Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.07.2017.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Dan općine Marija Bistrica obilježen je svečanom sjednicom u petak, 14. srpnja 2017. godine. Vijećnicima i uzvanicima obratili su se predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek i načelnik općine Josip Milički. Mariju Bistricu kao nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke prošle je godine posjetilo više od milijun posjetitelja, ponajviše hodočasnika i zato nam je prioritet prometna povezanost, istaknuo je načelnik Milički,koji kao i svi žitelji s nestrpljenjem očekuje brzu cestu koja bi se, kada za dvije godine dođe do Zlatar Bistrice, trebala odmah nastaviti do Marije Bistrice i dalje do Popovca. Uz to, za  buduće razdoblje prioritet je dječji vrtić, pa i srednja škola, a kreće i obnova Doma kulture, naglasio je Milički. Zlatarbistričanima njihov su Dan općine čestitali i ugledni gosti, među kojima su bili Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine  i Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije, saborski zastupnik Žarko Tušek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević.

KRAPINA – Projekt kojim se zagorski mlinci žele zaštititi oznakom zemljopisnog podrijetla, a u cilju projekta je stvaranje identiteta i promocija ovog proizvoda na području Europe predstavljen je u uredu župana Željka Kolara. Postupak zaštite pokrenula je Udruga Tradicija Zagorja u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom, Zagorskom razvojnom agencijom, Hrvatskom gospodarskom komorom-Županijskom komorom Krapina te Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije. Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što će četiri proizvođača sa područja županije imati zaštićene zagorske mlince i da će njihov kapacitet, koji sada iznosi 400 tona, potencijalno i rasti. Predstavljanju je uz župana Kolara i predsjednika Udruge Tradicija Zagorja Matije Gulije, prisustvovala i predsjednica županijske skupštine, Vlasta Hubicki. Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede na temelju zaprimljenog Zahtjeva za registraciju od strane Udruge podnijelo je EU Komisiji Zahtjev za registraciju Zagorskih mlinci na EU razini. Potvrda se očekuje do kraja godine.

KOPRIVNICA – Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije jučer poslijepodne održali su maratonsku sjednicu sa 48 točaka dnevnog reda koja je trajala punih šest sati. Među najznačajnijim odlukama, izdvaja se dugoročno zaduženje Koprivničko-križevačke županije te rebalans proračuna. Naime, Koprivničko-križevačka županija dugoročno će se zadužiti u iznosu od 8,1 milijuna kuna kako bi realizirali planirane investicije u školstvu, odnosno rekonstruirali zgrade škola u Drnju, Molvama, Virju, Peterancu te Svetom Petru Orehovcu, objašnjava župan Darko Koren. To je i jedan od razloga prvog rebalansa proračuna, dodaje Koren naglašavajući kako je to tehnički rebalans, napravljen da se ostvare ti kapitalni projekti te da se osigura 1,2 milijuna kuna za troškove drugog kruga lokalnih izbora.

ZAGREB – Predsjednik zagrebačke gradske skupštine, Andrija Mikulić izjavio je kako bi bilo dobro da se obrazovanje i sport odvoje od kulture, jer kako je rekao to su posebni resori koji zaslužuju i zasebne gradske urede. Uz to naglasio je kako takvo razdvajanje ne smije biti samo mrtvo slovo na papiru. Upravo zato predlaže da do razdvajanja dođe s prvim danima sljedeće godine kako bi se u proračunu osigurala dostatna financijska sredstva za djelovanje ureda.

ČAKOVEC – Međimurska županija u skorom će razdoblju imati jednu od najmodernijih bolnica u regiji. Potvrđeno je to na predstavljanju projekta „Rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije“, o kojem su govorili ravnatelj bolnice Robert Grudić, župan Matija Posavec i voditeljica projekta Ana Kralj iz Regionalne razvojne agencije REDEA-e. Projektom vrijednim oko 65 milijuna kuna rekonstruirati će se i opremiti prostor Županijske bolnice Čakovec kako bi se poboljšala učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici te dnevnoj kirurgiji, a 50 milijuna kuna financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna, dok će razliku od oko 15 milijuna iz svog proračuna pokriti Međimurska županija. U naredne 3 godine tako će se rekonstruirati i dograditi objekt Paviljon 3, javnosti poznat kao „stara interna“ te će rekonstruirati i obnoviti odjel Kirurgije I. Uz građevinske radove na rekonstrukciji i dogradnji objekta, odjeli Županijske bolnice Čakovec će se opremiti visokokvalitetnom i suvremenom medicinskom opremom.

ZAGREB – Ulica grada Gospića – od Vukovarske do Servisne ceste – u ukupnoj dužini od dva kilometra, nakon tjedan i pol obnovljena je i puštena u promet. Vrijednost radova je 3,7 milijuna kuna. Iako se radovi izvršavaju na svim većim i važnijim gradskim prometnicama – voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić ističe kako glavnina radova tek slijedi. U nedjelju će u promet biti puštena Branimirova, a od ponedjeljka će radnici i strojevi na Slavonsku aveniju gdje će se do 25. srpnja raditi na dijelu od nadvožnjaka iznad raskrižja Lj. Posavskog/M. Haleuša do Ulice Siniše Glavaševića. Gradonačelnik Milan Bandić sugrađane je zamolio za strpljenje i razumijevanje te je naglasio kako bi sve trebalo biti gotovo do 15. rujna.

ZAGREB – Svi navijači Dinama konačno će na jednom mjestu moći nabaviti razne artikle u bojama modroga kluba. Ispod zapadne tribine otvoren je Fan Shop. U Dinamu vjeruju kako će ovaj potez privući još više navijača na maksimirski stadion. Na fan shop čekalo se punih 18 godina.

KARLOVAC – Svečana konferencija povodom početka provedbe projekta Renew Heat koji se financira sredstvima Europske Unije putem programa lnterreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora održana je danas u Karlovcu. Srednja škola u Dugoj Resi uskoro će dobiti novi kotao za biomasu u vrijednosti 1,56 milijuna kuna, a u sklopu projekta Renew Heat. Projekt se provodi u partnerstvu između REGEA-e, Karlovačke županije, Grada Cazina i Razvojne agencije Unsko sanskog kantona u BiH. Projekt, kako je danas rekao ravnatelj REGEA-e Julije Domac, ima za cilj pokrenuti energetsku tranziciju na regionalnoj razini kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva.

ZAGREBZagrebačka županija raspisala je natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2018. godinu. Vinska kraljica može postati djevojka između 20 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije, istaknula je pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Gordana Županac. Dužnost buduće vinske kraljice, između ostaloga je tijekom godine promoviranje županijska vina, vinogradarstvo i vinorodne regije Zagrebačke županije. Inače, Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti. Natječaj za vinsku kraljicu 2018. otvoren je do 13. rujna.

VARAŽDIN – U tijeku su radovi na čišćenju okoliša kompleksa vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu. Čišćenje obavljaju pripadnici 7. gardijske brigade Puma, a riječ je o jednoj od pripremnih radnji kako bi se iduće godine ova postrojba mogla vratiti u Varaždin. Naime, u Varaždin će se tako vratiti 700 pripadnika ove gardijske brigade, no prema trenutnim saznanjima, neće okupirati cijeli prostor vojarne u Optujskoj, već će se u tom prostoru smjestiti i udruge, a moguće i dio Sveučilišta Sjever.

 KOPRIVNICA –  Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je 400 tisuća kuna za Školsku shemu kojom se školarcima osiguravaju besplatni obroci svježeg voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Obroke svježeg voća i povrća dobit će 4.148 učenika svih 18 županijskih osnovnih škola, kao i 4.166 učenika osam srednjih škola te Učeničkog doma Križevci, dok su za 1.825 školaraca u 16  osnovnih škola osigurani obroci mlijeka i mliječnih proizvoda. Projekt s provedbom kreće s početkom nove školske godine, a cilj je povećati unos svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece.

ZAGREB Kulturno turistička atrakcija „Dvorišta“  pod sloganom „Svako ima svoju priču…“ ponovno će od danas brojnim posjetiteljima ispričati priču o skrivenim dvorištima zagrebačkog Gornjeg Grada. Posjetitelji će do 23. srpnja imati priliku zaviriti iza fasada gornjogradskih palača: Balbi u Demetrovoj, palače Erdody Drašković u Opatičkoj i palaču Gvozdanović u Visokoj te u privatna dvorišta Radičevoj i Opatičkoj kao i u atrij Muzeja Grada Zagreba te kultno dvorište u Basaričekovoj 11, gdje je sniman i film Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“. Projekt podržava Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

loading