Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Stanovnici Franjčevićeve ulice nakon tri i pol godine čekanja napokon su dobili svoju autobusnu stanicu koju je u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine u promet pustio gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o stanici koja je izgrađena zbog proširenja naselja, 800 metara od azila Noina arka, a koja je dio autobusne linije 276 koja prometuje od Kvaternikovog trga do Dumovca. „Stanovnici Franjčevićeve ulice više neće trebati hodati 800 metara kroz šumu do prve autobusne stanice. Svatko ima pravo na iste uvjete. Preostaje nam još povezati dio od autobusne stanice u Franjčevićevoj ulici do naselja Iver i Sesvetskog Kraljevca. To ćemo riješiti idući tjedan“, istaknuo je Bandić.

ZAGREB – U zagrebačkom Arheološkom muzeju predstavljen je projekt “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” koji je nastao u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg između Slovenije i Hrvatske. Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike i to Uz pomoć moderne tehnologije na području proširene stvarnosti. U provođenju projekta sudjeluju Općina Donja Voća kao nositelj projekta s partnerima slovenskim općinama Zreče i Općinom Radenci, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani, te Muzejom Turopolja i Arheološkim muzejom u Zagrebu. Vrijednost projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” je 700 tisuća eura i sufinanciran je sredstvima Europske unije.

ČAKOVEC – Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, danas, 14. siječnja 2019. godine, posjetila je veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Elizabeth Marianne Petrović. Uz veliku čast, koju je svojim posjetom ukazala Ekonomskoj i trgovačkoj školi, veleposlanica Australije, školi je darovala mobilnu učionicu za učenje engleskog jezika napomenula je ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić. Time će se omogućiti nastavak hvale vrijednog projekta za nadarene učenike Palim lampicu, rekla je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, napomenuvši kako je on jedan d primjera da se u Međimurskoj županiji već duže vrijeme učenici kvalitetno podučavaju i pripremaju za život i za tržište rada. Upravo, suradnja među zemljama treba jačati na području obrazovanja i upoznavanja različitosti mišljenja je veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj Elizabeth Marianne Petrović. Inače, u projekt Palim lampicu u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, u kojoj djeca mogu nadograđivati svoje znanje u području engleskog i hrvatskog jezika te geografije, uključeno 16 nadarenih osnovnoškolaca, a koji su svoje stečeno znanje o Australiji predstavili veleposlanici na prigodnoj priredbi.

ZAGREB –  Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine raspisao je javne pozivne natječaje za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Zagreba i za dodjelu nagrade Zagrepčanka godine. Rok za podnošenje prijedloga je do 1. veljače 2019. Detaljne informacije mogu se naći na mrežnoj stranici Skupštine Grada Zagreba.

DUGO SELO – Troškove radova rekonstrukcije i sanacije dugoselske OŠ Josipa Zorića od 3,5 milijuna kuna, kao osnivač, u cijelosti pokriva Zagrebačka županija. U tijeku su radovi na izgradnji nove plinske kotlovnice vrijedni 2.950.000 kuna koja se gradi uz sportsku dvoranu, dok će se prostor stare kotlovnice prenamijeniti u učionicu i pomoćnu prostoriju. Očekuje se da će radovi na novoj kotlovnici završiti do srpnja ove godine. Ovi radovi nastavak su kontinuiranog ulaganja u OŠ Josipa Zorića koja je 2016. godine energetski obnovljena sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša EU i Zagrebačke županije. Vrijednost radova iznosila je 2,39 milijuna kuna, od čega su europska sredstva iznosila 70 posto, a sredstva Zagrebačke županije 30 posto.

ČAKOVEC – Radovi na dogradnji Dječjeg vrtića „Maslačak“ u Čakovcu koji djeluje u sklopu ustanove Dječji vrtić „Cvrčak“, teku prema zacrtanom planu. Riječ je o investiciji koju u okviru programa „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića, s 1,2 milijuna kuna sufinancira Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Naime, novim će prostorom biti omogućen smještaj dvjema jasličkim skupinama, s četrdeset mališana. Nove će skupine povećati dostupnost jaslica u gradu Čakovcu i podići postotak smještene djece te dobi koji je sada tek 20%.

KRIŽEVCI – Kraj prosinca donio je u Koprivničko-križevačkoj županiji blagi porast broja nezaposlenih osoba, a prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci bilo ih je 2.096 osoba, odnosno 52 nezaposlene osobe više nego u studenom. U odnosu na prosinac 2017. zabilježeno je 983 osoba manje. Pad broja nezaposlenih tijekom prosinca zabilježen je u Ispostavi Križevci za 19 osoba, dok je u Ispostavama Koprivnica i Đurđevac porast broja nezaposlenih za 44, odnosno 27 osoba. U prosincu 2018. poslodavci su iskazali 194 potrebe za radnicima, a najviše su se tražili radnici u obrazovanju i prerađivačkoj industriji.

LEPOGLAVA – Projekt energetske obnove zgrade gradske uprave odobrilo je Gradu Lepoglavi Ministarstvo graditeljstva. Od 1.215.974 kuna, kolika je vrijednost projekta, Gradu Lepoglavi je odobreno 606.416 kuna, što je više od 50 % ukupno opravdanih troškova. Ovo je godina u koju smo krenuli s najvećim gradskim proračunom dosad i u kojoj planiramo realizaciju niza kapitalnih i za građane važnih projekata, ističe gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić , dodajući da je kroz ovaj natječaj, osigurano sufinanciranje energetske obnove objekta te uvođenja i korištenja obnovljivih izvora energije što će rezultirati s više od 50 posto ušteda. Građevinski radovi obuhvaćaju hidroizolaciju podruma zgrade, obnovu vanjske ovojnice i zamjenu dotrajalih krovova, a za grijanje potrošne vode koristit će solarni sustav. Izgradit će se i rampa za lakši pristup zgradi osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti.

DONJA STUBICA – Centar za socijalnu skrb Donja Stubica, bit će privremeno preseljen na drugu lokaciju u Donjoj Stubici, u zgradu bivšeg Općinskog suda na Trgu Matije Gupca.  Razlog preseljenja je rekonstrukcija i proširenje sadašnjih prostora te obnova tavanskog djela i prizemlja. Radovi obuhvaćaju i nabavu novog namještaja, informatičke opreme, a ugrađen će biti i lift te osigurano vozilo za rad na terenu. Predviđen završetak radova je do kraja godine, a očekuje se da će do ponedjeljka 21. siječnja, Centar normalizirati svoj rad na privremenoj lokaciji.

loading