Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 13.-14.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebačka dvorišta šestu godinu zaredom otvorila su svoja vrata pa će do nedjelje, 21. srpnja posjetitelji moći zaviriti u prostore zanimljive povijesti, ali i sadašnjosti koja zahvaljujući današnjim stanovnicima ili institucijama živi i dalje.Za ovu priliku dvorišta su posebno uređena, u njima se održavaju prigodni i pažljivo birani kulturni i zabavni sadržaji, kako bi posjetitelji mogli uživati u povijesnim prostorima i ambijentu koji je sačuvao svoju autentičnost. Na ulazu u svako dvorište postavljena je informativna ploča s opisom i povijesnim značenjem dvorišta te programom koji goste u njemu očekuje. Ulaz u sva dvorišta, koja su u vrijeme trajanja manifestacije otvorena od 18,00 do 24,00 sata, je besplatan.

KERESTINEC – Izaslanstvo Grada Zagreba, ove nedjelje, 14. srpnja 2019. godine, ispred dvorca Erdődy u Kerestincu, prisustvovalo je komemorativnom skupu u povodu 78. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec 1941. godine i položilo vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima. Spomen je to na tragična događanja pri proboju logoraša, mahom hrvatskih intelektualaca tog vremena, među kojima su bili Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica, Božidar Adžija i drugi, u kojemu su mnogi poginuli, neki počinili samoubojstvo, dio ih je zarobljen, mučen i ubijen, a samo ih je 13 preživjelo bijeg. – Na taj stravičan čin koji se dogodio treba se prisjećati i Grad Zagreb je obnovio ovu spomen ploču s imenima svih stradalih, te će to činiti i ubuduće- rekao je Slavko Kojić, savjetnik i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

MARGEČAN – Udruga građana Margareta iz Margečana, trinaestu godinu za redom, organizira najveću kulturno – zabavnu manifestaciju ivanečkog istočnog područja – „Margetje u Margečanu – tak se negda delalo“. Ovogodišnji program obilježavanja svetkovine nebeske zaštitnice sv. Margarete počeo je u subotu, 13. srpnja  svečanim misnim slavljem. Uz izložbene štandove udruga, OPG-a, učeničkih zadruga i ove su godine biti održani sportski susret, a na povijest kraja i bogatu baštinu podsjetio organizirani viteški program na vodenici. U nedjelju, 14. srpnja na programu je sajam starih zanata uz vodenicu, šetnja s konjima, drveni vrtuljak, viteški tabor, zanati i pralje u Bednji.

MARIJA BISTRICA – Dvadeset godina obilježio je ove nedjelje, 14. lipnja 2019. godine Radio Marija Bistrica koji se radijskim valovima počeo širiti 4. travnja 1999. godine. – Župa Majke Božje Bistričke zajedno sa Općinom i tadašnjim gospodarskim gigantom Tehnomehanikom, tri su čimbenika koja su ovaj radio pokrenuli kao jedan zanimljiv lokalni medij koji je bio zamišljen kao spoj svjetovnog i duhovnog sadržaja – prisjeća se direktor radija Elvis Lacković dodajući da se takav održao i danas sa naglaskom upravo na duhovnom sadržaju, a prostora za rast i napredak još uvijek ima. Radio uz duhovni sadržaj poput misa iz svetišta te aktualnih vjerskih novosti donosi i općinske informacije u domove mještana, a čuje ga se po Zagorju te djelu Varaždinske i Zagrebačke županije te danas ima četvero zaposlenih i tri suradnika koji stavljaju slušatelje na prvo mjesto. Također, Radio Marija Bistrica surađuje i ima prijateljske odnose sa svim lokalnim, ali i vjerskim medijima iz Zagreba. Proslavi su se pridružili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Marije Bistrice Josip Milički, rektor Svetišta Majke Božije Bistričke Domagoj Matošević, osnivač radija mons. Lovro Cindori, te bivši i sadašnji zaposlenici, ali i ostali prijatelji radija. Obilježavanje obljetnice završilo je koncertom duhovne glazbe na 12. postaji Bistričke Kalvarije.

PUŠĆINE – Mamičina žetva 2019.održava se do nedjelje, 14. srpnja u voćnjaku kod Pansiona u Pušćinama. U subotu, 13. srpnja  tradicionalni prikaz žetve izveo je KUU Seljačka Sloga Nedelišće u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće i Turističkom zajednicom Međimurske županije, dok su tijekom tri dana odvijanja manifestacije pripremljeni zanimljivi sadržaji poput dječjih radionica, izrade skulpture od slame i takmičenja u žetvi.

ZAGREB – Drugi međunarodni susret puhačkih orkestara na zagrebačkom Bundeku  održan je u subotu, 13. srpnja. Radi se o jedinstvenom programu u sklopu kojeg se predstavlja i njeguje kultura puhačke glazbe. Bit je tu raznolik program međunarodne europske glazbe od poznatih filmskih melodija, swinga te tradicionalnih skladbi orkestara sudionika, a uz Zagrebački orkestar ZET-a, gostovali su orkestri iz Mađarske, BiH, Limena glazba Dekanovec itd.

KOPRIVNICA – Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ održava se po 13. puta do nedjelje, 14. srpnja u Koprivničko-križevačkoj županiji, a tradicionalno je ugostio folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja. Nastupa više od 240 folkloraša iz Hrvatske, Češke, Italije, Austrije i Slovenije. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 14. srpnja gostuju u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Domu za starije i teško bolesne osobe Križevci.

PISAROVINA – Manifestacija Kupske večeri u Pisarovini održava se do nedjelje, 14. srpnja. Organizirana su kulturno-sportska događanja na otvorenom uz rijeku Kupu, kao i štandovi s proizvodima domaćih poljoprivrednika, obrtnika i udruga kao i zabavni park za djecu.

ZAGREB – Tradicionalni međunarodni plivački miting „Zlatni medvjed“ održava se u subotu i nedjelju, 13. i 14. srpnja na Sveticama, u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak. Ovo 34. izdanje u Zagreb ponovno je dovelo najbolja imena hrvatskog i svjetskog plivanja  i okupilo više od 300 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke, Njemačke, Poljske i Estonije, koji nastupaju u 16 disciplina.

VARAŽDIN – Već petu godinu za redom, u organizaciji Rafting kluba Matis, uz podršku Turističke zajednice grada Varaždina, u nedjelju, 14. srpnja na predjelu Cirkovečka na Dravi održava se cjelodnevna manifefestacija Drava jump kao dio međunarodne manifestacije koja se pod nazivom „Big Jump“ održava u brojnim europskim državama.  U sklopu Drava Jumpa posjetitelje na Dravi očekuju brojne zanimljive i kreativne radionice, igre na i uz vodu, za velike i male. Oni najodvažniji i najveseliji okrunit će susret zajedničkim skokom u Dravu.

 

loading