Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.05.2018.

Posted in Vijesti

MURSKO SREDIŠĆE – Središnjom svečanošću, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, proslavljen je danas Dan Grada Mursko Središće. Bila je to prilika za rezime onog što je značajno obilježilo proteklih godinu dana u najsjevernijem gradu, a prije svega, kako ističe gradonačelnik Dražen Srpak, to su višemilijunski projekti koji su značajno doprinijeli razvoju grada. Prije svega, krajem 2017. godine, nakon niza godina ulaganja, otvoren je obnovljen Centar za kulturu Rudar, u kojem je svečanost i održana. Tu je i projekt izgradnje Dječjeg vrtića vrijedan 9 milijuna kuna, Gospodarska zona 7 milijuna kuna te projekt zapošljavanja Zaželi vrijedan milijun i pol kuna. Početak godine obilježio je i najveći gradski proračun do sada u iznosu od 42 milijuna kuna, uz koji ćemo zasigurno do kraja godine uspjeti još mnogo takvih projekata realizirati, dodao je Srpak. Inače, svečanost je bila prilika i za uručenje priznanja Grada zaslužnim građanima u 2017. godini. Ovogodišnji laureati su Antun Šimunić, Matija Kraljić, Marija Cmrečak, Jadranka Janković, Martin Nedeljko, Josip Kostanjević, Darko Horvat, Franjo Sobočan te posthumno Marija Jambrošić i Karmen Jurišaga. Nagrađene su i pravne osobe- Agro- Hoblaj d.o.o., Termoinst- MT d.o.o., zatim Ispostava zavoda za hitnu medicinu i Policijska postaja Mursko Središće te DVD Mursko Središće, kao i Odbojkaški klub iz Peklenice.

ZAGREB – Drugi Zagreb forum i Međunarodna znanstvena konferencija Rusija i euroatlantske integracije održava se u prostoru Međunarodnog sveučilišta Libertas. Na otvorenju je prisutne stručnjake međunarodnih odnosa u ime glavnog pokrovitelja Grada Zagreba, danas, 14. svibnja 2018. glodine, pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika  Jelena Pavičić Vukičević. – Kroz dvije panel diskusije cilj konferencije je dati znanstveno viđenje međunarodnih odnosa zapada i istoka – rekla je u ime organizatora Monika Begović.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Povodom obilježavanja 96. obljetnice rođenja dana prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, HDZ Krapinsko-zagorske županije na čelu sa predsjednikom Žarkom Tušekom jutros, 14. svibnja 2018. godine, položio je vijence ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću. Kao i uvijek na značajne obljetnice, delegaciji se pridružio i nekadašnji ministar unutarnjih poslova i bliski suradnik Franje Tuđmana Ivan Jarnjak. Dan rođenja predsjednika Tuđmana obilježava se kao Dan općine Veliko Trgovišće  i tim su povodom, uoči svečane sjednice, vijence na spomenik u središtu i kod rodne kuće Franje Tuđmana položila izaslanstva općine na čelu s načelnikom Robertom Grebličkim, Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom, saborski zastupnik Žarko Tušek, Tuđmanov sin Miroslav i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ivica Kostović.

KRAPINA – Ovog petka i subote, 18. i 19. svibnja ljubitelji dobre kapljice na Bedekovčanskim će jezerima, u okviru 51. Sajma i izložbe zagorskih vina, moći kušati ono najbolje što nude vinogradari s područja Krapinsko-zagorske županije. Bit će izloženo 150 uzoraka vrhunskih zagorskih vina, uz degustaciju domaćih specijaliteta te brojne druge zabavne sadržaje i nagradne igre, moglo se čuti na posljednjem sastanku Organizacijskog odbora manifestacije, koji je održan danas, 14. svibnja 2018. godine, u Krapini. Organizatori Sajma i izložbe zagorskih vina su Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina, suorganizatori Udruga Vino Zagorje, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i HGK Županijska komora Krapina, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i suradnju Savjetodavne službe. Svečano otvorenje manifestacije je u petak u 17,00 sati.

ČAKOVEC – Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec od sada je bogatiji za novi videogastroskop, najsuvremeniji ultrazvučni uređaj za praćenje vitalnih funkcija kod djece. Vrijednost mu je oko 330 tisuća kuna, a novac za njegovu nabavku prikupljao se u nizu humanitarnih akcija u proteklih godinu i pol dana. Svima koji su se na bilo koji način uključili u prikupljanje tih sredstava danas je, na obilježavanju završetka akcije u bolnici, zahvalio ravnatelj Županijske bolnice Robert Grudić. Županijska bolnica Čakovec nabavkom nove opreme dokazuje da je prijatelj djece, a s nabavkom ostale opreme nastavit će se i dalje, dodao je danas i župan Međimurske županije Matija Posavec, ističući da nova oprema stiže i dalje, što putem europskih projekata, što sufinanciranjem iz županijskog proračuna.

 ZAGREB – Grad Zagreb za potrebe Holdinga te Vodoopskrbe i odvodnje nabavlja 77.600 brezovih metli za 1,8 milijuna kuna. Putem javne nabave traži se i tvrtka koja će osim metli, isporučiti i tri tisuće drški, a na natječaj se može javiti do 6. lipnja 2018. godine. Metle će uglavnom koristiti podružnica Čistoća jer su one jedno od glavnih sredstava za rad djelatnicima koji svakodnevno brinu o urednosti zagrebačkih ulica.

KRAPINA – Da sve više udruga prijavljuje projekte na natječaje te su okrenute projektnom načinu financiranja dokazuju predstavnici 70 udruga koje su danas, 14. svibnja 2018. godine u Krapini dobile ugovore kojima su ostvarile pravo na potpore temeljem natječaja Krapinsko-zagorske županije za sufinanciranje programa i projekata udruga u području prevencije, zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva za 2018. godinu. Ugovore su korisnicima predali pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug i župan Željko Kolar. – Hvala vaš što ste tu, što ste tako dobri i hvala vam što radite ovaj posao jer bez vas Krapinsko-zagorska županija ne bi bila ono što jest – rekao je župan Kolar, dodajući da su Udruge civilnog društva pravo bogatstvo. Ukupan iznos danas dodijeljenih ugovora je 614 tisuća kuna, a najviši ugovor po udruzi iznosi 27 tisuća kuna.

 

SVETA NEDJELJA – Projektu energetske obnove zgrade Osnovne škole Sveta Nedelja odobrena su značajna EU sredstva od tri milijuna i 646 tisuća kuna zahvaljujući kojima će uskoro započeti radovi na toj školi. Sredstva pokrivaju više od polovice iznosa ukupne investicije, a preostali iznos troškova energetske obnove

loading