Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.-14.01.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, koja godinama djeluje i okuplja zaljubljenike u ove životinje te na izložbama i sajmovima grla osvajaja visoka odličja, održala je u Krapini, u nedjelju 14. siječnja 2018. godine 13. redovnu izvještajnu Skupštinu.  Skupština je okupila više od 300 sudionika koji su sudjelovali u razmjeni iskustva, rješavanju problema s kojima se uzgajivački konja u današnje vrijeme susreću kako na razini udruge, tako i u cijeloj Hrvatskoj, ali i dogovoru oko sudjelovanja na brojnim manifestacijama. Da je ova godina okupila najviše sudionika do sada potvrdio je predsjednik Udruge Mirko Majsec, dodavši da je zahvalan svima koji su došli. Uz brojne članove i prijatelje Udruge, na skupštini su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Gradskog vijeća Krapine Ivica Hršak…  U Županijsku udrugu uzgajivača konja Krapina učlanjeno je stotinjak uzgajivača s područja Krapinsko-zagorske županije, ali i uzgajivači iz drugih dijelova Hrvatske, koji uzgajaju 370 grla.

ZABOK – Svečano uručivanje ugovora studentima, novim stipendistima  Krapinsko-zagorske županije, održano je u   subotu, 13. siječnja 2018. godine u Gimnaziji A.G. Matoša u Zaboku. Na natječaj za dodjelu stipendija javilo se 175 studenata, a odobreno je 67 stipendija po 600 kuna mjesečno. Stipendije su dodijeljene u tri kategorije; za nadarene studente, po socijalnom kriteriju te za deficitarna zanimanja. Prema zaključku Partnerskog vijeća Krapinsko-zagorske županije deficitarni su studiji medicine i logopedije pa je prema tom kriteriju dodijeljeno 13 stipendija, a ugovore su studentima, uz zamjenicu župana za društvene djelatnosti Jasnu Petek, uručili i ravnatelj zagorskih bolnica koji ističu, kako ih očekuju sigurna radna mjesta. Ukupno sa novim i postojećim stipendistima, Krapinsko-zagorska županija će u 2018. godini stipendirati 105 studenata, a zajedno sa učeničkim stipendijama  u proračunu je za tu svrhu osigurano milijun i 310 tisuća kuna.

ZAGREB – Koncert istaknutog glazbenika Vladimira Krpana bit će održan u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda ove subote, 13. siječnja 2018. godine od 11,00 sati. Krpan je obogatio klavirski svijet osebujno promišljenim interpretacijama europske literature, ali i izvedbama nove hrvatske glazbe. Uz Vladimira Krpana na koncertu sudjeluju Vladimir Kranjčević, Seadeta Midžić te studenti Berislav Arlavi i Srđan Čaldarović, a ulaz je slobodan.

ZAGREB- Predstavnike reprezentacija skupine C – Njemačke, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, koje u prvoj fazi Europskog prvenstva u rukometu igraju u zagrebačkoj Areni ove nedjelje, 14. siječnja 2018. u palači Dverce primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Poželjevši im dobrodošlicu i da se ugodno, baš kao i njihovi navijači osjećaju u glavnome gradu, zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako im želi što bolje utakmice, u ozračju fair playa, te da pobjedi najbolji. Dobrodošlicu svim rukometašima poželio je i predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac. U ime svih rukometaša na izuzetno dobroj organizaciji prvenstva i dobrodošlici zahvalio je predsjednik makedonske rukometne federacije Živko Mukaetov.Drugo kolo u zagrebačkoj Areni igra se sutra, a podsjećamo da je za vrijeme odigravanja utakmica oko Arene uvedena privremena regulacija prometa.

ZAGREB –  Ove 2018. godine obilježava se 1.130 godina od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Stoga ovaj zagrebački Muzej organizira cjelogodišnji program pod nazivom „Branimirova godina“. Prvo predavanje  „Državne veze između papinstva i Hrvata od 9. stoljeća do danas“, održat će Ana Biočić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Arheološkom muzeju ove subote, 13. siječnja 2018. godine od 12,00 sati.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Obilježavanje 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske organiziraju u Velikom Trgovišću ove nedjelje, 14. siječnja 2018. godine, Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Zaklada hrvatskog državnog zavjeta. Program počinje paljenjem svijeća ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu, a nastavit će se svetom misom u župnoj crkvi. Od 12,15 sati u Spomen školi će biti održana akademija i predavanja na kojima će sudjelovati Miroslav Tuđman, stoloravnatelj Udruge Muži zagorskog srca Rajko Fureš, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić.

DONJA DUBRAVA – Deseti, jubilarni, zimski spust starim tokom rijeke Drave, pod sloganom „Dosta je!“ bit će održan ove subote, 13. siječnja 2018. godine s početkom u 09,00 sati kod doma Međimurska lastavica u Donjoj Dubravi. Spustom u organizaciji Rafting kluba Matis, ekološke udruga ZEUS  i Svjetskog fonda za prirodu WWF Adria želi se poslati poruka za očuvanje i zaštitu rijeke Drave te javno izraziti protivljenje izgradnji hidroelektrana Molve 1 & 2. Sudionici mogu sudjelovati vlastitim plovilima, dok su za sve one koji njima ne raspolažu, organizatori osigurali određeni broj čamaca. Poslije završetka Zimskog spusta, u domu „Lastavica“ uslijedit će kulturni i zabavni program s koncertom, tombolom, umjetničkim instalacijama te izložbom fotografija WWF-ove prošlogodišnje kampanje „Naše rijeke, naše blago-Veslajmo za naše rijeke“.

 

KOPRIVNICA – Muzejima u Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je 70.500 kuna od strane Ministarstva kulture za razne programe. Za dvije izložbe Gradskom muzeju Križevci odobreno je 18 tisuća kuna, za objavu publikacije te za konzervatorsko-restauratorske radove na skulpturi iz Donacije Ivan Lacković Croata đurđevačkom je Muzeju odobreno 12.500, dok je Muzeju grada Koprivnice odobreno 40 tisuća kuna za dvije izložbe te sustavnu preventivnu zaštitu muzejske, knjižne i arhivske građe.

ZAPREŠIĆ – Peti rukometni turnir „Memorijal Ivica Birovčec“ bit će održan ovog vikenda, 13. i 14. siječnja 2018. godine u dvorani zaprešićkog ŠRC-a. Muški rukometni klub Zaprešić, organizira ovaj turnir u čast Ivici Birovčecu, prerano poginulom prijatelju kluba.

ZAGREB – Od ove subote, 13. do 28. siječnja, tijekom Europskog prvenstva u rukometu oko Arene Zagreb bit će uspostavljena posebna regulacija prometa. Tako će 13., 15., 17., 18., 20., 22., 24., 26. i 28. siječnja u poslijepodnevnim i večernjim satima promet biti preusmjeren na Ulicu Vice Vukova, Ulicu Jaruščica i Ulicu Remetinečki gaj. Iz zagrebačke policije gledateljima preporučaju dolazak u Arenu Zagreb javnim gradskim prijevozom i  autobusnim linijama ZET-a koje prolaze uz neposrednu blizinu Arene Zagreb, kao i tramvajskim linijama sa stajalištem kod rotora Remetinec. Vozačima se preporučuje da u vrijeme održavanja događanja izbjegavaju odlazak prema naselju Lanište te da izbjegavaju prometnice u zoni objekata Arena Zagreb i Arena Centar.

VARAŽDIN – Prve kvalifikacijske utakmice Europskog prvenstva u rukometu za muške EURO 2018 igraju se ove subote, 13. siječnja 2018. godine u varaždinskoj Arieni.  Zbog posebnih mjera sigurnosti i organizacije prijevoza rukometnih reprezentacija, kao i gostujućih navijača uspostavit će se posebna regulacija prometa u zoni Sportske dvorane Arena u Varaždinu  Na dionici nerazvrstane ceste od Sportske dvorane uz Dravski kanal u smjeru Motičnjaka i Trnovca bit će uspostavljen jednosmjerni promet te će s desne strane kolnika biti omogućeno parkiranje vozila. Osim parkirališta u zoni Sportske dvorane, posjetitelji će moći vozila parkirati i na parkiralištima u Ulici Ivana Severa, Mihovila Pavleka Miškine te na parkiralištu kod Dravskog mosta u Međimurskoj ulici.

loading