Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.05.2019.

Posted in Vijesti

VELIKO TRGOVIŠĆE – Povodom obilježavanja 97. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, delegacija Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom stranke, hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, ovog utorka, 14. svibnja 2019. godine, položila je vijence i zapalila svijeće ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću. – Ovo je važna godina u godina u kojoj obilježavamo 97. godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, 20. obljetnicu njegove smrti i 30 godina od osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, najveće i najsnažnije hrvatske političke stranke, koja je zahvaljujući Tuđmanovom vodstvu predvodila Hrvatsku prema slobodi i samostalnoj neovisnoj međunarodno priznatoj državi, i prema jačanju demokracije, tržišnog gospodarstva, i u konačnici trasiranju puta u Europsku uniju i u Sjevernoatlantski savez, naglasio je Andrej Plenković. – Upravo zahvaljujući njegovoj politici, vodstvu i vizionarskom pogledu u budućnost, stvorena je moderna i slobodna hrvatska država, a kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegovog djela čini sve većom i respekt koji postoji prema njemu je sve jasniji i rašireniji – istaknuo je Plenković. U društvu Andreja Plenkovića bili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament, predsjednik Organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, saborski zastupnik Žarko Tušek te brojni čelnici zagorskih općina i gradova.
U poslijepodnevnim satima, uoči svečane sjednice povodom Dana općine, zajedno s izaslanstvom općine Veliko Trgovišće, vijenac je položilo i zapalilo svijeće kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana i kod Centralnog spomenika na Trgu Stjepana i Franje Tuđmana, izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željko Kolarom, njegovim zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom Jambrekom te predsjednicom Županijske skupštine Vlastom Hubicki.

ZAGREB – Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja za najbolji likovni i literarni rad na temu vatrogastva u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola s područja Zagrebačke županije održana je u utorak, 14. svibnja 2019. godine u Zagrebu. Županijska Vatrogasna zajednica u suradnji sa Zagrebačkom županijom provodi natjecanje najboljih likovnih i literarnih radova djece školske dobi na temu vatrogastva i zaštite i spašavanja sedmu godinu zaredom. Ove godine na natječaj ukupno su pristigla 352 rada. Nagrade se dodijeljene u dvije kategorije, za niže i više razrede i to za likovne i literarne radove. Uz stručni žiri dodijeljene su i nagrade najčitanijeg kao i najposjećenijeg likovnog rada na Internet stranici županijske Vatrogasne zajednice. – Na ovaj način već sedmu godinu za redom podižemo svijest o važnosti zaštite od požara te populariziramo vatrogastvo među mladima- istaknuo čestitajući svim sudionicima, a posebice najuspješnijima župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Jedinstveni sajam u Hrvatskoj – sajam „Pravo doba“, posvećen starijim osobama te njihovim obiteljima ponovno otvara svoja vrata na Zagrebačkom velesajmu. S obzirom na rast udjela generacije iznad 50 godina u ukupnom stanovništvu Hrvatske, na Zagrebačkom velesajmu, petu godinu za redom, bit će održan sajam Pravo doba namijenjen upravo osobama treće životne dobi. U tri sajamska dana, od 16. do 18. svibnja, 83 izlagača iz deset zemalja će prezentirati svoje usluge i proizvode. „Cilj sajma je osvijestiti da ljudi zrelih generacija sada kada imaju vremena mogu ostvariti one želje koje prije nisu mogli, bilo da je riječ o hobiju ili pak nekoj zdravstvenoj usluzi“, istaknula je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma. Ulaz na sajam, koji je otvoren svakodnevno od 10,00 do 18,00 sati, je besplatan.

ZAGORSKA SELA – U sklopu projekta FRISCO 2.1., obnavlja se brana Vonarje na Sutlanskom jezeru, koja se nalazi na području hrvatske općine Zagorska Sela i slovenske općine Podčetrtek, te je vlasništvo obiju država. Sa slovenske strane radovi već traju, a početak radova s hrvatske strane, službeno je obilježen danas, 14. svibnja 2019. godine. Prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, vrijednost radova je 10,7 milijuna kuna, od čega se 85% iznosa financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok preostalih 15% financiraju partneri iz vlastitih sredstava. Radovi na sanaciji i rekonstrukciji brane na jezeru s hrvatske strane trebali bi završiti krajem studenog ove godine, dodaje Đuroković te ističe kako se nada da će se projekt uspješno nastaviti i nakon sanacije same brane kako bi Sutlansko jezero i hrvatska i slovenska strana mogle iskoristiti i u turističke svrhe.

VARAŽDIN – O ciljevima i programu predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom te važnosti sudjelovanja hrvatskih građana na izborima za Europski parlament bilo je riječi na predavanju na temu „Članstvo u Europskoj uniji – političke i financijske mogućnosti i perspektive“ koje je u varaždinskoj Županijskoj palači danas, 14. svibnja 2019. godine, održala državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Bila je to prilika da Varaždinska županija, kao najuspješnija u privlačenju europskog novca i realizaciji europskih projekata, ukaže i na važnost niza projekta koje treba obuhvatiti novo financijsko razdoblje od 2021- 2027, kaže posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević te je kao primjer navela potrebu financiranja izgradnje škola, sveučilišnih kampusa, izgradnju Općih bolnica, osiguranje besplatnih vrtića, nužnost ulaganja u željezničku prugu od Čakovca preko Varaždina, Lepoglave, Krapine do Zagreba. Svakako mnogo prilika za Hrvatsku se otvara i kroz njeno skorašnje predsjedanje EU, kroz prvih šest mjeseci naredne godine, naglasila je Andreja Metelko-Zgombić.

ZAGREB – Objavljen je javni poziv vlasnicima kulturnog dobra za  korištenje spomeničke rente i sufinanciranje zaštitnih radova i mjera u ovoj godini. Sredstva spomeničke rente mogu se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, a ovaj puta poziv je upućen fizičkim i pravnim osobama vlasnicima stambenih i pretežito stambenih građevina za sufinanciranje vanjskih dijelova građevina, pročelja i krova, unutar zone Gornji grad i Kaptol. Tako će se u minimalnom iznosu od 23. 050.000 kuna bespovratno financirati u 100% iznosu konzervatorsko-restauratorska istraživanja slojevitosti gradnje i izvornog oblikovanja; vapnena žbuka za sanaciju zidova opterećenih vlagom i solima i tako dalje.  Tekst poziva kao i prijavnice nalazi se na WEB stranici grada.

KRIŽEVCI – Broj nezaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje pada te je prema evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Križevci u travnju zabilježeno 1.959 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na ožujak 299 nezaposlenih manje, a u odnosno na lanjski travanj, 576 nezaposlenih osoba manje. Travanj je u sve tri Ispostave Zavoda za zapošljavanje donio pad broja nezaposlenih: u Koprivnici za 174, u Đurđevcu za 79 te u Ispostavi Križevci za 46 osoba. tijekom travnja poslodavci su iskazali 480 potreba za radnicima, a najviše su se tražili radnici u javnoj upravi i obrani te obveznom socijalnom osiguranju.

ČAKOVEC – Nakon što je tijekom travnja obavljen velik dio radova na sanaciji naglavnih greda stupova i pripadajućih dijelova glavnih nosača i upornjaka, radovi će se nastaviti i tijekom svibnja, posebno na dijelu nadvožnjaka koji prolazi iznad željezničke pruge. Istodobno, kad vremenske budu  naklonjene počinju i radovi na 2. fazi obnovi kolničke konstrukcije pa će se promet preko ovog važnog čakovečkog prometnog objekta odvijati otežano, uz privremenu regulaciju prometa. Rok za završetak radova je 145 dana, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi gotovo 5 milijuna kuna. Novac za ovu investiciju osiguran je u Proračunu Grada Čakovca za 2019. godinu.

VARAŽDIN – Za gotovo 2.000 maturanata iz 16 srednjih škola u Varaždinskoj županiji i ove će godine od 20. do 22. svibnja biti organiziran program Maturantika, u Parku mladih u Varaždinu. Program počinje u ponedjeljak, 20. svibnja, mimohodom maturanata gradskim ulicama, a s balkona Županijske palače će sve pažljivo promatrati žiri te odabrati najljepši maturantski kostim. U srijedu je tradicionalno plesanje quadrille na Kapucinskom trgu, za koju je ove godine izuzetno veliki interes s čak 1.000 prijavljenih učenika. Maturante će u Parku mladih na njihovo traženje zabavljati samo DJ, a sva tri dana Maturantike će biti organizirane mještovite ophodnje sastavljene od policajaca, profesora i roditelja, a s ciljem da ova tri dana maturantima budu za pamćenje, poručuju iz PU Varaždinske.

loading