Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora i garaža. Riječ je o 59 poslovnih prostora i garaža od 13 do 804 četvornih metara. Gradski poslovni prostori i garaže mogu se razgledati do 20. siječnja, a pravo podnošenja pisane ponude imaju sve fizičke osobe te fizičke osobe – obrtnici državljani Republike Hrvatske i državljani država članica Europske unije te pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj i državama članicama Europske unije. Rok za podnošenje pisanih ponuda je 27. siječnja, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici Grada Zagreba.

ZAGREB – Nakon nešto manje od godinu dana radova, Središće je dobilo prvu osnovnu školu. Grad je za izgradnju i opremanje OŠ Središće izdvojio nešto više od 68 milijuna kuna. Nova škola prostire se na gotovo šest tisuća četvornih metara, ima dvije etaže te sunčanu elektranu na krovu kao i dvodijelnu sportsku dvoranu. „Mislim da su najsretniji stanovnici Središća jer sada djeca ne trebaju prelaziti dvije avenije da bi došli u školu u Zapruđu ili Sopotu. Ovo je standard koji mogu poželjeti i europske metropole razvijenije od Zagreba“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju škole. Inače, OŠ Središće pohađat će 450 učenika u 16 razrednih odjela, a nastava se izvodi u jednoj smjeni.

VARAŽDIN – Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare i ove će godine tradicionalno spremati jela od varaždinskog zelja. Na tu temu održana je u utorak, 14. siječnja 2020. godine radionica na kojoj su bili i gosti, Natalija Martinčević, savjetnica župana Varaždinske županije, Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak i Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je zaštićeno na razini EU.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Više od 44 milijuna kuna vrijedni su radovi na projektima energetske obnove objekata Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Ugovore o izvođenju radova na energetskoj obnovi skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj, te zgrade Lovrina kupelj potpisali su u utorak, 14. siječnja 2020. godine ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Denis Kovačić i predstavnik tvrtke koja će obavljati radove. Potpisivanju ugovora u Starom gradu u Varaždinskim Toplicama, prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Radovi se izvode u sklopu EU projekata energetske obnove. Ukupno su vrijedni 44 milijuna 243 tisuće kuna, od čega se gotovo 36 milijuna odnosi na skup zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj, a 8 milijuna 400 tisuća kuna na Lovrinu kupelj.

BRAČAK – Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora počasni su članovi WBAF ureda u Hrvatskoj. Naime, ovog utorka, 14. siječnja 2020. godine u Energetskom centru Bračak održano je svečano potpisivanje memoranduma u suradnji koji će kroz sinergiju resursa, znanja i mreže poslovnih subjekata osigurat postizanje ciljeva poboljšanja investicijske klime, razvoja poduzetničke i investicijske kulture i dati dodani poticaj investicijama rizičnog kapitala. Sporazum su potpisali direktorica Poduzetničkog centra Martina Jantol Županić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško koji su se složili da banke ne prepoznaju start upove te im ograničavaju kapital, a za razvoj dobrih ideja i proizvoda  poduzetnika ključnu ulogu imaju upravo ulagači. – Pojedinac i ideje mijenjaju svijet, a mi im moramo pružiti šansu da to ostvare – istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Inače, Ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Hrvatskoj otvoren je u siječnju 2019. godine kao dio svjetske mreže poslovnih anđela te djeluje u sklopu Poduzetničkog centru Krapinsko-zagorske županije. Ured je dio mreže sedam nacionalnih ureda diljem svijeta koji okuplja preko pet tisuća poslovnih anđela okupljenih na svjetskoj razini.

ZAGREB – Kao što je to već bilo i najavljivano, od 1. veljače Zagrepčane očekuje drastično poskupljenje odvoza komunalnog otpada. No nakon pritiska javnosti izgleda da će nova cijena, koja se formira od fiksnog dijela u iznosu od 68,57 kuna te varijabilnog dijela koji čine umnožak mjesečnog broja pražnjenja, veličine spremnika i naknade za odvoz otpada po litri, u narednih nekoliko dana biti smanjena, najavio je to gradonačelnik Milan Bandić, a osim revizije novih cijena, kreće se i s promjenama u odvozu otpada iz kućanstava. „Od sutra krećemo s odvozom papira i plastike jednom tjedno, a do 1. travnja smanjit ćemo cijenu fiksnog dijela odvoza otpada za minimalno 25 posto“, rekao je gradonačelnik Bandić.

KRAPINA – Nakon što je ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo milijuna kuna za uređenje Spomen obilježja svim poginulim Zagorcima u Domovinskom ratu, ovih je dana raspisan postupak javne nabave. Spomen obilježje uredit će se u perivoju Janka Draškovića u Krapini, a prema riječima gradonačelnika Zorana Gregurovića preko Društva hrvatskih arhitekata proveden je natječajni postupak za odabir najboljih idejnih rješenja, izrađena je projektna dokumentacija i glavni izvedbeni projekt, što je također financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja. – Radovi bi trebali biti završeni do Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, koji se tradicionalno u Krapini obilježava 2. kolovoza te bi i tog datuma bilo upriličeno svečano otvorenje Spomen obilježja, ističe krapinski gradonačelnik.

ČAKOVEC – Promocija knjige Hrvatski Generali i Admirali, autora Krešimira Kašpara i Marinka Krešića, održat će se u utorak, 14. siječnja 2020. godine, s početkom u 17,00 sati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Riječ je o knjizi, plodu osmogodišnjeg rada, u kojoj su autori nastojali faktografski predstaviti biografije hrvatskih visokih časnika u Domovinskom ratu, koristeći i javne izvore, uz napomenu da nije riječ o leksikografskom, već publicističkom izdanju. Ovom knjigom na jednom mjestu sažeti su podaci o tome tko su generali koji su donijeli slobodu hrvatskom narodu.

ZAGREB – Drugu godinu za redom Zagrebačka županija uključena je u projekt Školska shema voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda koji provodi Ministarstvo poljoprivrede. Ovaj projekt i ove godine provodi se u svim osnovnim školama, njih 31 kojima je osnivač Zagrebačka županija te u 8 srednjih škola i jednom Učeničkom domu čime je ukupno obuhvaćeno 17.611 učenika. Vrijednost projekta financiranog iz EU sredstava je milijun 37 tisuća kuna.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija sa 70 tisuća kuna sufinancira djelatnost Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Bjelovar. Stanica djeluje od 2008. godine, jedna je od uspješnijih u Hrvatskoj te je trenutno u završetku projekta izgradnje i opremanja svog sjedišta u naselju Mlinovac, nedaleko Bjelovara. Stanica broji 25 članova i svake godine raspolaže sa sve više opreme, kako bi se mogli priključiti sve većem i zahtjevnijem broju intervencija. HGSS Stanica Bjelovar ima osam licenciranih gorskih spašavatelja, jednog instruktora HGSS-a, dva voditelja potražnih pasa i četiri potražna psa kao i potrebnu opremu za rad.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica objavio je Javni poziv za sufinanciranje programa, odnosno projekata organizacija civilnog društva u kulturi, područje dramske, izvedbene i filmske umjetnosti. Za ovu je namjenu u proračunu Grada Koprivnice osigurano 250 tisuća kuna, a poziv je otvoren do 2. ožujka.

loading