Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.02.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Ravnatelji 23 međimurske osnovne škole danas, 14. veljače 2018. godine su u Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu s međimurskim županom Matijom Posavcem potpisali Sporazum u sklopu projekta „Školski obroci svima“, kroz koji se europskim novcem u ovoj školskoj godini osigurava školska prehrana za svu djecu koja su u riziku od siromaštva. Za taj je projekt ove godine iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije osigurano milijun i pol kuna, kaže župan Posavec i dodaje da se na taj način smanjuju nejednakosti među djecom te da Međimurje kao zajednica neće dopustiti da niti jedno dijete bude gladno u školi. Ove godine je projektom „Školski obroci svima“ u Međimurju obuhvaćeno oko 1200 djece.

ZAGREB – Kurikularna reforma ide prema planu i sve je spremno za pokretanje eksperimentalnog programa reforme općeg obrazovanja koje će u rujnu biti uveden u pojedine osnovne i srednje škole u Hrvatskoj – najavila je danas, 14. veljače 2018. godine ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak. Upravo kako bi se povećala transparentnost reforme školstva, HNS u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuo je on-line platformu na kojoj se u realnom vremenu može pratiti napredak reforme školstva. – Nama je iznimno važno da informacije koje mi imamo budu dostupne i medijima i javnosti kako bi o tim temama mogli argumentirano razgovarati – naglasila je ministrica Divjak. Digitalnom prikazu provođenja kurikularne reforme moguće je pristupiti na mrežnim stranicama HNS-a.

ZAGREB – Tisuću ruža povodom blagdana svetog Valentina ove su srijede, 14. veljače 2018. godine uz Dan zaljubljenih na zagrebačkom Trgu bana Jelačića podijelili predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić zajedno s članicama Foruma žena i Foruma mladih ove stranke. Kako je rekla predsjednica Foruma mladih Stranke rada i solidarnosti Natalija Prica Orešković ovo je tek mala gesta kojom se želi pokazati građanima da se skrbimo za njih, da dragim osobama pokažemo da ih volimo i da nam je stalo do njih te pružimo djelić pozitivne energije.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je sinoć, 13. veljače 2018. godine održana prva izvještajna sjednica MREŽE nezavisnih lista. Simbolično sjednica je održana na prvu obljetnicu osnivanja stranke. Izvještajnoj sjednici nazočilo je 98 od 118 delegata iz cijele Koprivničko-križevačke županije. U proteklih godinu dana, od prvog inicijalnog sastanka i osnutka nove stranke pa da jučerašnje izvještajne skupštine, puno se toga dogodilo, zaključuje predsjednik MREŽE nezavisnih lista i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i ističe kako je u samo nekoliko mjeseci MREŽA položila ispit – ima župana, jednog načelnika, te je po broju osvojenih mandata u Županijskoj skupštini, sa šest članova, druga po snazi, odmah nakon koalicijskih partnera HDZ-a čiji je županijski predsjednik Darko Sobota naglasivši kako suradnju HDZ-a i MREŽE u Koprivničko-križevačkoj županiji hvali i predsjednik Andrej Plenković. Na postignutom u prvoj godini djelovanja čestitao je i zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg kao i drugi partneri iz HSU-a i HNS-a. MREŽA nezavisnih lista ima više od 1000 članova i kako je jučer Koren naglasio, djelovat će prvenstveno u Koprivničko-križevačkoj županiji te za parlamentarne izbore u II. izbornoj jedinici.

ZAGREB – Stanove u središtu Zagreba prodaje Ministarstvo državne imovine. Radi se o 33 stana na vrlo atraktivnim lokacijama u centru grada, no i o stanovima koji su trošni i loše održavani prostori s vlagom, ponegdje i  bez sanitarnog čvora i grijanja. Ponude se prikupljaju do 23. ožujka 2018. godine. Nekretnine će za razgledavanje biti otvorene od 6. do 16. ožujka, a adrese i opisi stanova te fotografije objavljeni su na stranicama Ministarstva državne imovine. Najvredniji u ponudi stan je u Dežmanovoj, čija se 102 četvorna metra nude za minimalno 1,27 milijuna kuna, te stan u Vlaškoj 126 od 93 četvorna metra za kojeg se traži 1,10 milijuna kuna. U ponudi su još stanovi u Ilici, Maksimirskoj, Novoj Vesi, Gundulićevoj, Kušlanovoj, Livadićevoj, Mihanovićevoj, Petrinjskoj, Petrovoj, Tuškanovoj, Babonićevoj, Demetrovoj, Heinzelovoj i Dežmanovoj ulici.

VARAŽDIN – S ciljem brendiranja varaždinskog bučinog ulja u hrvatskim pa i svjetskim okvirima danas, 14. veljače 2018. godine u Varaždinu je  potpisan ugovor između Varaždinske županije i tvrtke „Reci da“ koja će dizajnirati originalne boce za punjenje i plasman „Varaždinskog bučinog ulja“ vrijedan gotovo 40.000 kuna. Potpisivanje ugovora tek je dio aktivnosti vezanih uz promociju autohtonog proizvoda ovoga kraja Varaždinskog bučinog ulja, čija proizvodnja ovdje ima dugu tradiciju te čini čak 20% ukupne hrvatske proizvodnje čije nutritivne vrijednosti nisu upitne, ali su ipak premalo poznate, kaže potpisnik ugovora zamjenik župana Tomislav Paljak. S ciljem dodatne popularizacije varaždinskog bučinog ulja, osim kreiranja prepoznatljivog vizualnog identiteta, u planu je održavanje čitavog niza edukativnih radionica, kulinarskih natjecanja, ali i organizacija 8. međunarodne izložbe bučinog ulja u Varaždinskoj županiji te Bučograda, u atriju županijske palače u vrijeme održavanja Špancirfesa, najavio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

 

KOPRIVNICA – Gradu Koprivnici odobrena su nova sredstva za projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole „Braća Radić“. Ukupna investicija energetske obnove je 7,1 milijun kuna, a obuhvatit će zamjenu i izolaciju dijela krovišta te vanjske stolarije, obnovu ovojnice zgrade, uvest će se automatska izmjena zraka te će u potpunosti biti obnovljena školska kuhinja.

KRAPINA – Priznanja “Volonter/ka godine” i „Volonterska akcija godine“,  dodijelit će i ove godine Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO. Pozivaju se sve zainteresirane pravne i fizičke osobe da podnesu prijave s prijedlozima kandidata/kandidatkinja do 31. ožujka 2018. godine, nakon čega će se utvrditi dobitnici priznanja prema glasovima građana. Ovim priznanjem želi se potaknuti poboljšanje kvalitete života osoba ili opće dobrobiti, aktivno uključivanje osoba ili skupina u društvena zbivanja te razvoj humanijeg društva i volonterstva. Svi detalji oko Javnog natječaja mogu se pronaći na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan sazvao je sjednicu županijske Skupštine u Zagrebu za ovaj četvrtak, 15. veljače 2018. godine od 11,00 sati. Na dnevnom redu je više od 50-ak točaka, a velik broj njih vezan je uz preimenovanja članova raznih skupštinskih Odbora kao i izmjene i dopune prijedloga odluka vezanih uz dodatne izmjene proračunskih županijskih stavki.

ZAPREŠIĆ – Tisuću lampiona danas, 14. veljače 2018. godine, od 19,00 sati, uz Valentinovo će na Trgu Ivana Pavla II u Zaprešiću pustiti brojni zaljubljeni te tako svoje želje poslati u nebo. Lampioni se puštaju na dan zaljubljenih, 14. veljače, i to iz razloga što je za njihovo puštanje uvijek potrebno dvoje. Osim toga, svjetleći lampioni već su godinama simbol nade i romantike, a običaj je prije puštanja zamisliti i želju koja će odletjeti i zasjati na nebu.

ZAGREB – Romantičnu večer uz blagdan svetog Valentina može se provesti u planetariju Tehničkom muzeja Nikola Tesla. Prigodno predavanje na temu „Valentinovo pod zvijezdama“ održat će Zvonimir Drvar večeras, 14. veljače 2018. godine, od 18,00 sati. Uz romantične zvuke violina, koje će svirati  trio u sastavu Marija Župančić Horvat, Sara Župančić i Lara Rimac, moći će se saznati koje zvijezde i zviježđa se može pronaći na nebu kroz valentinovsku noć.

loading