Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.-14.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Međunarodni dječji glazbeni festival „Zagifest“, na kojem su nastupila talentirana djeca iz desetak država Europe, održan je ovog vikenda, 13. i 14. travnja 2019. godine, u Histrionskom domu. Na Zagifest su bili i predstavnici World Association of Festivals čiji član bi Zagifest trebao postati u sljedećoj godini te svojim članstvom djeci iz Hrvatske stvoriti dodatne prilike za sudjelovanjem na raznim međunarodnim festivalima izvan Hrvatske.

VARAŽDIN – Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda održan je u subotu, 13. travnja, u Varaždinu. Organizatori manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede i Varaždinska županija uz partnerstvo Istarske županije koje i prednjače s brojem zaštićenih proizvoda u Hrvatskoj. Naime, na razini Europske unije je 1441 zaštićeni proizvod, a sa svojih 30-tak proizvoda Hrvatska drži odlično 12. mjesto. Manifestacija Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda je održana u prostoru Atrija Županijske palače te na Franjevačkom trgu u Varaždinu, uz bogat i raznolik program, čime je predstavila odličnu turističku promociju zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, ali i snažno povezivanje domaćih proizvođača i gastronomije.

ČAKOVEC – Okusi z’ mojega grunta „1. Vuzmeni zajtrek“ manifestacija je koja je u organizaciji Udruga uzgajivača svinja Međimurja održana u subotu 13.  travnja 2019. godine u dvorani Scheier u Čakovcu. Ovo je bilo prvi puta da su se široj javnosti na poseban način i na jednom mjestu pokazali  Uskršnji običaji Međimurja, predstavili proizvođači i ponude proizvodi lokalne poljoprivrede povezani s blagdanom Uskrsa. Predstavili su se i učenici srednjih škola koji su pokazali stečeno znanje i naučene vještine u pripremanju hrane i aranžiranju prostora, djeca osnovne škole koja su prezentirala svoje radove kroz organiziranu izložbu dječjih radova i djeca koja su imala priliku na organiziranoj dječjoj radionici naučiti, izraditi i pokazati svoje radove, te udruge žena i umirovljenika koje njeguju tradiciju Međimurskog kraja.

KOPRIVNICA – Manifestacija „Tradicija naših starih“ održana je u subotu, 13. travnja 2019. godine na središnjem koprivničkom trgu. Radi se o manifestaciji posvećenoj očuvanju bogatstva kulturne baštine Podravine i Prigorja, koja je okupila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnike i poduzetnike, domaće radinosti, izrađivače suvenira i tradicijskih predmeta, a posjetitelji su uživali u bogatoj ponudi domaćih jela i pića. Program proslave je završio u nedjelju, 14. travnja velikim koncertom „Od Županije samo najbolje“ u dvorani Doma mladih. Nastupili su najbolji kulturni amateri iz Koprivničko-križevačke županije koji kroz svoje talente i kreativnosti njeguju i čuvaju kulturnu baštinu ovoga kraja. U sklopu koncerta održana je i izložba likovnih radova koji su sudjelovali na 34. državnom susretu likovnih stvaralaca.

KRAPINA – Svečanost obilježavanja 120. godišnjice Planinarskog društva Strahinjčica Krapina održana je u Srednjoj školi Krapina, u subotu, 13. travnja 2019. Riječ je o Društvu koje na prostoru Grada Krapine i okolice djeluje kroz tri stoljeća – od 1899., odnosno čak 1883. godine do danas, a okuplja veliki broj planinara te drugih zaljubljenika u prirodu i zagorske brege. Osim poslova održavanja planinarske kuće i organizacije izleta za članove, svojim aktivnostima Društvo nastoji u široj populaciji, prvenstveno među djecom i mladima, popularizirati planinarenje, kao i kretanje i boravak u prirodi. Kako bi na adekvatan način obilježili važnu obljetnicu, pripremili su niz događanja, od održavanja svečanosti u Srednjoj školi Krapina, do organizacije predavanja, prezentacija, izleta i drugih prigodnih aktivnosti koja će se provoditi tokom cijele godine.

ZAPREŠIĆ –  Smotra koreografiranih i izvornih folklornih skupina zaprešićkog kraja održana je  ove subote, 13. travnja 2019. godine, dok je Smotra dječjih folklornih skupina održana u nedjelju,14. travnja u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. Stručni ocjenjivački sud izabrao je one koji će zaprešićki kraj predstavljati na županijskoj smotri.

loading