Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 14.03.2017.

Posted in Vijesti

ŠPIČKOVINA – Virus ptičje gripe potvrđen je jučer na dva poljoprivredna gospodarstva u Špičkovini, gdje je sva perad uginula. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja zaraženih gospodarstava kojima je pristup zabranjen. Danas će se eutanazirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno oko 240 kljunova, rekao je danas u Zaboku pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agičić. – Na petnaest gospodarstava koja su proglašena kontaktnim gospodarstvima šest ekipa provodi mjeru eutanazije, a kao i u dosadašnjim slučajevima i u Špičkovini je ključni moment blizina vode i nazočnost divljih ptica koje su virus prenjele na perad – ističe Damir Agičić. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzeti briseve sa žive peradi, a s obzirom da je opasnost od zaraze ptičjom gripom i dalje aktualna, iz ministarstva je upućen apel vlasnicima da perad drže u zatvorenom prostoru.

KOPRIVNICA – Koprivnička gradska uprava želi potaknuti raspravu o budućnosti Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, s obzirom na najave ministarstva zaštite okoliša kako će se projekt mijenjati, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije zamjenika koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića.  Piškornica je tema velikog društvenog, prirodnog te posebno ekološkog značaja za stanovnike Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije stoga je potrebno javnosti jasno predstaviti kakva je njezina budućnost, kaže Mišel Jakšić te najavljuje kako će uputiti pozive resornom ministru i vlasnicima, županijama sjeverozapadne Hrvatske da dođu u Koprivnicu, odnosno Koprivnički Ivanec te daju jasne odgovore o ovoj temi. U cilju interesa javnosti potrebno je što brže doznati budućnost i trenutno stanje Piškornice, zaključuje Jakšić.

DONJI KRALJEVEC – „Za razvoj obiteljskog turizma“, naziv je jednodnevne radionice u organizaciji Turističke zajednice Međimurske županije, a koja se danas održava u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Okupljeni djelatnici u turizmu i stvaratelji turističkih sadržaja s područja Sjeverozapadne Hrvatske slušaju predavanja na temu kreiranja doživljaja i priča u turizmu, zatim komunikacije u turizmu s djecom i roditeljima te na temu razloga osnivanja, razvijanja i oplemenjivanja tzv. obiteljskog turizma. U ime organizatora, okupljene je pozdravio voditelj ureda TZ Međimurske županije Rudi Grula i istaknuo da su sve to segmenti na kojima turistički subjekti moraju još puno raditi kako bi dostigli neke primjere dobre prakse iz zapadnoeuropskih zemalja. Predavači na radionici su Željka Balja, voditeljica zdravstvenog turizma, specijalizantica za oglašavanje i odnose s javnošću, Marko Slapnik iz slovenskog Zavoda za pristna doživetja te magistra psihologije Tea Knežević.

ZAGREB – Grad Zagreb je počeo s otkupom privatnog zemljišta na  Trnjanskoj Savici, gdje bi se prema novom najavama trebala graditi crkva i pastoralni centar blaženog Alojzija Stepinca. Za sada grad na toj lokaciji ima 21 tisuću metara četvornih, no odlukom gradonačelnika Milana Bandića otkupit će se još 12 tisuća metara četvornih, za što će iz gradskog proračuna biti izdvojeno 9 milijuna kuna.

KRAPINA – Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u RH, u razdoblju od 2015. do 2016., pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Svoj projekt “Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini – EE Culture”, u okviru kojeg je obnovljena Županijska palača u Krapini, nominirala je Zagorska razvojna agencija. Projekt “EE Culture” posebni doprinos dao je u primjeni cjelovitog pristupa revitalizaciji i energetskoj obnovi zaštićenih zgrada, uvažavajući pritom građevinske, arhitektonske i kulturno – povijesne specifičnosti zgrada te njihovu namjenu. Glasovanje za najuspješniji lokalni EU projekt otvoreno je na internetskoj stranici strukturni fondovi.hr do 21. ožujka.

ZAGREB – Novouređeno igralište za djecu s poteškoćama u razvoju od danas je dostupno svim mališanima na otoku Trešnjevka jezera Jarun. Projekt je realiziran u sklopu društveno odgovornog projekta  „Za naš ljepši kvart“, uz suradnju s Gradom Zagrebom. Dio je to aktivnosti vezanih uz  projekte koji podižu kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

VARAŽDIN – Broj nezaposlenih na području Varaždinske županije i dalje je u padu. Krajem veljače Varaždinski regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirao je 4.869 nezaposlenih osoba, što je za 292 osobe manje u odnosu na prethodni mjesec, a u usporedbi s istim mjesecom prošle godine taj je broj manji je za 1.859 osoba, odnosno 27,6%. Iako u varaždinskom regionalnom uredu imaju prijavljen i relativno velik broj slobodnih radnih mjesta, obrazovni profil nezaposlenih ne odgovara tržištu rada kaže v.d. predstojnice regionalnog ureda u Varaždinu Branka Šaško. Prijavljena su 1.182 slobodna radna mjesta,  a najviše, preko 30% bilo ih je u prerađivačkoj industriji.

KRIŽEVCI – I u Koprivničko-križevačkoj županiji pada broj nezaposlenih osoba. Krajem veljače u evidenciji Područne službe Zavoda za zapošljavanje Križevci bilo je 4.712 osoba, što je 90 nezaposlenih manje u odnosu na siječanj, dok je u odnosu na veljaču protekle godine taj broj manji za 1.704 osobe. Tijekom veljače poslodavci su u Podravini i Prigorju tražili 544 radnika, odnosno 33% više nego u siječnju, a najviše su se tražili radnici u građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi te prerađivačkoj industriji.

DONJI KRALJEVEC – Jednodnevna radionica „Za razvoj obiteljskog turizma“, koju organizira Turistička zajednica Međimurske županije bit će održana danas u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Predavačica na radionici će biti Željka Balja, idejna začetnica projekta u okviru Interreg SI-HR i istraživačica teme obiteljskog turizma na matičnom Fakultetu za turizam u Brežicama  Sveučilišta u Mariboru, zatim  Marko Slapnik, koji će zainteresiranoj publici približiti teme kreiranja doživljaja i priča u turizmu te Tea Knežević, koja će govoriti o komunikaciji u turizmu s djecom i roditeljima te o razlozima osnivanja, razvijanja i oplemenjivanja obiteljskog turizma uz naglaske na aktualno stanje u Hrvatskoj.

ZAGREB – Policijska uprava zagrebačka , od danas do 19. ožujka, provodi pojačane kontrole u prometu. Riječ je ciljanim provjerama, koriste li svi putnici u vozilu sigurnosni pojas. Zagrebačka će policija, u suradnji s udrugom Roda provoditi nadzor prijevoza djece ispred dječjih vrtića. Cilj akcije je potaknuti roditelje da vežu djecu sigurnosnim pojasom te da pravilno koriste dječje sjedalice.

ZAGREB – Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima PU zagrebačkom, lokalnim društvima Crvenog križa, vatrogasnim društvima te s odabranim osnovnim školama na području Zagrebačke županije, provest će tijekom ove godine 18 preventivnih aktivnosti pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ u 17 osnovnih škola. Program je započeo u OŠ Dubrava kao preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Uz predavanje o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, drugi dio je praktičan te uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i policijskih službenika.

loading