Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.3.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Predstavljanje kandidature Dragutina Ranogajca, nestranačkog kandidata uz potporu HDZ-a, za župana Krapinsko-zagorske županije, danas je u Krapini organizirao Županijski odbor HDZ-a Krapinsko-zagorske županije sa svojim koalicijskim partnerima HSS-om, HSP-om dr. Ante Starčević i ZDS-om. – Naš odabir Dragutina Ranogajca koji se dokazao dugogodišnjim radom u obrtništvu, kao lider u županijskoj i nacionalnoj Obrtničkoj komori te kao čovjek koji je svojim radom stvorio odnose sa svim relevantnim ljudima u hrvatskom društvenom, gospodarskom i političkom životu samo je jasna potvrda da je HDZ stranka koja okuplja te koja u interesu županije ne gleda na stranačke interese i koja nudi rješenja – ističe saborski zastupnik i predsjednik  zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.  – Moj cilj nije samo osvojiti vlast, već učiniti sve da uvjeti za život u Zagorju budu puno bolji, a osnovni preduvjet za to je jačanje gospodarskih aktivnosti – poručio je Ranogajec koji će svoju predizbornu kampanju voditi pod sloganom „Za Zagorje bez propuštenih prilika“. – Dragutin Ranogajec pravi je izbor za župana koji će omogućiti Hrvatskom zagorju da učini korak naprijed i da postane ono što i treba – visoko razvijena regija po uzoru na slične u Austriji i Sloveniji, istaknula je, pružajući mu potporu,  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Čelnici zagorskog HDZ-a, sa koalicijskim partnerima, kandidatom za župana Dragutinom Ranogajcem i potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić danas su obišli i dvije uspješne zagorske tvrtke u Krapini, Jedinstvo i Kotku.

ZAGREB – Od danas pa sve do subote, 18. ožujka u 24 grada diljem Hrvatske, besplatnim preventivnim mjerenjem očnog tlaka, bit će obilježen Svjetski tjedan glaukoma. Cilj ove akcije je upozoriti na važnost ranog otkrivanja i prevencije razvoja glaukoma, te smanjenja broja slabovidnih i slijepih osoba. Bolest obično počinje neprimjetno, ne boli i sporo se razvija ističe predstojnik Klinike za očne bolesti u Vinogradskoj, Zoran Vatavuk. Procjenjuje se da je 4,5 milijuna ljudi slijepo zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na više od 11 milijuna. Kako se ova crna statistika ne bi ostvarila, u Hrvatskoj se i ove godine obilježava tjedan glaukoma. Očni tlak se besplatno može izmjeriti u svim većim bolnicama u Zagrebu, ali i u drugim gradovima diljem Hrvatske.

ZAGREB – Na Jarunu je uređen prostor koji će poslužiti kao park za pse. Na zelenoj površini od 18.500 metara četvornih,  između ulica Hrvatskog sokola i Hrgovići, psi se od sada mogu kretati bez povodca, uz obvezni nadzor vlasnika. Ovo nije prvi, ali ni posljednji takav park u Zagrebu, naglašava gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao kako će tamo, gdje građani požele, park biti ograđen i uređen.

ZAGREB – Nakon što je u sklopu pilot projekta krajem prošle godine Zagrebački električni tramvaj opremio tri tramvaja s uređajima za bežični pristup internetskoj mreži, sada je istu uslugu, također u okviru pilot projekta, osigurao i u tri autobusa. Za dva do tri mjeseca putnicima će biti omogućen besplatan pristup internetu tijekom vožnje u svim niskopodnim novim tramvajima i 230 autobusa, istaknuo je rano jutros prezentirajući uslugu na liniji Črnomerec – Dugave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Putnik može koristiti u vozilu besplatan Internet pola sata, te ima direktan pristup ZET- ovim mrežnim stranicama, rekla je  voditeljica ZET-a Ljuba Romčević Žgela. Uz liniju 109, ovog ponedjeljka, 13. ožujka besplatni Internet omogućen je i na liniji  Mažuranac – Voltino, a kroz trajanje pilot projekta mijenjat će se linije na kojima će biti dostupan besplatan Internet.

ZAGREB Stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine za školsku ili akademsku godinu 2016-2017., u palači Dverce, u ponedjeljak 13. ožujka 2017. godine uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ove će godine ugovore o stipendiji dobilo je 56 učenika i 5 studenata.

ČAKOVEC – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Čakovca donesena je Odluka o dodjeli priznanja Grada Čakovca. Ona će biti uručena na Svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, a osim Godišnjih nagrada, dodijelit će se i titula počasnog građanina, Nagrada Grada Čakovca za životno djelo te Zlatnik Grb Grada Čakovca. Titulu počasnog građanina od ove godine nosit će svjetski poznati filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Nagrada za životno djelo ide profesoru emeritusu Stjepanu Hranjecu iz Čakovca, dok je poznati hrvatski rock glazbenik Boris Leiner dobitnik Zlatnika „Grb Grada Čakovca“. Godišnje nagrade Grada za 2016. godinu dodijeljene su u šest kategorija. Nagradu za iznimno djelovanje u području gospodarstva dobit će čakovečka tvrtka „Tegra“, za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture Dramski studio „DADA“ iz Čakovca, dok će Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca dobiti godišnju nagradu za odgoj i obrazovanje. Pauli Posavec bit će uručena Godišnja nagrada za iznimno djelovanje na području sporta, a Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za iznimno djelovanje na području socijalne skrbi. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Mihovljana, Godišnju nagradu dobiva za djelovanje na području udruga.

ZAGREB  – Izložba Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dapca, bit će otvorena u ponedjeljak 13. ožujka 2017. godine u Etno Art galeriji u 18 sati. Tom prilikom bit će izložene 32 fotografije iz bogate ostavštine Toše Dapca, jednog od najistaknutijih zagrebačkih fotografa, koja sadrži više od dvjesto tisuća negativa. Izložene fotografije pripadaju u poznate Dapčeve folklorne fotografije na kojima su prikazani motivi narodnih nošnji iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Izložba će  se moći razgledati do 13.travnja.

 ZAGREB – Zagrebačka županija ove će godine poduprijeti rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 250.000 kuna. Javiti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije upisane u Registar udruga RH-a koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji, aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada. Natječaj je otvoren do 8. travnja.

PISAROVINA – Radove na sanaciji županijske ceste ŽC 3106 vrijedne više od 10 milijuna kuna, obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Službeno je otvorio i e-punionicu u Pisarovini, obišao završne radove na novim uredima općine  i matičnog ureda, te posjetio OPG Grčević i proizvodne pogone tamošnje tvornice.

VARAŽDIN – Potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih potpora za projekte odabrane u sklopu Javnog natječaja  Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“  održana je danas u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu. Početkom ove godine zaklada je naime raspisala Javni poziv za dodjelu financijskih potpora u ukupnom iznosu od 30 tisuća kuna, za projekte koji doprinose sigurnosti građana i prevenciji kriminaliteta kod mladih osoba. Pozitivno ocijenjene projekte prijavili su Medicinska škola Varaždin, VTV, Strojarska i prometna škola, Druga gimnazija, Osnovna škola Ludbreg, Osnovna škola Svibovec i III. Osnovna škola Varaždin. S njihovim predstavnicima, ugovore je potpisao upravitelj Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

KOPRIVNICA – Projektni prijedlog rekonstrukcije postojeće škole i kotlovnice, dogradnju knjižnice i zbornice te nadogradnju spremišta u Molvama prijavila je Koprivničko-križevačka županija na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za iskaz interesa za sufinanciranja projekata u 2017. Prema tom programu indikativni iznos sredstava za sve projekte s područja Koprivničko-križevačke županije iznosi 2,6 milijuna kuna. Ovi su programi resornog ministarstva namijenjeni sufinanciranju infrastrukturnih radova na objektima komunalne, socijalne i gospodarske strukture kao i objektima poput dječjih vrtića, škola, kulturnih centara, domova kulture, knjižnica, čitaonica, objekata socijalne i zdravstvene skrbi.

BERLIN – Na svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu, na kojoj su se do nedjelje, 12. ožujka predstavljali najnoviji trendovi turističke industrije i putovanja s više od 10 tisuća izlagača iz 184 zemalja svijeta, po prvi se puta predstavila i turistička destinacija „Zagorje – Bajka na dlanu“, kao jedna od vodećih destinacija kontinentalnog turizma Republike Hrvatske. Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, svoju turističku ponudu predstavila je u sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice, a da njemačkom tržištu Zagorje nije nepoznanica, potvrđuje podatak da su gosti  iz Njemačke već niz godina drugi po ostvarenom broju dolazaka i noćenja u zagorskim turističkim objektima.

ČAKOVEC – Međimurska udruga Zora je raspisala javni poziv idejnih rješenja za oslikavanje klupa u Perivoju Zrinskih na temu motiva Zrinskih i to u sklopu građanske akcije „Klupice prijateljstva“. Cilj inicijative koja traje do 15. svibnja jest povezivanje građana Međimurske županije kako bi zajedničkim snagama volonterski stvorili konkretna rješenja koja vode ka poboljšanju života u lokalnoj zajednici. Sa svojim radovima mogu se prijaviti svi kreativci do 19. ovog mjeseca putem prijavnice koja se nalazi na web stranici Udruge.  Inače, projekt „Klupice prijateljstva“ udruga Zora provodi u suradnji s Graditeljskom školom Čakovec i njenim Učeničkim domom te Gradom Čakovcem, a financira ga Regionalna zaklada za lokalni razvoj ZAMAH u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

loading