Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.03.2019.

Posted in Vijesti

PREGRADA –  U sklopu Tjedna EU fondova u Krapinsko-zagorskoj županiji, u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, u Srednjoj školi Pregrada održano je predavanje na temu „Europa u mom kraju“. Predavanje je održao voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, koji je učenicama Srednje škole Pregrada i Srednje škole Krapina razgovarao o predstojećim EU parlamentarnim izborima. S mladima su se družili i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, zamjenica Jasna Petek, Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade, Vilmica Kapac, ravnateljica Srednje škole Pregrada…

ZAGREB – Nakon javnog poziva na koji su se javile tri tvrtke, za provedbu projekta Grad u Gradu uvjete su zadovoljile dvije tvrtke – jedna iz Dubaija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te jedna iz Francuske. Kako bi osobno razgovarao o megaprojektu koji bi promijenio vizuru Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić sa službenom delegacijom Grada posjetio je Dubai i sastao se s Mohamedom Alabbarom, vlasnikom tvrtke Eagle Hills, tvrtke koja je jedan od favorita za realizaciju projekt Grad u gradu. „Riječ je o milenijskom projektu vrijednom 1,5 milijardi eura i nakon njega mogu u mirovinu a Zagreb ulazi u povijest najrazvijenijih europskih metropola“, rekao je gradonačelnik Bandić. Kako je najavio gradonačelnik Bandić realizacija projekta Grad u gradu, koji bi se prostirao na više od milijuna kvadrata između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, trebala bi započeti početkom 2021. godine.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ tradicionalnim koncertom okupit će međimurske izvođače i njihove goste na dobrotvornom koncertu „Proljeće za Katružu“ u srijedu, 27. ožujka 2019. godine s početkom u 19,00 sati u Centru za kulturu.Tijekom 18 godina plemenitog rada s više od 5,3 milijuna kuna pomoglo se sugrađanima, rečeno je na press konferenciji u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine sa koje je sve dobre ljude, da dođu na koncert, pozvao župan Međimurske županije Matija Posavec. – Ovo je prilika da se građani pridruže djelovanju Zaklade „Katruža“ koja svojim radom pridonosi podizanju standarda zdravstva Međimurske županije i potiče sve nas da djelujemo plemenito – zaključio je upravitelj Zaklade i župan Međimurske županije Matija Posavec. Uz koncert, u okviru humanitarne akcije „Proljeće za Katružu“ biti će održana prodajna izložba doniranih radova Likovne kolonije udruge donjeg Međimurja od 15. do 19. travnja u zgradi Scheier kao i prigodna prodaja cvijeta katruže kroz svibanj u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću, Nedelišću, Belici, Svetoj Mariji i Pribislavcu.

ZAGREB – U organizaciji Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održava se Međunarodni znanstveni skup Tiskarstvo & dizajn 2019. Riječ je o skupu koji s ciljem poticanja razvoja grafičke i dizajnerske struke i znanosti u Zagrebu tradicionalno okuplja stručnjake iz cijelog svijeta. „Često razgovaramo i o problemima, te o ulozi novih tehnologija koje imaju značajan utjecaj na našu struku“, rekla je Jana Žiljak Gršić, organizatorica skupa Tiskarstvo & dizajn 2019.

ZAGREB – Za dodjelu Nagrade Grada Zagreba i Nagradu Zagrepčanka godine konkurira 114 istaknutih Zagrepčanki i Zagrepčana. Nakon što razmotre sve pristigle prijave, skupštinski Odbor za javna priznanja, na čijem je čelu predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predložit će gradskim zastupnicima na jednoj od narednih sjednica Gradske skupštine kandidate za najviša Javna priznanja Grada Zagreba. Kako je istaknuo predsjednik Gradske skupštine i predsjednik Odbora za javna priznanja, Andrija Mikulić, iz godine u godinu za Nagradu Grada Zagreba i Nagradu Zagrepčanka godine prijavljuje se sve više kandidata. Nagrade Grada Zagreba i Nagrada Zagrepčanka godine bit će uručene na svečanoj sjednici Gradske skupštine povodom Dana Grada Zagreba, koji se slavi 31. svibnja na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata.

KOPRIVNICA – Dvodnevna akcija „Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija o Domoljubu 1919.-2019.“ započela je u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine i traje do 15. ožujka 2019. godine, u 18 sati u prostorima koprivničke Galerije Mijo Kovačić. Akcijom se žele sačuvati priče i uspomene, osobne i obiteljske naravi, o događajima na kojima su u dvorani Domoljub sudjelovale generacije Koprivničanaca. Građani Koprivnice odazvali  su se u velikom broju te donijeli mnoštvo fotografija koje prikazuju razne događaje. Kroz prizmu osobnog iskustva koje dokumentiraju fotografije iz obiteljskih albuma želi se pridonijeti kolektivnom sjećanju Koprivnice, na kulturna i društvena događanja koja su obilježila proteklih 100 godina, ističe ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek. Svi građani fotografije vezane uz Domoljub mogu ih u četvrtak, 14. ožujka do 18,00 sati i u petak, 15. ožujka od 10,00 do 18,00 sati donijeti u Galeriju Mijo Kovačić. Fotografije će se skenirati, originali vratiti vlasnicima, a digitalne preslike pohraniti u zbirke te će se krajem godine pripremiti izložba izbora fotografija.

KLOŠTAR IVANIĆ – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je u četvrtak, 14. ožujka energetski obnovljenu dvoranu u Osnovnoj školi braće Radić u Kloštar Ivaniću. Tako će gotovo 450 učenika, nastavu tjelesne kulture pohađati u boljim i sigurnijim uvjetima, budući da je dvorana prije obnove prokišnjavala, a parketi su od vlage bili u lošem stanju. „Riječ je o radovima vrijednima oko milijun i 700 tisuća kuna, u sklopu kojih je sanirano krovište te je postavljen novi parket“, objasnio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. U krugu Osnovne škole braće Radić u Kloštar Ivaniću uređeno je i okretište za školski autobus za što je Zagrebačka županija izdvojila oko 510 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Održane su sjednice Skupštine društava Piškornica d.o.o. i povezanog društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. u prostorima Koprivničko-križevačke županije. Iznesene su informacije o stanju i poslovanju društava s naglaskom na visok stupanj realizacije projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Završetak Studije izvedivosti očekuje se tijekom ovog mjeseca pa slijedi kontrola Ministarstva zaštite okoliša te Jaspers konzultanata EU, a nakon njihovog odobrenja, predstoji predaja prijave projekta za sufinanciranjem sredstvima EU. Osnivači su upoznati i s rezultatima Studije ocjene stanja voda i tla na neposrednom utjecajnom području odlagališta otpada Piškornica koja je pokazala pozitivno djelovanje sanacije na podzemne vode, nije utvrđen utjecaj odlagališta na potok Gliboki, a oblak onečišćenja, posljedica dugogodišnjeg odlaganja otpada prije sanacije, ne predstavlja ugrozu ni za privatne bunare, potok Gliboki, rijeku Dravu a ni vodocrpilište Ivanščak.

ZAGREB – Zagrebačka županija će u 2019. godini poduprijeti rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 300.000 kuna. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 11. travnja ove godine. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je 5.000 kuna, a najveći iznos 40.000 kuna. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će projekti koji će provoditi edukacije na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te promovirati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada, koji nastoje očuvati zaštićena područja te projekti čišćenja divljih odlagališta otpada. Jedan prijavitelj može prijaviti i ugovoriti samo jedan projekt i to na razdoblje provedbe do 31. prosinca 2019. godine. Prijave na natječaj se obavljaju putem sustava ePrijave koji je dostupan na web stranicama Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Povodom osvajanja nagrade fDi Magazina Financial Times-a po kojem je Međimurje najpogodnija regija za uspješno poslovanje, ovog četvrtka, 14. ožujka 2019. godine u Tehnološko – inovacijskom centru u Čakovcu održana je i konferencija za medije. Ovo je treći puta da županija dobiva visoka priznanja od Finacial Timesa, jednog od najuglednijih listova na svijetu, što pridonosi stvaranju brenda Međimurja i privlačenju novih investitora, istaknuo je župan Matija Posavec. – Uspjeh definiramo jasnom strategijom, vizijom i sa puno rada – rekao je Posavec, dodajući da ovo priznanje nije zasluga jednog čovjeka ili sustava nego svakog pojedinca koji iz dana u dan stvara dodanu vrijednost. Inače, službeni statistički podaci već drugu godinu izdvajaju Međimursku županiju kao regiju koja najviše ulaže u obrazovanje, a visokim stupnjem korištenja EU fondova u stvaranju kvalitetnih uvjeta zdravstvene skrbi, ulaganja u infrastrukturu, kulturu i zaštitu prirodnih vrijednosti. Uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, na konferenciji su govorili i ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije- REDEA Sandra Polanec Marinović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović i direktor Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.

VARAŽDIN – U borbu za klimu zajedno s ostatkom svijeta krenut će u petak, 15. ožujka učenici varaždinskih srednjih škola koji se tako solidarno priključuju srednjoškolcima i mladima diljem svijeta. Vijeće učenika Varaždinske županije je glavni organizator i motivator globalnog prosvjeda za klimu u Varaždinu, a sudjeluju i inicijativa mladih “Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022” te druga mladih V.U.K. Okupljanje je u 12,30 sati na Kapucinskom trgu, a zatim slijedi mimohod Dućanskom ulicom te finale na Korzu. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 posto i vrijeme je da kolektivno shvatimo kroz koje promjene naš planet prolazi – napominju organizatori.

ZAPREŠIĆ – Predstavljanje knjige „Frankensteinova braća“ Stjepana Martinovića bit će održana u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću u četvrtak, 14. ožujka od 18,00 sati.

loading