Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.4.2016

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon samo šest dana sanacije propada kolnika sinoć je otvorena Slavonska avenija. Cestu je u promet pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se još jednom ispričao građanima zbog prometnih gužvi. Istovremeno je za promet zatvorena Marohnićeva ulica u zoni raskrižja sa Slavonskom avenijom gdje će se urediti 30-ak metara cjevovoda te asfaltirati. Za vrijeme radova, koji trebaju biti gotovi do petka, 22. travnja, obilazni pravac je Prisavlje – Trnjanska struga VI – Trnjanska struga V – Slavonska avenija i obratno. Inače, sinoćnjem otvorenju je prisustvovao i autor fotomontaže kratera Slavonske i fontana, 21-godišnji Leon Žilavi čiju je šalu prihvatio i zagrebački gradonačelnik obećavši mu medalju.

ČAKOVEC – S radom u Čakovcu nedavno je započela Kontakt točka Zajedničkog tajništva INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska iz Budimpešte. Službeni početak rada Kontakt točke obilježen je danas u prostorijama Tehnološko- inovacijskog centra, gdje se od danas kontaktni ured i nalazi. U njemu će biti zaposlena osoba koja će svim zainteresiranim prijaviteljima projekata na programe prekogranične suradnje biti na raspolaganju za sve informacije. Projekte mogu prijaviti sve fizičke i pravne osobe do kraja mjeseca svibnja, a u sklopu Interreg programa do 2020. godine je na raspolaganju 60 milijuna eura. Jedan od prijavitelja bit će i Međimurska županija, govori župan Matija Posavec i dodaje da je u pripremi projekt revitalizacije prostora bivše vojarne u turističke svrhe, kao i projekt uređenja biciklističkih staza.

ZAGREB – Konferencija za novinare povodom nedavnog nastupa plešivičkih vinara na 4. svjetskom ocjenjivanju i festivalu portugisaca „Portugiser Du Monde“ održana je danas u Zagrebu. U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke VinOliva Wine & Food Communication, plešivički vinari su se, 1. i 2. travnja, predstavili na svjetskom ocjenjivanju portugizaca  u Pečuhu, te osvojili dva zlatna i osam srebrnih priznanja. Zlato su osvojili Danijel Golubić, u kategoriji mladih portugizaca i Vinarija Ivančić, u kategoriji pjenušavih vina.  

ZAGREB – Bienalni  specijalizirani sajmovi BIAM i Zavarivanje obogaćeni su novim projektom SAPO- sajmom podugovaranja te će biti održani na Zagrebačkom velesajmu do 19. do 22. travnja. Radi se o specijaliziranim sajmovima gdje će biti predstavljena najnovija ponuda i tehnološka dostignuća i tehnologije s područja alatnih strojeva, zavarivanja, antikorozivne zaštite i robotike. Ove godine sajmovi u odnosu na prije dvije godine  bilježe porast izlagača za 50%, odnosno na 11. 500 četvornih metara predstavit će se 280 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.Sajmove prati bogat stručno popratni program iz područja industrijskog sektora, energetike, ICT sektora.

ZAGREB – Vijeće gradske četvrti Brezovica ove godine na raspolaganju ima 21 milijun kuna što je 9 milijuna kuna više nego prošle godine. Najveći dio izdvojit će se na proširenje vrtića koji djeluje u sklopu Caritasa. Grad je sklopio ugovor s Nadbiskupijom za 300 četvornih metara pa će se taj prostorom preurediti za još 3 odgojne skupine. Za to je osigurano oko 700 tisuća kuna. Osim toga i stanovnici Donjeg Dragonošca bi na jesen trebali dočekati otvaranje vrtića za smještaj 60 djece.

KARLOVAC – Svečana sjednica Županijske skupštine povodom dana Karlovačke županije, koji se obilježava 23. put, održana je u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom.

kaž2kaž

Bila je to prigoda za rezime prošlogodišnjeg razdoblja, a da je ponosan na sve dobro što je ostvareno u minulih godinu dana ističe predsjednik Skupštine Željko Bokulić.

– Prošla godina za Karlovačku je županiju bila jedno od financijski najtežih razdoblja do sada. Stoga se je moralo raditi iznimno mudro i racionalno te ulagati isključivo u projekte koji su nužno potrebni za dugoročni razvoj, naglašava župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

 

S porukom da će se i dalje zalagati za opstojnost županija i decentralizaciju u punom smislu riječi, okupljenima na svečanoj sjednici Skupštine Karlovačke županije obratio se i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Čestitke hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na svečanosti je uputio njen izaslanik i počasni građanin Karlovačke županije Mate Granić.

ZAGREB – Certifikat ISO 9001 : 2008 za upravljanje sustavom kvalitete u skladu s navedenom normom za djelatnost hitne medicine i sanitetskog prijevoza dobio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. U 2015. godini na više od 129 tisuća pruženih zdravstvenih usluga zaprimili su manje od 40 pritužbi za što je jedan od razloga stručan i predan rad zaposlenika i uvođenje standardiziranih postupaka. Inače, Zavod  za javno zdravstvo Zagrebačke županije postao je, nakon Zavoda Primorsko-goranske županije, drugi u Hrvatskoj koji ima ISO certifikat.

VARAŽDIN – Cilj prve etape velike međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, koja će započeti 19. travnja u Osijeku, bit će Varaždin.  Biciklistička utrka Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Ovu su sportsku manifestaciju u salonu varaždinske gradske vijećnice danas najavili gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, te marketinški  direktor utrke Ivan Črnjarić.štromarhabuš

SV. MARTIN NA MURI- Uz dugogodišnju tradiciju održavanja, manifestacija “Urbanovo 2015.” – Dani vina na međimurskoj vinskoj cesti, predstavlja jednu od najvećih gospodarsko – turističkih manifestacija Sjeverozapadne Hrvatske. Program ovogodišnjeg Urbanova najavili su danas u Sv. Martinu na Muri, u ime Međimurske županije zamjenica župana Sandra Herman, u ime Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae predsjednik David Štampar te u ime Općine Štrigova načelnik Stanislav Rebernik. Središnje događanje će i ove godine biti Festival pušipela koji će se održavati u Sportskoj dvorani u Štrigovi 13. do 14. svibnja. Vikend nakon toga, organizatori najavljuju Dane otvorenih podruma od 20. do 21. svibnja te od 21. do 22. svibnja Vinske igre. Manifestacija će završiti tradicionalnim Vinskim balom u kuriji Terbotz 27. svibnja. Ovogodišnje Urbanovo će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a partneri manifestacije su Sisačko- moslavačka županija i Udruga vinara „Škrlet“.  

KOPRIVNICA – Nakon dva mjeseca edukacija i razrade ideja u Poduzetničkom inkubatoru Koprivnica, natjecanje u izradi poslovnog plana u projektu „Ready, Steady, Go!“ dobilo je pobjednika. Tim Advatech i njihov Child Care sistem osvojio je odlazak na Shift konferenciju u Split. Radi se o ideji razvijanja aplikacije za roditelje koji imaju potrebe za uslugama čuvanja djece izvan radnog vremena vrtića. Natjecanje u izradi poslovnog plana dio je projekta ‘Ready, Steady, Go!’ koji Koprivnički poduzetnik provodi s partnerom, Udruženjem obrtnika Koprivnica. Projekt je odobren od stane Europskog socijalnog fonda, a njegova vrijednost iznosi 306 tisuća kuna od čega Europska unija financira 95%.

BRAČAK – Znanstveno-stručni simpozij o promicanju dojenja, humanizaciji poroda, dostizanju standarda za postizanje titule „Rodilište prijatelj majki i djece“ te aktivnostima Koordinacijskog tima za promicanje dojenja na području Krapinsko-zagorske županije održava se danas u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Raspravljat će se o podršci dojenju u okviru Krapinsko-zagorske županije, općenito o programu zaštite i promicanja dojenja u Hrvatskoj, kao i o promicanju humanizacije poroda, poticanju i podršci dojenju u rodilištu te važnosti nastavka podrške i praćenja dojenja nakon izlaska majki iz rodilišta. Predavanja na ovu temu održat će 12 stručnih predavača, a simpozij je namijenjen predstavnicima zdravstvenih ustanova, posebno liječnicima obiteljske medicine koji brinu o djeci predškolske dobi, kao i liječnicima zdravstvene zaštite žena, patronažnim i medicinskim sestrama.

loading