Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.02.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Svečanost povodom dodjele prvih Ugovora o stipendiranju i naukovanju učenicima i obrtnicima s područja Međimurske županije, temeljem provedenih natječaja organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i povodom početka projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“ održana je u petak, 14. veljače 2020. godine u Tehničkoj školi u Čakovcu. Uz ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića, svečanost je svojim dolaskom uveličao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima. Na svečanosti je dodijeljeno 180 stipendija učenicima Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec. I Međimurska županija dugi niz godina stipendira deficitarna zanimanja te danas ima 400 stipendista, podsjetio je župan Matija Posavec napomenuvši kako je svaka kuna uložena u obrazovanje uložena u razvoj. Cilj svih projekata koji se provode u obrazovanju, od reforme, stipendija i ulaganja je ujednačavanje standarda i kvalitete obrazovanja po uzoru na europske prilike, naglasila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Značaj dodijeljenih stipendija, koje su na godišnjoj razini 18.000 kuna, je u tome što se ovime na stvaraju samo kadrovi koje gospodarstvo treba, već gospodarstvenici sami oblikuju i formiraju svog budućeg zaposlenika, naglasio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Inače, nizom primjera pa i ovim današnjim pokazuje se da je Međimurje i njegov razvoj u fokusu Vlade, istaknuo je premijer Andrej Plenković te poručio učenicima da vrijedno stječu znanje kako bi danas-sutra bili korisni svojoj obitelji, ali i cijeloj zajednici. U Čakovcu su uručeni i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za pet centara izvrsnosti među kojima je i Tehnička škola Čakovec u koju stiže prvih 30, od planiranih 56 milijuna kuna za izgradnju i opremanje suvremenih prostora budućeg „Regionalnog centra strojarstva SJEVER – TŠČ.

ZAGREB – Za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu Zagrebačke županije u 2020. godini raspisan je javni natječaj u ukupnom iznosu od milijun kuna. Maksimalni iznos potpore za pojedinu manifestaciju iznosi 100.000 kuna po pojedinom korisniku. Pravo na potporu za manifestacije značajne za turističku ponudu Zagrebačke županije mogu ostvariti javne ustanove, gradovi i općine, turističke zajednice i udruženja obrtnika koje su registrirane na području županije gdje i organiziraju manifestaciju.- Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše dvije manifestacije, a potpora može iznositi do 75 posto prihvatljivih troškova manifestacije za javne ustanove, ustanove u kulturi, turističke zajednice i udruženja obrtnika-rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić te nadodao kako gradovi i općine mogu ostvariti od 60 do 100 posto iznosa vrijednosti projekta ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Prijave se podnosu isključivo putem sustava ePrijave do 10. ožujka 2020. godine.

ZAGREB – Povodom Valentinova predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, zajedno s članicama Žene 365 i Mladi 365 Stranke rada i solidarnosti, dijelio je ruže na Trgu bana Jelačića. Riječ je o već tradicionalnoj gesti koja je na Dan zaljubljenih razveselila brojne Zagrepčanke i Zagrepčane. Kako je istaknuo predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, ruže su znak ljubavi i međusobne podrške. – Tko ne voli cvijeće ne voli ni ljude. Neka ove ruže krase domove naših Zagrepčanki koje su jedino ljepše od Zagreba – rekao je Bandić.

ZAGREB – Grad Zagreb daje jamstvo za kreditno zaduživanje od 50 milijuna kuna zagrebačkome Nastavnom zavodu za hitnu medicinu za nabavu 70 motornih vozila. Odluku o nabavi 70 motornih vozila donijelo je Upravno vijeće tog zavoda, a podržali gradski zastupnici. Radi se o 45 vozila za hitnu medicinsku pomoć i 25 vozila za sanitetski prijevoz s pripadajućom medicinskom i drugom opremom potrebnom za hitno zbrinjavanje pacijenata. Radi se o dugoročnom kreditu od 50 milijuna kuna.

KRAPINA – Izaslanstvo rusko-hrvatske skupine prijateljstva predvođeno voditeljem skupine i članom Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove Aleksejem Kondratjevom posjetilo je ovog petka, 14. veljače 2020. godine Krapinsko-zagorsku županiju, a u svom uredu u Krapini ugostio ih je župan Željko Kolar. Župan Kolar je tom prilikom prezentirao projekte županije i mogućnosti suradnje između regija u Rusiji i Zagorja. Na sastanku se raspravljalo i o mogućnostima suradnje u razmjeni studenata, ulaganju ruskog kapitala u županijske projekte te razmjeni modela socijalne politike. – Od 147,7 milijuna eura koliko Hrvatska godišnje izvozi u Rusiju, 9 milijuna eura dolazi iz Krapinsko-zagorske županije što je dobar pokazatelj za razvoj daljnje suradnje – istaknuo je župan Kolar dodajući da je veliko rusko tržište zanimljivo za zagorsko gospodarstvo. Također, najavljen je i sastanak predstavnika županije sa ruskim veleposlanikom, na kojem će biti prezentirana bogata ponuda toplica ovog područja, a koja bi mogla biti od interesa za ruske turiste. – Ovo je početak jedne dugoročne suradnje – najavio je župan Kolar. Domaćinima se na sastanku pridružio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

BJELOVAR – Izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar ide prema planu. U dogovoru s izvođačem radova, osigurana je komunikacija između postojećih bolničkih zgrada te za pacijente nema nikakvih poteškoća. Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar trebala bi biti gotova do kraja 2021. godine.

VARAŽDIN – Zahvaljujući 31 manifestaciji kroz godinu, jačanju smještajnih kapaciteta, osobito Kuća za odmor s pričom koje danas imaju 154 kreveta, te snažnoj promociji na domaćim i stranim tržištima, nastavlja se kontinuirani rast u turizmu Varaždinske županije. Prošlogodišnje izrazito pozitivne trendove danas, 14. veljače 2020. godine, su na konferenciji za novinare predstavili predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. Naime, u 2019. godini ostvareno je 187. 795 noćenja, što je za 10,48% više nego godinu dana ranije. Pri tom rast noćenja stranih gostiju, koji čine 47% posjetitelja, bio je blizu 13 %, dok je broj domaćih turista porastao za 8,44%, kaže predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević. Svakako valja napomenuti kako je prošle godine u Kuće za odmor s pričom Varaždinska županije uložila čak milijun kuna, a što je dodatno multiplicirano sredstvima 41 korisnika. Upravo ovakav vid ponude i smještaja traže turisti visoke platežne moći kojji se na destinaciji zadržavaju daleko iznad uobičajenog prosjeka, ističe predsjedavajuća Natalija Martinčević. Dodatnom turističkom bumu Varaždinske županije, u nadolazećem razdoblju,  doprinijet će već poodmakle investicije u smještajne kapacitete u Varaždinskim Toplicama koje se kreću u visini oko 110 milijunu kuna kao i nastavak brendiranja Županije.

KOPRIVNICA – Natječaj za sufinanciranje programa, odnosno projekata udruga umirovljenika u 2020. objavila je Koprivničko-križevačka županija. Planirana sredstva po ovom natječaju iznose 220 tisuća kuna: najmanji ugovoreni iznos je tisuću, a najveći po pojedinom projektu 50 tisuća kuna. Prijedlozi se podnose do 13. ožujka do 15 sati, a sve potrebno za ovaj Natječaj objavljeno je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

ZAPREŠIĆ – Bogatim programom i raznovrsnim sadržajima u Zaprešiću se ovog petka, 14. veljače obilježava Valentinovo. Tako je organiziran program na Trgu Ivana Pavla II, u SŠ Ban Josip Jelačića te na Šetnici, gdje je postavljen prodajni štand Srce za osmijeh učeničke zadruge „Ban“ koja prikuplja sredstva za Bolnicu Bistra. Gala koncert vječnih melodija bit će održan u subotu, 15. veljače od 19,00 sati u maloj dvorani POU Zaprešić dok će se predstava „Preko veze“ moći pogledati u nedjelju, 16. veljače, također od 19,00 sati u velikoj dvorani.

loading