Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novi bukobran na Slavonskoj aveniji uz naselje Vrbik vrijednosti 4,4 milijuna kuna ovog četvrtka, 14. lipnja 2018. godine u jutarnjim satima obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U okviru radova napravljena je i rampa za invalide te nove stepenice. Također je hortikulturno uređen pojas u dužini od 300 metara četvornih  uz bukobran. Kako je rekla Iva Kučiš, koja u Vrbiku živi dulje od 50 godina, sada je za 50% buke manje. Uz to, zagrebački gradonačelnik građanima Vrbika obećao je rješavanje izgradnje produžetka Lučićeve ulice te vraćanja tamošnjeg Društvenog doma Mjesnom odboru.

ZAGREB – S ciljem promicanja dojenja u zajednici i u sklopu projekta „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“ koji provodi Gradski ured za zdravstvo, danas, 14. lipnja 2108. godine u Zagrebu su postavljene tri nove klupe za dojenje i prematanje i to na Terminalu Črnomerec, dječjem igralištu u Ulici Tina Ujevića na Knežiji, te u Parku Stara Trešnjevka. – Majčino mlijeko najzdravija je hrana za svaku bebu. Bilo bi idealno za dijete da ga majka isključivo doji do šestog mjeseca života. Dojenje je važan oblik prehrane, ali i doprinosi povezanosti s majkom – istaknula je doktorica Giovana Armano. U sklopu projekta u zagrebačkim Domovima zdravlja oformljena su i savjetovališta za mlade roditelje u kojima bez uputnice mogu dobiti stručnu pomoć vezano uz razvoj, njegu i zdravoj prehrani dojenčadi.

ZAGREB – U povodu završetka europskog projekta SocialCar u prostorijama ZgForuma u četvrtak, 14. lipnja 2018. godine, održana je svečanost u sklopu koje su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta. Naime, Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, od lipnja 2015. do svibnja 2018.  je sudjelovao kao lokalni koordinator u EU projektu SocialCar. Cilj je izraditi aplikaciju koja objedinjava sve davatelje usluga prijevoza u Gradu Zagrebu (autobus, tramvaj, vlak, taksi uslugu, sustav javnih bicikala, sustav iznajmljivanja automobila), s naglaskom na dijeljenje vožnje – carpooling. Projekt je sufinanciran iz EU programa HORIZON 2020, a uz Grad Zagreb, partneri su bili gradovi Brescia, Regija Lazio, Torino (Italija), Bruxelles (Belgija), Edinburgh (Velika Britanija), Ljubljana (Slovenija), Luxembourg (Luksemburg), Skopje (Makedonija) i Ticino (Švicarska).

SVETI IVAN ZELINA – Tradicionalni prijem učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije koji su na državnim natjecanjima postigli vrhunske rezultate održan je ovog četvrtka, 14. lipnja 2018. godine u Svetom Ivanu Zelini. Na ovogodišnjem prijemu slavio se uspjeh 240 učenika i njihovih 93 mentora. Učenike i njihove mentore u ime Zagrebačke županije primio je i prigodno nagradio župan Stjepan Kožić. Učenici su za prvo osvojeno mjesto dobili poklon bon vrijednosti tisuću kuna, za drugo 700, a za treće 500 kuna dok su za predmetna i strukovna natjecanja uručena prijenosna računala, tableti i smartphoni.

ZAGREB – Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja. Na taj dan želi se skrenuti pozornost na važnost darivanja krvi u spašavanju ljudskih života, te podignuti svijest građana za njihove bolesne sugrađane, a to je ujedno i prilika za zahvaliti se svim darivateljima krvi na njihovoj plemenitosti i hrabrosti. Kako krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi, uz akciju darivanja krvi, održat će se ovog četvrtka, 14.lipnja u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, Petrova 3, od 15,00 do 17,00 sati.

VARAŽDIN – Ugovor o zajedničkoj suradnji Varaždinske županije i Sveučilišta u Zagrebu potpisan je 14. lipnja 2018. godine poslijepodne u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu. Potpisnice ovog sporazuma zajednički će  surađivati na razvoju znanstvenih i stručnih, razvoju turističkih i kulturnih te gospodarskih  potencijala Varaždinske županije, realizaciji zajedničkih  gospodarskih programa i projekata. Ugovor su potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

KOPRIVNICA – Na 26 županijskih natjecanja u znanju i 12 sportskih natjecanja u Koprivničko-križevačkoj županiji sudjelovalo je 1.648 učenika i 427 mentora. Najuspješniji, njih 146, pozvani su na državna natjecanja, a za njih i njihove mentore danas, 14. lipnja 2018. godine župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren upriličio je prijem te ih nagradio novčanim nagradama. Za nagrade učenicima ove je godine izdvojeno 120 tisuća kuna, a Koprivničko-križevačka županije s oko 150 tisuća kuna financirala je troškove organizacije županijske razine natjecanja.

BRAČAK – Zagorska razvojna agencija i Krapinsko-zagorska županija provode projekt pod nazivom “Uživam tradicijo”. U sklopu projekta na području Krapinsko-zagorske županije oformit će se Baštinska zajednica Zagorje, kao neformalan oblik udruživanja onih dionika koji čuvaju i njeguju tradiciju, a posebno u sferi običaja, hrane i pića Hrvatskog zagorja. U sklopu projekta za članove Baštinske zajednice organizirat će se niz radionica i individualnih savjetovanja, a prvi, inicijalni sastanak budućih članova Zajednice održan je danas, 14. lipnja 2018. godine, u Energetskom centru Bračak.

HRAŠĆINA – Do 31. prosinca 2019. godine u Hrašćini bi tamošnja Područna škola osmogodišnja škola koju pohađa 60 učenika trebala dobiti novu sportsku dvoranu, površine 1.100 metara četvornih s tribinom za stotinjak osoba. Predviđeni je to projektom i danas potpisanim ugovorom između izvođača i Krapinsko-zagorske županije. Ovo je dokaz da podjednako vodimo brigu o svim dijelovima županije, pa i krajnjem istoku, rekao je tom prigodom župan Željko Kolar. Zadovoljstvo investicijom,  koja je naišla na veliko odobravanje tamošnjeg stanovništva, izrazili su tom prigodom ravnateljica škole  Marija Zozoli, načelnik općine Branko Tukač, kao i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki. Tako nakon 40 godina postojanja Hrašćina dobiva dvoranu, čija je vrijednost 11 milijuna i 590 tisuća kuna, a financirat će ju sama Krapinsko-zagorska županija iz decentraliziranih sredstva.

ČAKOVEC – Svečanost potpisivanja i uručivanja Ugovora o financijskoj potpori za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za ovu godinu, održana je danas, 14. lipnja 2018. godine u Čakovcu. S predstavnicima udruga, društava i zajednicama kulturnih udruga, ugovore je potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Među brojnim programima pristiglim na poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2018. godinu odabrano ih je 48 s područja cijele županije, a ukupan iznos što ga je županija izdvojila kako bi pomogla realizaciji njihovih programa je 242 tisuće kuna.

KOPRIVNICA – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je financiranje 11 projekata razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanja komunalnog standarda u Koprivničko-križevačkoj županiji ukupne vrijednosti 2,4 milijuna kuna. Pojedinačno najveće iznose, 382 tisuće kuna, dobile su Općine Drnje, za modernizaciju javne rasvjete te Sveti Ivan Žabno, za nabavu komunalnih strojeva i opreme.

VARAŽDIN – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je Odluku o financiranju projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ iznosom od 680 tisuća kuna. Nositelj projekta je Varaždinska županija, a upravo danas, 14. lipnja 2018. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu bit će potpisan sporazum o  partnerstvu u provedbi projekta.  Potpisat će ga Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka Županija te Tekstilno-tehnološki fakultet, Sindikat tekstila, obuće i kože, Hrvatska udruga poslodavaca, Sveučilište Sjever i Agencija za razvoj Varaždinske županije.

ZAGREB – Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja 2018. godine odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj. Naglasak je na kvaliteti i poticanju autorskih projekta koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja. Bit će oživljen prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj sa središnjem izložbenim, predavačkim i performativnim programom Lokalni putevi s čak 50-ak sudionika. Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni „dnevni boravak“ festivala, a ugostit će novi DDZ Market s omiljenim lokalnim projektima. Od privremenih prostornih intervencija zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru

 

loading