivati bar njegovo djelomično stavljanje u funkciju. Dogovoreno je da se minimalno jedna traka otvori za promet 23. prosinca. Betonska ploča postavljena je u punoj širini nadvožnjaka, a do kraja tjedna treba se dovršiti manji dio pješačke staze. Početkom slijedećeg tjedna, s obzirom na najavljeno poboljšanje vremenskih uvjeta, ide hidroizolacija i onda preostaje asfaltiranje, najavili su iz grada.

ZABOK – Oznaku kvalitete dobilo je ovih dana sedam hrvatskih volonterskih centara, među kojima i volonterski centar VolontirAJMO koji djeluje pri Mreži udruga Zagor. Oznaka kvalitete dodjeljuje se za volonterske centre koji djeluju u područjima promicanja vrijednosti volontiranja, pružaju usluge građanima koji su zainteresirani za volontiranje, razmjenjuju informacije o ponudi i potražnji volonterskog rada, pružaju usluge i podršku organizatorima volontiranja te su resursni centri u zajednici za područje volonterstva i, u konačnici, dobro upravljaju volonterskim centrom.

KOPRIVNICA – Održana je dodjela nagrada djeci Grada Koprivnice za djela nesebične pomoći, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima „Veliko srce koprivničkog djeteta“. Glavnu nagradu osvojio je 4. b razred koprivničke Osnovne škole „Braća Radić“ koji su zajedno sa svojom učiteljicom Marijom Petras nagrađeni zbog solidarnosti koji su pokazali prema učenici s autizmom Jani Brgles, a nagrađeni su dvodnevnim izletom u Šibenik. Ostalim nominiranima uručene su pohvalnice za vrijedna dječja djela.

ZAPREŠIĆ – Nekoliko prigodnih koncerata bit će održano ovog vikenda u Zaprešiću. Tradicionalni koncert Božiću u susret u subotu, 14. prosinca u Vršilnici Novih dvora od 18,00 sati održat će KUD Ban Josip Jelačić. Istog dana u Društvenom domu Kupljenovo od 19,00 sati cjelovečernji koncert održat će tamošnje Kulturno umjetničko društvo. Božićni koncert HPD Jelačić bit će u Vršilnici u nedjelju, 15. prosinca od 19,00 sati, a Puhački orkestar Zaprešić glazbom iz mjuzikala predstavit će se u nedjelju, 15. prosinca u velikoj dvorani POU također od 19,00 sati.

loading