Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.04.2016.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – U organizaciji Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana se u Sv. Martinu na Muri održava Međunarodna konferencija inovacije, tehnologije, edukacije i menadžmenta. Konferencija je tematski podijeljena u tri cjeline- turizam i sport, zatim informacijsko- komunikacijske tehnologije u funkciji održivog poduzetništva i menadžmenta te održivi razvoj. Konferenciju je svečano otvorio ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji ističe da je Hrvatska u pogledu inovacija podkapacitirana, a kako bi se taj razvoj potaknuo, Ministarstvo poduzetništva i obrta pokreće dva natječaja namijenjenima hrvatskim start- up- ovima kako bi svoju inovaciju mogli što lakše plasirati na tržište. Na tom tragu će u sklopu ove konferencije brojni stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Češke i Slovenije iz područja IT sektora, turizma i menadžmenta, putem predavanja, prenijeti svoja znanja budućim poduzetnicima.horvatimageimage

ZAGREB – Manifestacija Noć knjige u svom petom izdanju bit će održana dan uoči Svjetskog, a na Dan hrvatske knjige, u petak, 22. travnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Njome se daje poticaj kulturi čitanja, potičemo razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu. Ovogodišnja Noć knjige u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Ovogodišnji je program bogatiji no ikad prije – brojni sudionici iz 214 gradova i mjesta diljem Hrvaske prirpemili su više od 1000 programa i akcija. Inače, svečano otvorenje Noći knjige bit će održano u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. travnja s početkom u 12.00 sati.

ZAGREB –  Povodom 150. obljetnice rođenja Svetog Leopolda Mandića, njegovo tijelo izloženo je u zagrebačkoj katedrali danas do 20,30 sati, otkud se prevozi do Crkve sv. Leopolda Mandića u istoimenoj ulici u zagrebačkoj Dubravi, gdje će biti izloženo do nedjelje, 17.travnja. U tom će razdoblju biti uspostavljena privremena regulacija prometa kojom je predviđena potpuna zabrana prometa za sva vozila osim onih s dozvolom i autobusa ZET-a: Ulicom Kaptol od Degenove do Bakačeve 14. travnja od 16 – 24 sata, te Ulicom sv. Leopolda Mandića od Ljubijske do Širinečke ulice i Zavidovićkom i Trepčanskom ulicom od Ulice križnog puta do Ulice svetog Leopolda Mandića, od 15. travnja u 6,00 sati do 17. travnja 2016. u 24,00 sata. S obzirom da se u navedene dane očekuje dolazak većeg broja hodočasnika organiziranim prijevozom, radi parkiranja autobusa zabranit će se zaustavljanje i parkiranje svih vozila na Aveniji Gojka Šuška na dijelu od Ulice Rudolfa Kolaka do Maksimirske ceste i za promet će se zatvoriti desna prometna traka u oba smjera, priopćili su iz PUZ.

ZAGREBIzvješće “Socijalni i ekonomski uvjeti studentskog života u Hrvatskoj: nacionalno izvješće istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku” bit će predstavljeno danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Riječ je o međunarodnom istraživanju o kvaliteti studentskog života koje se provodi u 30 zemalja europskog prostora visokog obrazovanja, u državama članicama Bolonjskog procesa.

VARAŽDIN – Sajam poslova u Varaždinskoj županiji održava se danas u organizaciji Regionalnog varaždinskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Manifestacija je namijenjena poslodavcima, nezaposlenim osobama, studentima, učenicima i svima zainteresiranima za aktivno uključivanje na tržište rada, upoznavanje sa sadašnjom ponudom i potražnjom na području Varaždinske županije, te mogućnostima zapošljavanja na razini europskog ekonomskog prostora i Švicarske. Sajam poslova odvijat će se danas do 14,00 sati u Vatrogasnom domu u Varaždinu.  U sklopu Sajma poslova, čiji su pokrovitelji grad Varaždin i Varaždinska županija, bit će obilježen i  Europski dan poslodavaca.

MURSKO SREDIŠĆE – Proljetni Sajam poslova u Murskom Središću održava se danas do 14,00 sati u tamošnjoj sportskoj dvorani. U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec te uz pokroviteljstvo Međimurske županije, kao i gradova Čakovec, Mursko Središće i Prelog, Sajam potiče izravni kontakt između poslodavaca i potencijalnih radnika, potiče na aktivnost u traženju posla, omogućava partnerstvo svih dionika na tržištu rada te pruža informacije o mogućnostima obrazovanja, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog učenja. 

ZAGREB Preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, odnosno besplatne preglede ranog otkrivanja melanoma Zagrebačka županija ove godine financira sa 50 tisuća kuna. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. Ovaj program Zagrebačka županija provodi treću godinu za redom, a interes stanovnika je iznimno velik. Prošle godine obavljeno  je 424 pregleda kože dermatoskopom, a u 2014. godini 582 pregleda. Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

ZAGORSKA SELA – Manifestaciju „Babičini kolači“, Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije organiziraju u subotu, 16. travnja. Deseta po redu manifestacija bit će održana u Zagorskim Selima na športskom igralištu, s početkom u 15,00 sati. „Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja. Za pobjedničku lentu ove se godine natječe 38 babica, koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvojit će je ona čiji će kolač dobiti najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača, te domišljatost u prezentaciji.

loading