Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.02.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Mreža nezavisnih lista, nova stranka, utemeljena je u ponedjeljak, 13. veljače 2017. godine navečer, u Gradskoj vijećnici u Koprivnici. Bila je to Osnivačka sjednica stranke, kojoj je, uz znatan broj bivših članova HSS-a, pristupilo i dosta istaknutih pojedinaca koji do sada nisu bili politički angažirani. Inicijator osnivanja je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i dosadašnji predsjednik Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije, sa svojim prvim suradnicima, koji su istupili iz HSS-a. Za prvog predsjednika Mreže nezavisnih lista izabran je Darko Koren, a uz njega izabrano je i pet potpredsjednika. Tajnik će biti biran naknadno.

ČAKOVEC – Veliku fašničku povorku s više od 40 fašničkih skupina i bogatim popratnim programom na 53. Međimurskom fašniku, koji će biti održan u nedjelju, 26.veljače u Čakovcu, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i voditeljica Turističkog ureda gradske Turističke zajednice Boška Ban Vlahek. Uz nedjeljnu glavnu povorku tradicijskih maski i ove će godine dan prije biti održana dječja povorka, u kojoj će sudjelovati mališani od vrtićke do osnovnoškolske dobi.

VARAŽDIN – Naselje Hraščica, napokon će dobiti svoju crkvu. Prvi korak je danas potpisan Ugovor o darovanju nekretnina koji su, u Gradskoj vijećnici Varaždina, potpisali gradonačelnik Goran Habuš i velečasni Siniša Dudašek župnik Župe svetog Mihaela arkanđela u Sračincu.Ugovor o darovanju odnosi se na šest nekretnina površine 4054 četvornih metara. Ovo je veliki dan za 2000 mještana Hraščice, koji su na crkvu čekali 40 godina, ali i za Varaždin te župu Sračinec, budući da su se do sada mise održavale u potkrovlju sportskog objekta.Nova crkva, u Dravskoj ulici, u Hraščici, čija bi izgradnja mogla potrajati između 5 i 7 godina, bit će posvećena Svetom ocu Ivanu Pavlu II. u znak zahvale za osnivanje Varaždinske biskupije, ali i za njegovu veliku ljubav prema hrvatskom narodu. Podsjećamo, Varaždin već ima i park Svetog Ivana Pavla II. tik uz nadaleko poznato Varaždinsko groblje.

ZAGREB –  Promocijom prvog nosača zvuka najboljeg pijanista mlađeg naraštaja  Aljoše Jurinića na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je i njegov rasprodani koncert ciklusa „Lisinski subotom“ , koji će u velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog održati ove subote, 18.veljače od 19,30 sati.  Bit će to neprocjenjiv glazbeni doživljaj, istaknuo je ravnatelj dvorane Lisinski Dražen Siriščević. Aljoša Jurinić glazbeni je junak našeg doba, prvi pijanist iz Hrvatske i ovog dijela svijeta koji se uspio plasirati u finale, među desetero najboljih, na najvećem i najprestižnijem pijanističkom natjecanju, onom Chopinovu u Varšavi 2015. godine. Što je za sportaše nastup na Olimpijadi, to je za mladog glazbenika nastup na ovom prestižnom natjecanju, rekao je Aljoša Jurinić.

KARLOVAC – Dio karlovačke Opće bolnice do kraja ove godine bit će preuređen u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Ugovor vrijedan 36 milijuna kuna, potpisan između Županije i Ministarstva zdravstva te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, trebao bi povećati učinkovitost i smanjiti broj prijema na akutne bolničke odjele. Kako ističe ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić , uz uređenje prostora ovim bespovratnim sredstvima iz EU fondova, bit će nabavljena medicinsko-tehnička oprema vrijedna 19 milijuna kuna. Župan Karlovačke županije Ivan Vučić naglasio je, kako će zahvaljujući ovom projektu žiteljima županije biti osigurana kvalitetnija zdravstvena zaštita, a uz to ovim ulaganjem će se otvoriti prostor za zapošljavanje novih kadrova. Dodajmo, da će ovih dana biti potpisan ugovor vrijedan 12 milijuna kuna za unapređenje usluge u karlovačkim Domovima zdravlja.

ZAGREB – Obnova  pročelja u gradu Zagrebu  prilika je da se stavi antigrafitni premaz i njime na dulji rok zaštiti fasade od vandalskog uništavanja, rekla je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek demonstrirajući danas čišćenje javnog zida na raskrižju Runjaninove i Ulice Đure Crnatka. Antigrafitni premaz čuva pročelja tako da se grafiti uklone snažnim mlazom vode bez kemijskih sredstava što olakšava i pojeftinjuje čišćenje fasada i do 60 posto.

ZAGREB – Program pod nazivom „Maske na trgu“ predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare u foyeru zagrebačkog HNK-a,   zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč i ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan. Projekt „Maske na otvorenom trgu“ nastao je u suradnji Etnografskog muzeja, Hrvatskog školskog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a povodom obilježavanja stoljetne tradicije fašnika. Program koji će se održati 25. veljače na četiri lokacije obuhvaća raznovrsne prigodne tematske radionice te kazališne programe za građane Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Tijekom 2016. nije bilo događaja koji bi u značajnoj mjeri poremetio stanje sigurnosti u Varaždinskoj županiji, a broj kaznenih djela smanjen je za 5%, dok je postotak otkrivanja počinitelja kaznenih djela povećan s 69 na 75, izvijestio je na današnjoj Sjednici Vijeća za prevenciju Varaždinske županije načelnik PU Varaždinske i zamjenik predsjednika Vijeća Darko Jurčec. Ipak, broj prometnih nesreća se povećao za 3%, a onih sa smrtno stradalim osobama za 30%. Kako bi poboljšali stanje u prometu, Varaždinska županija i ŽUC intenzivno rade na poboljšanju prometne infrastrukture, a Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ radi na akcijama prevencije kriminaliteta. Upravo danas završava drugi natječaj za dodjelu sredstava potpore novim preventivnim projektima, kaže predsjednik Vijeća za prevenciju i zamjenik župana Alen Kišić. Natječaj je vrijedan 30 tisuća kuna, a dobitnici će biti objavljeni do 1. ožujka.

ZAGREB – Za prioritetne programe i projekte na području brige za branitelje i članove njihovih obitelji Zagrebačka županija će natječajem dodijeliti 450 tisuća kuna udrugama proizašlih iz Domovinskog rata . Natječaj je otvoren do 10. ožujka. Cilj je jačanje kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem njihovih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini. Potpora za pojedini program i projekt može iznositi najmanje 10.000, a najviše 100.000 kuna, dok prijavitelj može prijaviti i ugovoriti najviše jedan program ili projekt u okviru ovog javnog natječaja. Pritom prijavljeni program ili projekt mora biti besplatan za korisnike kojima je namijenjen, a korisnici moraju biti stanovnici Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Povodom svjetske kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom “Milijarda ustaje”, međimurska Udruga Zora danas organizira javnu akciju na Trgu Republike u Čakovcu, prilikom koje će njezini volonteri informirati javnost o važnosti zaštite žena od raznih oblika nasilja i dijeliti edukativne poklone. Akcija će, simbolično, povodom Valentinova, biti održana od 10,00 do 11,00 sati.

KRAPINA – Nezaposlenost na području Krapinsko-zagorske županije i dalje je u padu. Krajem siječnja ove godine u evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina registrirane su 4.453 nezaposlene osobe. U usporedbi sa prosincem 2016. godine, broj nezaposlenih smanjio se za 1,6%, a u odnosu na siječanj prošle godine broj nezaposlenih manji je za 29,5%. Ukupno je u siječnju 2017. iz evidencije nezaposlenih izašlo 640 osoba, poslodavci su prijavili 440 potreba za radnicima što je za 5,8% više nego u prethodnom mjesecu, te za 12,4% manje u odnosu na isti mjesec lani.

KRIŽEVCI – U siječnju je porastao broj nezaposlenih osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema evidencijama Zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci u siječnju su evidentirane 4.802 nezaposlene osobe, što je u odnosu na prosinac 346 nezaposlenih osoba više, a u odnosnu na isto razdoblje prošle godine 1.591 osoba manje. U sve tri ispostave Zavoda zabilježen je rast broja nezaposlenih: u Ispostavi Koprivnica za 212 osoba, Đurđevcu za 81 te u Križevcima za 53 osobe. Tijekom siječnja poslodavci su iskazali 408 potreba za radnicima, a najviše su se tražili konobari, klesari i prodavači.

loading