Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.04.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Kandidat za župana Međimurske županije, ujedno aktualni župan Međimurske županije i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Matija Posavec u petak 14. travnja 2017. godine je na prostoru bivše Vojarne u Čakovcu, kod Međimurskog veleučilišta predstavio svoje kandidate za zamjenike. To će biti njegova dosadašnja zamjenica, predsjednica međimurske županijske organizacije Narodne stranke – Reformisti Sandra Herman te predsjednik međimurskog HSLS-a Josip Grivec, dosadašnji načelnik međimurske općine Donji Vidovec. Nastavak velikih kapitalnih investicija i povećanje plaća bit će glavna nit vodilja i u sljedećem mandatu koalicije stranaka HNS, NS- Reformisti i HSLS-a pod motom “Za naše Međimurje”, istaknuo je Posavec.

VARAŽDIN – Grad Varaždin od danas vodi povjerenica Vlade Dragica Đula. Tome je prethodila primopredaja dužnosti i ovlasti, u Gradskoj vijećnici, između nje i dosadašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša te njegovog zamjenika Vjerana Radelića. Za razliku od situacije koju je zatekao 2011. godine, po prijevremenim izborima, s obvezama u iznosu od 54 milijuna i dugom od 24 milijuna kuna, danas je u varaždinskom proračunu nekih 12 milijuna kuna viška prihoda u odnosu na rashode, a  na računu  trenutačno oko 6 milijuna kuna. – Situacija je više nego dobra. Moj nasljednik, tko god to bio, imat će dobar temelj i dosta projekata koje će moći radi, ima ih gotovo za cijeli mandat – rekao je dosadašnji gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Pošaćena sam što mi je Vlada dala odgovornost, koju ću opravdati svojim radom, a na temelju četrdesetogodišnjeg iskustva rada u upravi. – U poslu povjerenika nema ništa spektakularnoga, već je to osiguranje funkcioniranja grada do novih lokalnih izbora – rekla je prilikom primopredaje povjerenica Vlade za Grad Varaždin Dragica Đula.

KLANJEC – Logopedski kabinet u Klanjcu danas je posjetio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i uručio digitalni logopedski set vrijedan 19 tisuća kuna,  za čiju je nabavu sredstva osigurala županija. Zahvaljujući tome logopedski kabinet,  namijenjen korisnicima iz grada Klanjca i općine Veliko Trgovišće, opremljen je najsuvremenijim dijagnističkim i terapijskim instrumentarijem, a set koji je danas doniran bitno će ubrzati sam postupak rada s mnogobrojnim korisnicima, ponajprije djecom. Logopedici Tomislavi Strsoglavec,  u društvu gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka i načelnika Velikog Trgovišća Roberta Grebličkog, set  je uručio Župan Kolar.

ZAGREB – U specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno se radilo na uređena četrdeset godina sare  jedinica intenzivnog liječenja. Kako ističe ravnatelj bolnice, Marinko Artuković jedinica se sastoji od jedinice za liječenje akutnih plućnih bolesti, jedinice za neinvenzivnu mehaničku ventilaciju  te jedinice za trajnu mehaničku potporu ventilaciji. Osim što se radilo na uređenju prostora nabavljena je i nova, prijeko potrebna oprema. Potrebe za ovakvom skrbi, obzirom da je upravo ova zagrebačka bolnica jedina u ovom djelu Hrvatske koja ju pruža – puno su veće nego sto su kapaciteti. Tako u ovom trenutku postoji i lista čekanje. Upravo zato gradonačelnik Milan Bandić najavio je uređenje prostora koji će služiti za intenzivnu i palijativnu skrb. Inače za uređenje jedinica intenzivnog liječenja Grad Zagreb, osnivač bolnice izdvojio je oko milijun i pol kuna.

ZAGREB –  Nakon što su jučer potpisani prvi ugovori o stalnom radnom odnosu između agencijskih radnika i Holdingovih podružnica, danas su svoje ugovore dobili i zaposlenici Gradskih groblja, Zagrebparkinga, Plinara opskrbe, Vladimira Nazora te drugih gradskih tvrtki. Ovaj potez gradskog vrha uoči predstojećih blagdana razveselio je veliki dio od oko 670 agencijskih radnika koji su zaposleni u Zagrebačkom holdingu.

ZAGREB – U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održano je prigodno uskrsno druženje članova zagrebačkih udruga.  Na inicijativu Matice umirovljenika Zagreba te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba druženju su prisustvovali predsjednici i predstavnici sindikata umirovljenika, kulturno umjetničkih društava i udruga folklornog amaterizma, udruga žena i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Prisutne je pozdravio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić koji se zahvalio svima koji svojim radom i zalaganjem Zagreb čine gradom po mjeri čovjeka.

ZAGREB – U povodu nadolazećih blagdana, gradonačelnik Milan Bandić uputio je  svim Zagrepčankama i Zagrepčanima uskrsnu čestitku.  „Sretan vam Uskrs –  blagdan vjere, nade, mira i radosti!Neka nam univerzalne poruke Uskrsa budu poticaj i vodilja u našoj svakodnevici, a davanje, dijeljenje i solidarnost s drugima istinski put prema sretnijem i punijem životu! Neka nam životna radost, ustrajnost, optimizam i solidarnost s bližnjima budu temelji na kojima ćemo zajednički, bez obzira na probleme i izazove graditi bolje, pravednije i uspješnije društvo – naš Zagreb i našu domovinu Hrvatsku!“ piše u čestitki zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB – Novčana pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec travanj  i uskrsnica od 100 kuna od danas se isplaćuje putem tekućih računa banaka i putem pošte.Umirovljenici koji je ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima narednih deset dana. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500 kuna mjesečno.

VARAŽDIN – Primopredaja dužnosti i ovlasti gradonačelnika u Gradu Varaždinu, bit će obavljena danas u varaždinskoj gradskoj vijećnici.  Vlada Republike Hrvatske je imenovala povjerenicu koja će obavljati poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Varaždina. Povjerenica  je Dragica Đula, voditeljica Službe za opću upravu pri Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji. Vlada je prethodno donijela Rješenje o istovremenom raspuštanju Gradskog vijeća Varaždina i razrješenju gradonačelnika Gorana Habuša i njegovog zamjenika Vjerana Radelića.

ČAKOVEC – Na ovotjednoj sjednici Skupštine Međimurske županije donijeta je odluka o dobitnicima najvišeg županijskog priznanja za 2016. godinu- nagrade Zrinski. Nagradu za životno djelo primit će Alenka Novak i to za poseban i nezamjenjiv doprinos u humanitarnom i društvenom radu na području Međimurja. Nagradu Zrinski primit će i specijalistica pedijatrije Marija Hegeduš-Jungvirth za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi o djeci, zatim Mladen Grubić za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, kao i Ivan Ujlaki za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja. Nagrada ide i Kulturno- umjetničkoj udruzi „Seljačka sloga“ Nedelišće te udruzi Mladi informatičari Strahoninca.

KRIŽEVCI – Za izgradnju  trećeg dijela pješačke staze Gornje Križevčine u Križevcima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je 130 tisuća una. Cjelokupni projekt izgradnje pješačke staze sastoji se od tri uporabne cjeline čijom će se realizacijom izgraditi pješačka staza u ovoj križevačkoj ulici, koja će se pak spojiti s izgrađenom pješačkom stazom u Ulici kralja Petra Krešimira IV. Ukupna duljina pješačke staze je 1.020 metara, a izgradit će se i kanalizacija oborinske odvodnje u duljini od 694 metra. Prva uporabna cjelina završena je 2016. i izgrađena je pješačka staza duljine 221 metra, ukupne vrijednosti 360 tisuća kuna. Druga cjelina sastoji se od izgradnje oborinske odvodnje u duljine 694 metra, dok je treća, izgradnja pješačke staze od 799 metara. Nastavak radova planiran je u kolovozu ove godine.

ZAGREB – Treću godinu za redom održava se biciklistička utrka Tour of Croatia, od 18. do 23. travnja. Organizatori najavljuju za ovu godinu još zahtjevniju utrku na kojoj će sudjelovati više od 20 timova, među kojima su i oni iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije. Posljednja šesta etapa, duga 145 kilometara, održat će se na području Zagrebačke županije. Start je u nedjelju, 23. travnja u Samoboru te se utrka dalje nastavlja kroz Svetu Nedelju, Mariju Bistricu i Sveti Ivan Zelinu. Završni krugovi održat će se u Zagrebu, a cilj je Trg svetog Marka, gdje će se održati i proglašenje pobjednika. Tour of Croatia iznimno je važan sportski događaj koji će pridonijeti promociji turizma, prirodnih ljepota, kulturne baštine te promociji gradova i županija kroz koje prolazi. Također, utrka je važan dio turističke ponude te jedan od razloga za poticanje razvoja cikloturističke ponude i dolazak cikloturista.

KOSTEL – Manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”, 494. po redu, otvara se u subotu, 15. travnja 2017. godine. Otvorenje ovogodišnje manifestacije imat će posebno svečanu notu, jer će se po prvi puta u povijesti odviti na zidinama Kostelgrada, za kojeg se smatra da je mjesto od kuda iz 1523. godine potječe tradicija pucanja iz pištola, odnosno kubura u vrijeme Uskrsa. Otvorenju će ove godine nazočiti povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Požege, Svete Nedjelje i Turopolja, a organizator manifestacije je povijesna postrojba „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“.

BEDEKOVČINA – Već tradicionalni blagoslov traktora, traktorista i polja održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017. godine, u organizaciji općine Bedekovčina, na Strugači, najvišem brdu Bedekovčine, u Orehovici,. Sveta misa i blagoslov počinje u 11,00 sati, a cjelodnevni program već od 9,00 sati.

loading