Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.03.2018.

Posted in Vijesti

RAKITOVEC – Predstavnici Veleposlanstva Države Izrael, zajedno s izraelskim gospodarstvenikom i bivšim ministrom poljoprivrede Simonine Shalomom ove srijede. 14. ožujka 2018. obišli su Distribucijski centar za voće i povrće Zagrebačke županije u Rakitovcu. Domaćin obilaska i razgovora bio je župan Stjepan Kožić sa suradnicima. U Centru je nedavno dovršena 27 milijuna kuna vrijedna ULO hladnjača kojom će proizvođači biti konkurentniji na tržištu. U razgovoru izraelskog izaslanstva i domaćina dogovoren je početak suradnje kojom bi ovaj prostor bio primjer farme odnosno centra poljoprivredne izvrsnosti koji spaja znanost i proizvodnju u čemu u svijetu prednjači upravo Izrael.

ZAGREB – Festival svjetla, kulturno-umjetnički projekt koji će u povijesnoj jezgri putem najmodernijih svjetlosnih rješenja na pročeljima zgrada kao i u tunelu Grič projicirati audiovizualne instalacije, od 15. do 18. ožujka 2018. godine, po drugi će put ugostiti Grad Zagreb. Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu stoga će svaka od 19. lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će biti održane od 18,00 do 23,00 sata.

ZAGREB – Grad Zagreb kreće u borbu s ilegalnim odlagalištima otpada. Tako će na idućoj sjednici Gradske skupštine biti predložene mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada te mjere za uklanjanje već ilegalno odbačenog krupnog otpada, opasnog i građevinski otpada kao i otpada odbačenog pored spremnika postavljenih na zelenim otocima. – Mjere uključuju uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavu sustava evidentiranja lokacija nepropisno odbačenog otpada, provedbu nadzora područja Grada Zagreba, postavljanje prepreka za sprječavanje prolaska, postavljanje video nadzora, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, izobrazno-informativne aktivnosti o štetnosti nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš – istaknuo je Mladen Tomac, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje i komunalne poslove. O mjerama za borbu s ilegalnim odlagalištima otpada raspravljat će Gradska skupština na 10. sjednici koja će biti održana 22. ožujka.

KOPRIVNICA – Aktualnosti u radu koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ predstavljene su danas, 14. ožujka 2018. godine na konferenciji za medije. Najveći projekt vrijedan 36 milijuna kuna, projekt izgradnje i rekonstrukcije dnevnih bolnica provodi se prema planu, završava se glavni projekt i tijekom travnja kreće natječaj za izbor izvođača radova na projektu koji obuhvaća uređene devet kliničkih djelatnosti. Uz to, iz decentraliziranih sredstava nabavlja se i medicinska oprema, kaže ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić te napominje kako je jučer objavljen natječaj za nabavu magnetske rezonance u vrijednosti od 8,9 milijuna kuna. Uz to, za izradu dokumentacije i nadzor osigurano je 75 tisuća kuna te 800 tisuća za dogradnju prostora radiologije gdje će magnetska rezonanca biti postavljena, a očekuje se kako će sve biti gotovo do kraja prosinca.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 14. ožujka 2018. godine boravi Momir Karin, pomoćnik ministrice za odgoj i obrazovanje, koji se u prijepodnevnim satima u Čakovcu sastao sa svojim domaćinom, međimurskim županom Matijom Posavcem. Na radnom sastanku bilo je riječi o proširenju mreže dječjih vrtića u Međimurju, konkretno utvaranju još jednog takvog predškolskog objekta u krugu Županijske bolnice Čakovec. Tu je inicijativu dalo Upravno vijeće bolnice i to na temelju ankete koja je provedena među zaposlenicima, a koji su izrazili potrebu za otvaranjem takvog objekta u krugu bolnice. Podršku toj inicijativi dat će i ministarstvo – kazao je pomoćnik Karin. Uz to na sastanku je bilo riječi i o uključenju četiri osnovne i dvije srednje međimurske škole u eksperimentalni kurikularni program „Škola za život“, što podrazumijeva i opremanje škola informatičkom opremom i internetom, za što će Županija također dobiti podršku od strane Ministarstva.

MURSKO SREDIŠĆE – Zbog potreba sigurnosti zgrade Centra za kulturu „Rudar“ te okoliša i šetnice, Grad Mursko Središće u Centar uvodi sustav videonadzora i sustav protuprovale u iznosu od oko 80 tisuća kuna. Podsjetimo, Grad je u prosincu prošle godine otvorio vrata novoobnovljenog Centra nakon dugog niza godina obnove, za što je utrošeno više od 8,5 milijuna kuna. Uz postojećih 250 sjedećih mjesta u parteru i na balkonu, Grad je osigurao i oko 82 tisuće kuna za montažu dodatnih 35 stolica čime će povećati kapacitet Centra za kulturu.

VARAŽDIN – “Decentralizacija u Hrvatskoj: stanje i perspektiva”, naziv je skupa koji je danas, 14. ožujka 2018. godine u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Friedrich-Ebert-Stiftung-a i Udruge gradova održan u Varaždinu. Ovaj skup dio je istraživačkog projekta o stanju i perspektivi decentralizacije u Hrvatskoj, pa su tako danas, u palači Herzer u Varaždinu predstavljeni rezultati istraživanja dr. Vedrana Đulabića o stanju i perspektivi decentralizacije u Hrvatskoj. Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, na današnjem su skupu  općinski načelnici, kao i predstavnici znanstvene zajednice iz središnje i sjeverozapadne Hrvatske govorili o decentralizaciji iz perspektive jedinica lokalne samouprave.

KOPRIVNICA – Koprivnička Obrtnička škola u sklopu projekta VEC Sharing, financiranog iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, održala je dvotjednu učeničku razmjenu za zavarivače na kojoj je ugostila 10-ak učenika i dva profesora iz Mađarske. Za održavanje praktične nastave, koprivnička je škola kroz projekt opremila praktikum za zavarivače i to opremom u vrijednosti 15 tisuća eura, a tijekom veljače i početkom ožujka održane su učeničke razmjene pa su koprivnički učenici i profesori boravili i u Csurgu. Što su učenici napravili tijekom dva tjedna u Koprivnici, prikazali su na zajedničkoj izložbi radova koju je posjetio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

KRAPINA – Prezentacija  „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“ koju organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom održat će se sutra, 15. ožujka 2018. godine u Krapini. Cilj prezentacije je detaljnije upoznati poduzetnike, ali i  hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Prezentaciju će održati  dr. sc. Michael Faulend, nakon koje će slijediti rasprava, a početak je u 11,00 sati.

ZAGREB – Eko akademija, edukativno-zabavni program namijenjen učenicima od 2. do 6. razreda bit će održan u zagrebačkom ZOO-u tijekom proljetnih školskih praznika svakodnevno od 3. do 8. travnja 2018. godine. Ove godine Eko akademija ima dva različita programa kako bi se približila afinitetima različite djece, ali i kako bi onima željnima znanja i zabave, omogućila da u Vrtu provedu dva nezaboravna dana. Polazišna točka za oba je programa STEM područje, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika.Upisi su u tijeku, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici ZOO-a.

loading