Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.2.2017.

Posted in Vijesti

MARTIN NA MURI – Povodom dodjele certifikata Halal kvalitete LifeClass Termama Sveti Martin, u prostorima Termi održana je u ponedjeljak 13. veljače 2017. godine konferencija za novinare. Spomenuti halal certifikat svakom gostu islamske vjeroispovijesti koji posjeti Terme Sveti Martin osigurava da su namirnice, njihovo skladištenje i priprema hrane u skladu s halal standardima, a istim su uređeni i standardi priprema smještajnih objekata. Svečanoj dodjeli halal certifikata su prisustvovali Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i Nedim Omerović, voditelj odjela za edukaciju Centra za certificiranje.

BRAČAK – Početna konferencija projekta „Opremanje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana“ održana je danas, 13. veljače 2017. godine, u Općoj bolnici na Bračku. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupna mu je vrijednost 15 milijuna i 757 tisuća kuna, a njegovom provedbom, funkcionalnim opremanjem dnevnih bolnica na odjelu interne medicine, pedijatrije, ginekologije, neurologije i kirurgije u OB Zabok sukladno detektiranim potrebama značajan broj stacionarnih pacijenata moći će se obraditi tijekom dnevnog boravka u bolnici. Također, smanjiti će se opterećenje na akutnim bolničkim odjelima i povećati kvaliteta života pacijenata koji bi u suprotnom morali biti hospitalizirani čekajući medicinsku obradu.  Projekt su predstavili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Opće bolnice Tihomir Vančina i voditeljica iz  Zagorske razvojne agencije Ivana Šalković..

MILANO – Skulptura Ruđera Boškovića, djelo hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, svečano je otkrivena danas u Milanu, zahvaljujući angažmanu Grada Zagreba, u suradnji s Ministarstvom kulture i Hrvatskom zajednicom u Milanu. Riječ je o simbolu prijateljstva Italije i Hrvatske te iznimno uspješne suradnje Milana i Zagreba, koji je nakon gotovo 30 godina planiranja postavljen u gradskom parku Indro Montanelli, ispred milanske zvjezdarnice. Postavljanju spomenika, uz izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem,  nazočila je i mnogobrojna zajednica hrvatskih Talijana, predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti te veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji u Rimu Damir Grubiša. Inače, prvotna ideja o postavljanju skulpture u Milanu nastala je 1986. tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale u Milanu. Na ovom događaju u Milanu je i novinarka Radija Kaj Matina Gavran.

ČAKOVEC –  „Prije punih 30 godina, 12. veljače 1987. godine, kardinal i sluga Božji Franjo Kuharić, potpisao je dekret o osnivanju ove župe, to je bio njen početak i rođenje“, u svom je obraćanju u nedjelju, podsjetio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak predvodeći misno slavlje povodom 30. obljetnice postojanja Župe Marije Pomoćnice u Strahonincu. „Današnjom svetom misom želimo zahvaliti Bogu na ovom jubileju, ali i zazvati blagoslov za sve ono što je pred nama, izazove koji predstoje, a osobito izazovi pred našim mladima“, rekao je Mrzljak te dodao kako je u ovih trideset godina djelovanja stečeno  iskustvo i znanje za daljnji duhovni rast i razvoj zajednice. U novoizgrađenoj župnoj crkvi, svečano euharistijsko slavlje okupilo je brojne mještane te goste iz crkvenog, svjetovnog i političkog života, među kojima su bili saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović, domaćin načelnik Općine Strahoninec, Franjo Lehkec i državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak. Uoči misnog slavlja svoje je župljane i uzvanike pozdravio vlč. Branko Sajković, domaći župnik koji ovdje djeluje od 1989. godine te se pritom osvrnuo na povijest nastanka župe Strahoninec te potrebe odvajanja od Nedelišća.

KRAPINA – Zastupljenost žena na izbornim listama za predstojeće lokalne izbore bila je tema današnje sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. – Pred nama su prvi izbori na kojima će vrijediti sankcije za one stranke na čijim izbornim listama neće biti najmanje 40% podzastupljenog spola, odnosno žena, ističe predsjednica povjerenstva Tajana Broz. Kad se radi o zastupljenosti žena u politici, Krapinsko-zagorska županija je četvrta u Hrvatskoj po broju žena u Županijskoj skupštini sa postotkom od 26%, ima predsjednicu Županijske skupštine te jednu zamjenicu župana, Jasnu Petek. Današnjoj sjednici Povjerenstva u Krapini prisustvovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja ističe kako potencijala za veći postotak žena u politici itekako ima te da one mogu bitno pridonijeti razvoju zajednice, a uvjerena je da će političke stranke to i prepoznati.

VARAŽDIN – Sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina sazvana je po hitnom postupku za ovu srijedu u 9,00 sati. Razloge sazivanja, zbog donošenja proračuna za ovu godinu, danas je na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici iznio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Glavni razlog leži u potpisivanju ugovora o energetskoj obnovi triju predškolskih objekata s Fondom za energetsku učinkovitost koji bi trebali biti potpisani ovog četvrtka. Tu je i nužnost prijave projekata rekonstrukcije i dogradnje V. i VI. OŠ, zatim četiri sportska objekta na području grada, projekti izgradnje dva nova dječja vrtića u Hrašćici i Donjem Kućanu koje treba prijaviti na mjeru 7.4.1. te izgradnja dvaju novih rotora u Optujskoj i Filićevoj ulici. Ostali rashodi su planirani na razini izvršenja prošlogodišnjeg proračuna, kaže Habuš, koji još ne zna, ima li potrebnu većinu za izglasavanje u srijedu. Na pitanje novinara, Habuš je odgovorio: „Vidjet ćemo, ja se nadam da će vijećnici ispravno odlučiti kako grad po prvi puta u povijesti ne bi dobio povjerenika.“

KOPRIVNICA – Koprivnički poduzetnik organizirao je danas „Investment target – Koprivnica“, događaj u sklopu kojeg je otvoren novi co-working prostor, održana konferencija „Iz perspektive investitora“ te predstavljen novi investitor u višestruko nagrađivani koprivnički start-up koji se bavi inovativnim načinom tiskanja na tekstil. U novom danas otvorenom co-working prostoru održavat će se edukacije i treninzi za korisnike koprivničkog inkubatora, ali i one koji to nisu, kaže direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić. Mladi koprivnički poduzetnici razvili su nanotehnologiju u proizvodnji tinte, čime se otvorila nova mogućnost u vezivanju tekstilnih tinti na tkaninu, danas su zatvorili drugi krug investiranja sa njihovim investitorima,  hrvatskim poslovnim anđelima, Davorinom Štetnerom i Adrianom Ježina.

VELIKA GORICA/ZAPREŠIĆ – Polusatna ZET-ova karta, koja je za Zagrepčane za vožnju u 1. zoni uvedena od 1. veljače, uskoro bi mogla razveseliti i građane Velike Gorice i Zaprešića. Od 1. ožujka, cijelo velikogoričko područje postat će prema svemu sudeći jedinstvena zona te će se moći voziti za 4 kune prilikom kupnje pojedinačne karte,  potvrdio je to za Radio Kaj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz Velikogoričane, uskoro bi ovakva pogodnost mogla biti realizirana i za građane Zaprešića, o čemu će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krajem tjedna razgovarati s gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom.

VARAŽDIN – Na području zemalja Europske unije u 2017. godini, sukladno aktivnostima organizacije TISPOL, provodit će se ciljane aktivnosti vezane za sigurnost prometa na cestama.
U cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu, a posebno smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači teretnih vozila i autobusa, u sklopu tjedna provođenja akcije TISPOL – pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa, policijski službenici Policijske uprave varaždinske će od danas do nedjelje, 19. veljače 2017. godine, provoditi pojačani nadzor prekršaja vozača teretnih vozila i autobusa.

loading