Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.01.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Projekt Gimnazija 100+ predstavljen je na konferenciji za novinare danas u Krapini. Riječ je o EU projektu čiji je nositelj Srednja škola Krapina, a partner Srednja škola Pregrada, ukupne vrijednosti milijun i 117 tisuća kuna. GIMNAZIJA 100+Projektom Gimnazija 100+ provode se aktivnosti za unapređenje sadržaja i osiguranje učinkovitosti poučavanja gimnazijskih programa, razvojem i modernizacijom fakultativnih kurikuluma, a posebno se žele unaprijediti ishodi učenja u području matematike i prirodoslovlja, omogućiti stjecanje dodatnih kompetencija, osigurati veću uspješnost na ispitima državne mature i uspješan nastavak obrazovanja. Projekt su predstavili voditeljica Kristina Božak te ravnatelji škola Ivica Rozijan i Vilmica Kapac, a izrazito pozitivno o njemu su se izrazili zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB – Konferencija Small& Medium Business Forum kao središnja manifestacija projekta Poslovni uzlet u organizaciji Poslovnog dnevnika održat će se u utorak, 19.siječnja u Zagrebu. Bit će to za rezime svega što se zadnje dvije godine radilo kroz poslovne uzlete s ciljem poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. U 2015. organizirana su 23 Poslovna uzleta u 23 grada na kojem je sudjelovalo više od 7 tisuća poduzetnika, vlasnika OPG-a i ostalih stručnjaka. Predstojeći Business forum imat će dvije panel diskusije. Prvu o poticanju i promicanju malog poduzetništva kao i njegovom načinu financiranja, a druga će biti na temu „Županije- nosioci razvoja“ sa predstavnicima šest županija, s ciljem definiranja njihovog ustroja i uloge, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.Ovom prilikom bit će održano i proglašenje najboljeg hrvatskog poduzetničkog inkubatora u 2015. godini.

ČAKOVEC – U sklopu projekta „Jačanje kapaciteta gospodarsko- socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“, kojeg provodi Bjelovarsko- bilogorska županija u partnerstvu s Međimurskom županijom, danas se u čakovečkoj zgradi Scheier održava radionica pod nazivom „Komunikacijske tehnike i vještine u tripartitnom socijalnom dijalogu“. Projekt je to koji je u potpunosti financirao Europski socijalni fond, a vrijednost mu je oko 413.000 kuna. Cilj projekta je ojačati kapacitete GSV- ova i izrada trogodišnjih strateških okvira rada ističe zamjenica župana Bjelovarsko- bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić. Zamjenik međimurskog župana i zamjenik predsjednika međimurskog GSV-a Zoran Vidović dodaje da će suradnjom dviju županija ojačati i gospodarstvo koje u posljednje vrijeme pokazuje napredak.

ZAGREB – Dva parkirna mjesta s mogućnošću punjenja električnih vozila uređuju se na parkiralištu ispred zgrade Gradske uprave. Baš kao i u javnim garažama parkirna mjesta za električna vozila bit će označena zelenom bojom. Zagrebparking već je instalirao punionice u garaže na Langovom trgu u Petrinjskoj, Tuškancu, Kvatriču i Martićevoj. Korištenje punionica je besplatno, a vlasnik električnog vozila plaća cijenu parkirališne karte u javnoj garaži kao i ostali korisnici.

ZAGREB/ZABOK – Provedba pilot projekt mNurse započela je u Klinici za dječje bolesti Zagreb i Općoj bolnici Zabok. Riječ je o primjeni aplikacije mNurse koja potpuno mijenja dosadašnju praksu vođenja papirnatih bilješki u bolnicama. Primjenom aplikacije, odjelne sestre moći će tijekom svojih redovnih kontrola i razgovora s pacijentima, unutar cijelog kruga bolnice, trenutačno unositi sva zapažanja i potrebne informacije u bolnički sustav. U sklopu projekta je telekomunikacijski operater u bolnicama postavio potrebnu LAN/WiFi  infrastrukturu i osigurao tablet uređaje na kojima odjelne sestre koriste mNurse aplikaciju i povezuju se s IN2 bolničkim sustavom u kojem se bilježe svi podaci o pacijentima.

ČAKOVEC – Iz evidencije nezaposlenih osoba HZZ- a Područnog ureda Čakovec tijekom prosinca prošle godine izašle su 582 osobe. Broj zaposlenih u blagom je porastu u odnosu na studeni 2015. godine. Recimo i to da je prema Nacionalnom programu za Rome sveukupno u Međimurju  posao pronašlo 107 osoba, od čega 96 na javnim radovima, osam kroz potpore za zapošljavanje, dvije su se osobe samozaposlile, dok je jedna osoba uključena u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

VARAŽDIN – Potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih potpora za projekte odabrane u sklopu  Javnog poziva odnosno natječaja  što ga je krajem prošle godine raspisala Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael Varaždinske županije, bit će održano danas u županijskoj palači. Ugovore će potpisati upravitelj Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i ravnatelji Medicinske škole Varaždin, Strojarske i prometne škole Varaždin, Srednje škole Novi Marof, Osnovne škole Ludbreg i predsjednik Društva za športsku rekreaciju Salinovec, koji su prijavili pozitivno ocijenjene preventivne projekte.

KOPRIVNICA – Prema podacima o broju novoprijavljenih i odjavljenih obrta u 2015. Udruženja obrtnika Koprivnica  prošle je godine prijavljen je 51, a odjavljena su  72 obrta . S posljednjim danom 2015. koprivničko Udruženje obrtnika imalo je 690 članova, a broj se prvi puta u povijesti spustio ispod 700. U Udruženju obrtnika navode kako novih proizvodnji nema, građevinarstvo se još uvijek ne oporavlja, dok čuvanje djece na području Koprivnice postaje popularno,  pa su tako otvorena tri nova obrta te vrste.

ZAPREŠIĆ – Kolodvorska ulica u Zaprešiću zatvorena je za sav promet zbog izgradnje podvožnjaka u sklopu izmještanja dijela DC 225, te izrade željezničko-cestovnog nadvožnjaka. Prometnom signalizacijom promet se preusmjerava od Ulice maršala Tita – Petrekovićevom -Miške Šestanje-obilazni put uz željezničku prugu do pružnog prijelaza Kolodvorska ulica. Radovi će trajati do travnja.

loading