Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.-14.10.2018.

Posted in Vijesti

KLANJEC – Povijest društva nemjerljive vrijednosti prezentirana je 13. listopada 2018. godine na obilježavanju 130 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klanjec. Uz domaćina, ulicama Klanjca u mimohodu vatrogasaca su sudjelovala i vatrogasna društva iz Lučelnice, Tuhlja, Krapine, Kumrovca, Jastrebarskog, gosti iz Slovenije i drugi, a potom su prisustvovali i svečanoj sjednici na kojoj su podijeljena priznanja, zahvalnice i zlatne vatrogasne medalje za posebne zasluge. Radi se o društvu koje danas broji 51 člana, od kojih je 10 žena te je peto po starosti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim što požrtvovno spašavaju građane od požara i ostalih nevolja, aktivno sudjeluju u svim društvenim i kulturnim događanjima u Klanjcu, njeguju tradicionalnu vatrogasnu glazbu te vode brigu o vatrogasnoj mladeži. – DVD Klanjec predstavlja bogatu riznicu ljudi i događanja, koji svakodnevno rade za dobrobit drugih – rečeno je danas na svečanoj sjednici kojoj su prisustvovali župan Krapinsko-zagorske županije i pokrovitelj svečanosti Željko Kolar, gradonačelnik i domaćin Zlatko Brlek, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber, predsjednik DVD-a Klanjec Ervin Šoban i brojni drugi.

KRAPINA – U crkvi Svete Katarine u Krapini prepunoj poklonika popularnih duhovnih pjesama održan je sinoć 22. festival duhovne glazbe Krapinafest 2018. Prvi festival održan je 1997. godine na inicijativu bratstva Franjevačke mladeži iz Krapine, a okupio je desetak glazbenika. Nastupili su poznati izvođači moderne duhovne glazbe, Čedo i Matija Antolić, Željka Marinović, p. Josip Pasariček, “Kikići i Genijalci”, Magdalena Rogić, fra Miroslav Petrac, “Angeljeki” iz Brestovca Orehovičkog, Davor Terzić i “Queentete”. Ovogodišnjim 22. festivalom ujedno se proslavila i 25. obljetnica djelovanja Zbora “Bolji svijet”, koji je, uz Franjevački samostan u Krapini, i organizator festivala. Medijski pokrovitelji festivala bili su Radio Kaj i Zagorski radio.

ZAPREŠIĆ – U sklopu obilježavanja Dana Jelačića Dana Zaprešića otvoren je 20. Međunarodni sajam gospodarstva u dvorani tamošnje srednje škole u organizaciji Udruženja obrtnika Zaprešić. Sajam je otvoren do nedjelje, 14. listopada 2018.godine, od 10,00 do 20,00 sati. Također se održavaju Dani meda zaprešićkog kraja, a nudi se i vožnja turističkim vlakom, kočijom i bogat kulturno umjetnički program.

ZAGREB – Drugi po redu, jedini europski festival posvećen kravati – DANI KRAVATE, u sklopu kojega će 18. listopada biti obilježen i Svjetski dan kravate, počinje točno u podne u subotu, 13. listopada 2018. godine na Trgu bana Jelačića. Festival će započeti svečanim vezivanjem kravate oko spomenika banu Jelačiću, nakon čega će uslijediti postavljanje kravata na pedesetak spomenika hrvatskih uglednika u užem središtu Zagreba. Otvorenju Festivala prisustvovat će Miro Gavran, prvi Veleposlanik kravate, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, brojni uzvanici i vojnici Kravat pukovnije.

ZAGREB – Dan Japana održat će se u subotu, 13. listopada 2018. godine u zagrebačkom muzeju Mimara. Dan Japana je kulturna manifestacija kojom se stanovnicima Hrvatske želi približiti japanska kultura na neposredan način, a ovogodišnja tema je „Uživanje u japanskom životu“. Posjetitelje očekuje koncert japanskih zvona i kota, izložba o svakodnevnom životu u Japanu, prezentacija o turizmu u Japanu, demonstracija ceremonije čaja i japanske kuhinje, predavanja o jeziku, origami radionice uz razne degustacije i još mnoštvo iznenađenja.

ZAGREB – Drama zagrebačkog HNK, novu sezonu otvara djelom Tennesseeja Williamsa „Mačka na vrućem limenom krovu“. Za ovaj dramski tekst, Williams, čija su djela i danas inspiracija kazališnim i filmskim umjetnicima,  1955. je dobio Pulitzerovu nagradu te je iste godine praizveden u New Yorku. Režiju potpisuje Paolo Magelli, a glumački ansambl uz ostale čine Zrinka Cvitešić, Filip Vidović, Ksenija Marinković, Milan Pleština, Dušan Bućan, Ana Begić, Livio Badurina i Goran Grgić.  Nakon pretpremijere koja je u zagrebačkom HNK održana u petak, 12. listopada 2018. godine, u subotu, 13. listopada je premijera u 19,30 sati.

BEDEKOVČINA – Naselje Poznanovec, u općini Bedekovčina uskoro će dobiti svoju crkvu, koja će nositi ime Pape Ivana Pavla II . Tim povodom, u subotu, 13. listopada 2018. godine u sportskoj dvorani u Bedekovčini bit će održan humanitarni koncert na kojem će nastupiti Tomislav Bralić i Klapa Intrade. Koncert počinje u 20,00 sati, a održava se pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Općine Bedekovčina i Grada Krapine. Crkvu u Poznanovcu 20. listopada 2018. godine posvetit će kardinal Josip Bozanić.

ZAPREŠIĆ – Uz obilježavanje Dana grada Zaprešića u subotu, 13. listopada 2018. godine kod Novih dvora Jelačićevih u 10,30 sati bit će položeni vijenci na obiteljsku grobnicu Jelačićevih, a svečana sjednica Gradskog vijeća bit će održana u tamošnjoj Vršilnici u 11,00 sati.

VARAŽDIN – Opća bolnica Varaždin i Muzej anđela ove će godine zajedno obilježiti Europski dan darivanja organa. Tim će se povodom, u subotu, 13. listopada 2018.godine, u Muzeju anđela održati predstavljanje knjige ‘Danijela živi’. Knjiga je nastala kao uspomena na Danijelu Cicu Šarić, čiji se život ugasio, no njeni su organi spasili i promijenili 5 života. Predstavljanje knjige i upoznavanje s važnosti osvještavanja Europskog dana darivanja organa zakazano je u subotu u 11,00 sati.

ČAKOVEC – Klub oboljelih od raka prostate, koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec, u subotu, 13. listopada 2018. godine, na Trgu republike u Čakovcu organizira edukativnu akciju ‘Kestenijada’. Financijskim sredstvima prikupljenim tijekom akcije, odnosno prodajom kestena, pomoći će se u nastavku aktivnosti prevencije raka prostate. Kestenijada će se održati od 9,00 do 12,00 sati.

 

 

PISAROVINA – Festival pčelarstva Zagrebačke županije  i izložba meda, kruha i gljiva bit će održani na Trgu Stjepana Radića u Pisarovini u  subotu, 13. listopada 2018. godine u 10,00 sati.

KOPRIVNICA – U tijeku su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u koprivničkim ulicama Crnogorska i Nikole Sertića. U ovim ulicama radit će se odvodnja otpadnih i oborinskih voda u duljini od pet tisuća metara, a vrijednost radova je 3,7 milijuna kuna bez PDV-a. Cilj radova na zapadnom rubnom dijelu Koprivnice, koji karakterizira znatna visinska raznolikost te unatoč konfiguracija terena koja nije povoljna za izgradnju kanalizacije, je omogućiti stanovništvu priključenje na sustav javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Tijekom iduće godine, planiran je nastavak izgradnje druge dionice ulice Nikole Sertića.

loading