Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.06.2016.

Posted in Vijesti

janica gogaBRAČAK – Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sv. Katarina postala je službena bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora, obznanili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare na Bračku. Specijalna bolnica obavljat će preglede i osigurati potrebnu dijagnostiku te bolničko i izvanbolničko liječenje za sportaše, korisnike olimpijskog programa HOO-a. Olimpijski je odbor ovom suradnjom učinio značajan iskorak u liječenju sportaša, ističe Zlatko Mateša, a da je ovo je veliko priznanje za bolnicu koja je europski centar izvrsnosti naglašava Dragan Primorac. Na konferenciji je o svojim pozitivnim iskustvima s bolnicom Sv. Katarina govorila olimpijka i pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić, a na važnost ove suradnje za vrhunske sportaše ukazao je olimpijac i predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca Zoran Primorac.image

ZAGREB – Uključivanje Zagrebačke županije u mjere i programe Ministarstva poduzetništva i obrta te daljnja suradnja s ciljem uspješnije realizacije poduzetničkih projekata, bile su teme današnjeg sastanka resornog ministra Darka Horvata sa županom Stjepanom Kožićem.Ovaj sastanak doprinijet će boljem povezivanju Zagrebačke županije i ministarstva u cilju transformacije u izmjenama i dopunama zakonske regulative kako bi napokon krenula i osnažila se poduzetnička klima. Tome će svakako pomoći i već do sada učinjena deregulacija nacionalnih pravila čime se poslovanje olakšava poduzetniku, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Dosadašnjim potezima i smanjenjem zakonskih barijera i regulativa omogućuje se poduzetniku da jednostavnije dođe do europskog novca, ali i domaćih sredstava koje sada kroz četiri, a uskoro još šest natječaja nudi ministarstvo poduzetništva i obrta, rekao je ministar Darko Horvat. Dogovoreno je da će u rujnu uslijediti susret na terenu sa samim obrtnicima i poduzetnicima Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Ugovor o energetskom učinku  potpisali su danas u Varaždinu u nazočnosti ministra  graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića,  predstavnici Opće bolnice Varaždin, Prvog Plinarskog Društva i Agencije za promet nekretnina. Kreće se naime u energetsku obnovu zgrada interne, neurologije, kirurgije, kuhinje, laboratorija, praonice i računovodstva Opće bolnice Varaždin. Vrijednost  danas potpisanog ugovora je  oko 83 i pol milijuna kuna, a nakon obnove, na energentima će se godišnje uštedjeti 3,4 milijuna kuna.

ZAGREB – Uoči ovotjedne sjednice zagrebačke Gradske skupštine konferenciju za novinare održali su predstavnici zagrebačkog SDP-a. Aktualna tema bit će donošenje GUP-a grada Zagreba, a hoće li za tu odluku SDP-ovi zastupnici podići ruke ovisit će o odgovorima koje će dobiti na postavljena pitanja. Na GUP se čekalo tri godine, a dokument je od posebnog značaja za sve građane koji žele legalizirati svoje objekte, istaknuo je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Bitno je raspraviti i donijeti kvalitetnu odluku o stanju u predškolskim odgojnim ustanovama, jer, kako naglašava Bernardić, najgore je štedjeti na djeci koja su naša budućnosti kao i na odgojiteljima koji se brinu za njih.

KRAPINA / TANGSHAN – Delegacija Krapinsko-zagorske županije, predvođena županom Željkom Kolarom otputovala je u Kinu. U gradu Tangshanu u pokrajini Hebei, na poziv organizatora, od 16. do 18. lipnja, sudjelovat će na trećem Forumu lokalnih lidera iz Kine i srednje i jugoistočne Europe. Tema ovogodišnjeg Susreta je “Nove prilike, nove sfere, novi prostor“, a cilj je jačanje prijateljskih odnosa i suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja jugoistočne Europe na polju proizvodnje, znanosti, obrazovanja i kulture. Predstavnici Krapinsko-zagorske županije za vrijeme svog boravka u Kini nastojat će produbiti kontakte sa kineskim poslovnim partnerima koji su uspostavljeni u posljednje dvije godine, ističe župan Željko Kolar.

BJELOVAR – Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije bila je danas domaćin edukacije za javni i privatni sektor na temu razvoja novih turističkih proizvoda. Radi se o ciklusu radionica koji organizira Hrvatska turistička zajednica i Udruga hrvatskih putničkih agencija. Za razvoj novih turističkih proizvoda bitna je suradnja županijskih turističkih zajednica,lokalne i regionalne samouprave te privatnog sektora, kaže bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Tema današnje radionice – destinacijski menadžment pokazala je kako je bitno razviti složene turističke proizvode, ističe direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Vaniček-Fila. Ovo je druga u nizu edukacija za Turistički Klaster središnje Hrvatske koji obuhvaća osam županija.

ZAGREBU okviru radova na plinofikaciji u naselju Kozari putevi do sada je izvedeno 8.381 metara srednjetlačnog plinovoda u 50 ulica i odvojaka. Što se tiče izgradnje kanalizacije izvedeno je oko 7.600 metara kanala i oko 1.000 kanalskih ogranaka, a ujedno su i asfaltirane 22 ulice. U planu je izvođenje srednjetlačnog plinovoda za još 22 ulice i odvojka u ukupnoj duljini 3.402 metra, kao i izgradnja oko 712 metara preostale kanalske mreže i oko 200 preostalih priključaka. Uz to, za jesen je najavljena i gradnja sportsko rekreacijskog centra.

ČAKOVEC – Međimurska županija u svom je proračunu izdvojila oko 140 tisuća kuna za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi za 2016. godinu i podržala 19 projekata iz segmenta kulture koje će provoditi udruge građana s područja cijelog Međimurja. Ugovore koji to potvrđuju potpisali su jučer predstavnici udruga s međimurskim županom Matijom Posavcem. Inače, najsjevernija hrvatska županija za kulturu godišnje izdvaja oko osam milijuna kuna.

KOPRIVNICA –  Dobra praksa grada Koprivnice u području urbane održive mobilnosti predstavljena je  u Bruxsellesu. Gradska vijećnica Koprivnice Helena Hećimović održala je prezentaciju o Gradu i postignućima u području urbane e-mobilnosti koje su provođene u sklopu projekta CIVITAS DYN@MO. Prezentacije je održana u Bruxsellesu na konferenciji međunarodne organizacije UITP, koja se bavi pitanjima javno prijevoza, istraživanjem i razvojem te preporukama nacionalnih i europskih dionika. Ovime je grad Koprivnica dobio status grada primjera dobre prakse i vodećeg grada u Hrvatskoj u području urbane mobilnosti.

loading