Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 14.02.2019.

Posted in Vijesti

ZABOK – Nakon što su jučer, 13. veljače 2019. godine, tijekom poslijepodneva, zaprimljene prijave o neugodnom mirisu vode u sustavu Zagorskog vodovoda na području općina Lobor, Mače, Bedekovčina, Veliko Trgovišće i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok, Oroslavje i Zlatar, bez odgode su izvršena uzorkovanja vode i analiza zdravstvene ispravnosti, a rezultate je danas na izvanrednoj press konferenciji u zabočkim Gredicama, iznio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić. – Postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenja potoka Reke, iz kojeg dolazi oko 30% kapaciteta izvorišta Lobor, no detalji oko zagađenja u nadležnosti su policije. Procjenjuje se da je incidentom zahvaćeno 40% distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda, a dobro je što su rezultati laboratorijskog ispitivanj, koje se ponavlja kroz dan, sve bolji, navodi Mihovilić. – Tamo gdje se još uvijek osjeća neugodan miris voda nije za piće, ali se može koristiti za pranje i kuhanje, naglašava Mihovilić.

KRAPINA – Stjepan Sirovec ,32-godišnji magistar prometnih znanosti iz Radoboja, novi je ravnatelj Županijske uprave za ceste, imenovan na sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije održanoj u četvrtak, 14. veljače 2019. godine. S povjerenjem u njegovu stručnost i oporbeni, mahom HDZ-ov vijećnici, drže da mladom i stručnom čovjeku treba dati šansu, no moglo se čuti i kako je riječ o političkoj podobnosti. Više rasprave izazvalo je izvješće župana Željka Kolara o radu u drugoj polovici prošle godine, s fokusom na povoljna kretanja u gospodarstvu i zaposlenosti, turističke pokazatelje, zbog kojih je Krapinsko-zagorska županija primila priznanje kao najbolja kontinentalna destinacija, kao i povoljnu investicijsku klimu i interes ulagača. Oporba priznaje, kako se u Krapinsko-zagorskoj županiji radi no, kao i obično, zamjera županu Kolaru da radi na samopromociji, jer se sve zasluge za pozitivna kretanja ne mogu pripisati samo Županiji, već ponajprije gospodarstvenicima, ali i gradovima i općinama.

ČAKOVEC – Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije i poludnevnog boravka u MURID-u, vrijedan 350 tisuća kuna, potpisali su u četvrtak, 14. veljače 2019. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko. Ono što je u Međimurju ritual u ostatku Hrvatske je specifično i jedinstveno, rekla je ravnateljica Silvija Pucko i naglasila da je MURID danas jedini izvaninstitucionalni pružatelj ovakve usluge na području sjeverozapadne Hrvatske, a korisnika i potreba ima sve više pa u Međimurje dolaze korisnici i iz drugih čak i udaljenih županija. Zamjetno je kako je i prošle 2018. godine Međimurska županija pokazala izrazito visoku socijalnu osjetljivost, a kroz izdvajanja za socijalne programe usmjerenih prema djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, učenicima koji trebaju osobne asistente i drugo, rekao je župan Matija Posavec najavivši punu podršku i u narednom razdoblju udrugama poput MURID-a. Inače, na adresu MURID-a stigla je kutija s ADOS 2 protokolom za dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma po čemu je ova Udruga ponovno u samom vrhu Hrvatske.

ZAGREB – Na izgradnji i adaptaciji šest osnovnih i srednjih škola intenzivno se radi u Gradu Zagrebu. Kroz 15-ak dana bit će otvorena OŠ Hrvatski Leskovac, slijede osnovne škole Ivanja Reka i Vidovec, a zatim Glazbena škola i Hotelijersko-turistička srednja škola. Kako kaže pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić paralelno se grade i uređuju tri športske dvorane, osnovne škole Granešina, Jabukovac i Tina Ujevića. Grad Zagreb je prije tri godine počeo i projekt energetske obnove obrazovnih ustanova u kojem je planirano gotovo 90 škola, a do sada ih je obnovljeno 56, za što su korištena sredstva iz EU fondova, istaknuo je pročelnik Lovrić.

VARAŽDIN – Uspješnu 2018. godinu, obilježenu brojnim akcijama sakupljanja humanitarnih donacija, ali i velikim srcima građana Varaždinske županije, imala je Zaklada za pomoć djeci Vita, a tim povodom, danas, 14. veljače 2019. godine u županijskoj palači u Varaždinu održan je i prijem te podjela zahvalnica svima koji su protekle godine podržavali rad Zaklade. Radi se o organizaciji kojoj je cilj pružanje pomoći roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti u vidu sufinanciranja troškova liječenja, nabave lijekova, operacija ili troškova putovanja. Zaklada je protekle godine, uz sudjelovanje 5. Osnovne škole i OŠ Beletinec organizirala humanitarne prodaje čestitki i kolača, prodani su i svi „Lampioni dobrih želja“ na Adventu, a najveći iznos, 55 tisuća kuna, donirala je Zakladi, Hrvatska kulturna zajednica Hrvata Stuttgart koja je organizirala „Kajkavsku večer“. – Prošle smo godine u svim akcijama sakupili 119 tisuća kuna što je porast od 113% u odnosu na prošlu godinu –  istaknula je upraviteljica Zaklade, posebna savjetnica župana Varaždinske županije, Natalija Martinčević, dodajući da je sretna i ponosna što je Zaklada počela bolje funkcionirati, a to je, kako naglašava, izrazito bitno za bolesnu djecu kojoj treba pomoć.

ZAGREB – U prostorijama Zagrebačke županije održana je prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Akciji su se tradicionalno odazvali zaposlenici Zagrebačke županije i drugi, a prikupljeno je 90 doza krvi.

KRIŽEVCI – Krajem siječnja u Koprivničko-križevačkoj županiji prema popisu Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 2.516 nezaposlenih osoba. U odnosu na prosinac, 420 je više nezaposlenih, a u odnosu na lanjski siječanj, 824 nezaposlene osobe manje. U svim ispostavama Zavoda zabilježen je rast broja nezaposlenih osoba: u Koprivnici za 261 osobu, u Đurđevcu za 93 te u Križevcima za 66 osoba. Tijekom siječnja poslodavci su iskazali 453 potrebe za radnicima, a najviše su se tražili radnici u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

VIŠNJICA – Dječji vrtić trebao bi biti izgrađen ove godine u Višnjici. Potvrđeno je to na sastanku na kojem su o realizaciji u Lepoglavi razgovarali gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić, vijećnik iz Višnjice Josip Čelig, arhitekt Jurica Hajdarović te voditelj gradskog Odsjeka za urbanizam Petar Županić. Tom prigodom predstavljeno je konačno arhitektonsko rješenje budućeg vrtića. U objektu površine 500 četvornih metar moći će boraviti oko 80 djece jasličke, mlađe i starije skupine. Procijenjena vrijednost projekta je 2 milijuna kuna koliko je Grad Lepoglava, kao investitor, za njegovu realizaciju osigurao u proračunu za 2019. godinu. Kako je na sastanku istaknuto, riječ je značajnoj investiciji koja će značiti korak bliže planu stvaranja uvjeta za pohađanje vrtića svoj djeci s gradskog područja, a to je i značajna  demografska mjera.

KRAPINA – U ulici Frana Galovića u Krapini (stari autobusni kolodvor) u četvrtak 14. veljače 2019. godine otvoren je stranački ured Županijske organizacije BM 365 stranka rada i solidarnosti Krapinsko-zagorske županije. U prigodnoj svečanosti sudjelovali su predsjednik stranke BM 365 RIS Milan Bandić, predsjednik županijske organizacije Anđelko Topolovec, saborska zastupnica Marija Puh i brojni drugi stranački dužnosnici i članovi, a prisustvovali su i ugledni gosti Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i brojni drugi.

Nakon službenog otvorenja uredskih prostorija na konferenciji za medije stranački dužnosnici stranke RIS i gosti bili su jednoglasni u stavu da će zajedno raditi sve što mogu za Krapinsko-zagorsku županiju i grad Krapinu. Uslijedio je posjet krapinskom placu na kojem je Milan Bandić častio posjetiteljice cvijećem.

ZAGREB – Prigodom blagdana Svetog Valentina u tehničkom muzeju Nikola Tesla za posjetitelje su pripremili romantičnu večer u muzejskom Planetariju. U četvrtak, 14. veljače od 18,00 sati u Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla predavanje za građanstvo na temu VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA održat će voditelj planetarija Zvonimr Drvar. Glazbena pratnja je violinski duet Sara Župančić i Marija Župančić Horvat.

loading