Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.5.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U sklopu projekta tramvajska pruge koja će povezivati Kvaternikov trg i novu zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman danas je predstavljena prva etapa projekta – izgradnja pruge do Velike Kosnice. Izgradnja pruge do Velike Kosnice bit će izvođena u četiri faze, od Vukovarske do Savišća, od Zvonimirove do Vukovarske, od Savišća preko Domovinskog mosta do Velike Kosnice te od Kvaternikovog trga do Zvonimirove ulice. Kako naglašavaju projektanti, budućom tramvajskom linijom moći će se prevesti 1700 putnika u sat vremena, od početne do krajnje stanice bit će potrebno 33 minute te će trasi biti 13 stajališta. Vrijednost cjelokupnog projekta, puni profil pruge od Kvaternikovog trga do zagrebačke zračne luke, iznosi oko 100 milijuna eura.

ZAGREB – Na Strossmayerovom trgu u Zagrebu održana je prva Sportska špica subotom, zabavna manifestacija na kojoj su se predstavili brojni zagrebački sportski savezi i klubovi, a građani su se moglu družiti s košarkašima Cibone i Cedevite, nogometašima Dinama, najboljim hrvatskim hrvačima, boksačima te brojnim drugim vrhunskim sportašima. Cilj manifestacije je poticanje građana svih dobnih skupina na bavljenje sportom, rekreacijom te općenito kretanjem. Organizator Sportske špice subotom je Sportski savez grada Zagreba.

MILJANA –  Međunarodna konjička karavana, u organizaciji Konjičkog kluba „Trekking“ iz Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, u subotu, 13. svibnja 2017. godine, dočekana je u Mijani. Karavana ima cilj promociju konjičkog turizma destinacije Zagorje – Bajka na dlanu, kojeg projektom „Zagorje Ride“ TZ Krapinsko – zagorske županije razvija u destinaciju. U karavanu su se uključili Konjički klubovi iz susjedne Slovenije, Konjički klub iz Vivodine, Konjički klub iz Jastrebarskog, Konjički klub Bjelovar, popularni „Husari“, Konjički klub iz Zagreba – „Kravat pukovnija“, Konjički klub iz Velike Gorice, kao i sudionici spomenutog projekta „Zagorje Ride“ iz Krapinsko – zagorske županije. Karavana s preko 50 jahača,  prošla je relacijom Kumrovec – Zagorska Sela – Kumrovec. Karavana se zadržala u Muzeju “Staro selo” Kumrovec, kao i kod agroturizma „Šumak“ u Zagorskim Selima. Ovaj međunarodni susret  konjičkih klubova, svakako doprinosi povećanju kvalitete uvjeta boravka turista, kreira nove atrakcije te je svakako jedna dodana vrijednost stvaranja doživljaja u destinaciji, što svakako doprinosi razvoju turizma, poručio je dočekavši karavanu u Miljani župan Željko Kolar.

ZAGREB – Rekonstrukcija zagrebačke Primorske ulice od Ilice do Klaićeve ulice u punom je jeku, a napretkom radova zadovoljan je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je danas obišao gradilište. Osim rekonstrukcije kolnika radovi će obuhvatiti plinske i vodovodne instalacije te će biti izgrađena biciklistička infrastruktura kao i u Gajevoj ulice na principu dijeljenja kolnika automobila i bicikala. Vrijednost radova je šest milijuna kuna, a predviđeni rok za rekonstrukciju je početak kolovoza. Iz Grada mole građane za strpljenje i razumijevanje zbog mogućih poteškoća u prometu.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Općina Veliko Trgovišće u subotu 13. svibnja 2017. godine slavi svoj dan. Služena je sveta misa u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od sedam žalosti, a održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća  u Domu kulture u Velikom Trgovišću. Brojna državna, županijska te gradska i općinska izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Da je zadovoljan realiziranim projektima u minulom razdoblju, posebice iz razloga što Veliko Trgovišće postaje poželjno mjesto za život istaknuo je načelnik Robert Greblički. Čestitke načelniku i njegovim suradnicima na odličnim rezultatima uputili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborski zastupnik Žarko Tušek, te zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić, koja se pohvalno izrazila o dobroj pripremljenosti njihovim projekata za apliciranje na EU fondove.

 ZAGREB – Dan otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković, uz besplatan i prilagođen program svim uzrastima održat će se u subotu 13. svibnja 2017. od 10 do 17 sati. Zainteresirani se mogu pridružili  znanstvenicima u velikoj avanturi posvećenoj znanosti. Pripremljen je bogat program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu Čuvari budućnosti i Čuvam jer razumijem.

 VARAŽDIN – Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina, 16. po redu, u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada traje do 18. svibnja.  Festival je otvoren likovnom radionicom koju je u dvorani u Graberju vodio akademski kipar Ivan Mladenović. Olimpijski festival nastavlja se sljedećih nekoliko dana plivanjem, tenisom, vožnjom spretnosti bicikla i na kraju, u četvrtak,finalnim danom na stadionu Sloboda gdje će se mališani natjecati u atletskim disciplinama i nogometu. Za finale Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina prijavljeno je oko 550 malih natjecatelja. Inače, pod geslom I ja ću biti olimpijac, u svibnju se na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića diljem Hrvatske okuplja više od 15 tisuća mališana. Prijavljene su ukupno 444 ekipe iz 47 gradova i općina.

ZAGREB – Večernjakova biciklijada održat će se u subotu 13. svibnja 2017. godine, a start je u 11 sati kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Očekuje se da će se, kao i svake godine, na njoj okupiti gotovo 2000 vozača. Vozit će se Slavonskom, Savskom, Vukovarskom i Držićevom do Bundeka. Na biciklijadi mogu sudjelovati i oni koji nemaju bicikl, a mogu ga rezervirati još danas slanjem svoga imena, prezimena i broja mobitela na e-mail info@nextbike.hr.

OREHOVICA – Četvrta Orehijada bit će održana u subotu 12. svibnja 2017. godine u međimurskoj općini Orehovica. U sklopu Orehijade bit će predstavljeni proizvodi lokalnih i regionalnih OPG-ova, sve od sira, bučinog ulja, meda, pa sve do ručnih radova te proizvoda od keramike, metala i drva. Program Orehijade donosi i izbor „najfineše orehjače“,  „najlepšeg koloča na oko“ i „najbolšeg orehovca“, kao i bogat kulturno-umjetnički program.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Ovogodišnja, Smotra Puhačkih orkestara Krapinsko-zagorske županije, 23. po redu, na kojoj će nastupiti osam orkestara, održat će se u subotu 13. svibnja 2017. godine, od 16,00 sati na Sportskom centru kod Osnovne škole u Velikom Trgovišću. Povijesni izvori govore da već 1900. godine na današnjem području Krapinsko zagorske županije dolazi do formiranja puhačkih orkestara, a potvrda tome je da se na ovogodišnjoj smotri obilježava 80 godina djelovanja PO Mrzlo Polje. U Registru udruga u Krapinsko-zagorskoj županiji ukupno je 36 Limenih glazbi ili Puhačkih orkestara.

ZAGREB – Jubilarne, desete  Međužupanijske proljetne folklorne susrete u subotu 13. svibnja 2017. godine u prostorijama sportske dvorane Osnovne škole ˝Sveta Klara˝ od 19,30 sati organizira tamošnji KUD. Tom prigodom će nastupiti mali i veliki folkloraši domaćina KPD ˝Sveta Klara˝, a uz njih i gostujuća društava: HKUD ˝Radost˝ iz Sela, KUD ˝Vinčica˝ iz Belajskih Poljica, , KUD ˝Ogranak Seljačke Sloge˝ iz Kupinca, KUD ˝Mladost˝ iz Odre i KUD ˝Sijač˝ iz Lučkog.  Uzlaz je slobodan, a uz nastupe folklornih društava bit će održan i izbor najljepšeg tradicijskog ruha Susreta.

 ZAGREB – Svjetski dan ptica selica u Zoološkom vrtu grada Zagreba bit će obilježen u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja 2017. godine, od 11 do 18 sati. Pod sloganom „Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude“ pripremljen je edukativno zabavni program kojim se želi podići svijest javnosti o važnosti održivog upravljanja prirodnim resursima. Tako će zagrebački Zoološki vrt posjetiteljima pokazati primjer svojeg sudjelovanja u međunarodnom projektu SOS Stork u sklopu kojeg  su obilježene četiri rode koje iz Hrvatske putuju na jug.

PRESEKA – Edukativno-stručni skup nastavnika biologije i geografije Zagrebačke županije u sklopu kojeg će se održati predstavljanje Udruge „Savski lađari“ organizira  Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u subotu 13. svibnja  2017. godine u Društvenom domu Preseka Oborovska.

loading