Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 14.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U organizaciji Grada Zagreba i Ureda za demografiju održana je stručna konferencija o izradi strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031. Riječ je o strateškom gradskom dokumentu na čijoj izradi, osim gradskih službi i demografskih stručnjaka iz cijele Hrvatske, sudjeluju i sami građani, njih 1300, koji su ocijenili dosadašnje te predložili neke nove demografske mjere. Kako ističe zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, nova demografska strategija orijentirana je na unaprjeđenje postojećih mjera demografske i socijalne politike Grada Zagreba. „Demografija nisu samo socijalne mjere već i politika stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja te podizanje kvalitete života u gradu i potrebno je sve te mjere staviti na jedno mjesto, o njima porazgovarati i ponuditi jedan model koji je primjereniji 21. stoljeću“, rekla je Pavičić Vukičević. Grad Zagreb na godišnjoj razini za mjere demografske politike izdvaja 1,33 milijardi kuna, a na mjere iz socijalne politike godišnje se utroši oko dvije milijarde kuna što iznosi nešto manje od 27 posto proračuna.

ZAGREB – Za sudionike 25. sportskih igara Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, predvođene povjerenikom Podružnice sindikata Gradske uprave Grada Zagreba Vladom Korbarom, ovog petka, 14. lipnja 2019. godine prijem je upriličio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zagrebačka ekipa sindikalista bila je uvjerljivo najbolja i s 54 boda osvojila prvo mjesto od ukupno 900 sudionika koji su bili na ovim tradicionalnim igrama u Zatonu. Natjecanja su organizirana u 10 sportskih disciplina od kuglanja, malog nogometa, ulične košarke, streljaštva, pikada, belota. – Ovo je uobičajeni susret sa zagrebačkim gradonačelnikom kako bi se zahvalili jer nas podržava te nam Grad omogućava uz financijsku potporu i treninge i tri  slobodna dana za sudjelovanje na Igrama – istaknuo je povjerenik zagrebačke Podružnice sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Vlado Korbar.

KRAPINSKE TOPLICE – Okrugli stol na temu razvoj Krapinskih Toplica kao destinacije zdravstvenog turizma, okupio je danas, 14. lipnja 2019. godine, u Krapinskim Toplicama predstavnike dionika u zagorskom turizmu i zdravstvu, dužnosnike s državne, regionalne i lokalne razine te 30-ak potencijalnih investitora iz brojnih zemalja svijeta. Zdravstvene i turističke ustanove predstavile svu svoje projekte te mogućnosti širenja ponude, a prema riječima načelnika Općine Ernesa Svažića, Krapinske Toplice imaju neograničen potencijal razvoja, ne samog zdravstvenog turizma nego i svih popratnih sadržaja koji idu uz to. Za ulaganja u Krapinske Toplice vrlo su zainteresirani i Kinezi, a na današnjem okruglom stolu bila je i investitorica, koja je nedavno kupila i bivšu političku školu u Kumrovcu, Gospođa YU, koja naglašava kako planira u Krapinske Toplice koje imaju odlične zdravstvene ustanove, dovesti vrhunske liječnike iz područja tradicionalne kineske medicine, kako bi u kombinaciji stvorili idealnu zdravstveno-turističku destinaciju.U ime Krapinsko-zagorske županije, na današnjem okruglom stolu sudjelovala je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula da je Krapinsko-zagorska županija istinski usmjerena na razvoj zdravstvenog turizma, uvažavajući sve potencijale koje ima, a ima ih mnogo.

ZAGREB – Manifestaciju Dan nacionalnih zajednica Grada Zagreba u nedjelju, 16. lipnja u paviljonu na Zrinjevcu od 10 sati organizira Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. U sklopu manifestacije, 18 nacionalnih zajednica predstavit će svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo te autohtona jela. Ovo je već osma tradicionalna manifestacija u Gradu Zagrebu koja se organizira u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom.

ZELINA/BEDENICA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za područje grada Svetog Ivana Zeline i općine Bedenica kojom je 11. lipnja zbog nevremena praćenog jakim vjetrom, obilnom kišom i tučom nanijeta šteta na poljoprivrednim kulturama, stambenim i gospodarskim objektima te infrastrukturi.Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradsko i općinsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužno je odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od proglašenja prirodne nepogode, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu. Također, grad i općina dužni su unijeti konačnu procijenjenu štetu u Registar šteta u poljoprivredi.

ZAGREB – Izložba Zagrebački biciklistički vremeplov, autorice Mirjane Gulić, bit će otvorena  u petak, 14. lipnja 2019. u Državnom arhivu u Zagrebu od 13,00 sati. Izložba prezentira biciklistička sportska društva u Zagrebu, natjecanja i prva trkališta u gradu, potom radionice i prodavaonice bicikla i u konačnici bicikl kao prijevozno sredstvo. Izložba će biti otvorena povodom Međunarodnog dana arhiva 2019. koji se u svijetu obilježava 9. lipnja, na dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća.

KRAPINA – Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, u petak 14. lipnja 2019. godine Crveni križ Krapinsko-zagorske županije u Krapini je  predstavio Spomen knjigu Darivatelja krvi 100+ Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije. Zahvalnost tim ljudima, a ima ih više od 130, došli su iskazati i gosti, među kojima su bili krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Uz predstavljanje knjige, kroz program je prikazana i modna revija povijesnih odora i oznaka Crvenog križa, a u glazbenom dijelu nastupila je  Vokalna skupina Kvintete.

VARAŽDIN – Gradski muzej Varaždin i ove je godine nagradio prigodnim izletom učenike koji su u okviru edukacijskog projekta MIŠ – Muzej i škola u protekloj školskoj godini ostvarili najviše dolazaka na muzejske programe. To su bili učenici III. b razreda iz Pete osnovne škole u Varaždinu, sa svojom učiteljicom Vlatkom Kostanjevac koji su u muzeju bili su 11 puta. Jednodnevni nagradni izlet realiziran je u srijedu, 12. lipnja ove godine, a Odredište jednodnevnog nagradnog izleta bilo je Hrvatsko zagorje, odnosno Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici s okolnim znamenitostima te Park znanosti u obližnjem Oroslavju. Inače, u protekloj školskoj godini u MIŠ je bilo uključeno ukupno 7579 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola s varaždinskog područja.

VELIKA GORICA – Otvorenje 25. sportskih susreta umirovljenika Zagrebačke županije održat će se u subotu, 15. lipnja 2019. godine na Trgu Franje Tuđmana u Velikoj Gorici u 9,00 sati. Inače, ovogodišnje županijske  Susrete umirovljenika organizira Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije i Udruga umirovljenika grada Velike Gorice.

KOPRIVNICA – Djeca starije vrtićke skupine Dječjeg vrtića Zrno iz Virja u pratnji ravnateljice Maje Šobak posjetili su sjedište Koprivničko-križevačke županije u kojoj im je dobrodošlicu poželio župan Darko Koren. Djeca su imala mnoštvo pitanja o funkcioniranju Županijske uprave, a pogledali su i promotivni film županijske Turističke zajednice „Podravina i Prigorje na dlanu“. Nakon posjeta sjedištu Županije, mali Virovci su otišli na izlet u Legrad gdje su na ušću rijeka Mure u Dravu posjetili Školu u prirodi.

loading