Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.8.2015.

Posted in Vijesti

TUHELJ – Nizom prigodnih svečanosti danas, u petak 14. kolovoza 2015. godine obilježen je Dan Općine Tuhelj.Uz Svetu misu i Križni Put sa svijećama, svečanu sjednicu Općinskog vijeća u OŠ Lijepa naša Tuhelj, tu su i borbe u savate boksu.   O obilježavanju Dana općine izravno za Radio Kaj, u razgovoru s urednicom Vlastom Stamičar, Renato Ilić, načelnik Općine Tuhelj.IMG_2330.JPGPod pokroviteljstvom Općine Tuhelj, TZ Tuhelj, Savate & kickboxing kluba Hrvatski vuk i Hrvatskog savate saveza organizira spektakl pod reflektorima u savate boksu na  igralištu OŠ Lijepa naša, Siniša Kovačić predsjednik hrv. savate savezao kojem je za Radio Kaj govorio Siniša Kovačić predsjednik hrv. savate saveza. Središnja  borba je  za pojas savate pro prvaka Hrvatske Silvija Horvata i Marka Gospočića. tuhelj ring pobjedniciOd ostalih borbi izdvajamo onu Renea Javorića Ilića za osvajanje Internacionalnog pojasa u low-kicku do 50 kg te borba Luke Leškovića, aktualnog savate pro prvaka Balkana. Blaž Kožar prvak Slovenije u K1, predstavnik tajskega boxa Senovo.U programu Radija Kaj, o ovom spektalku, govorio je i Blaž Kožar prvak Slovenije u K1, predstavnik tajskega boxa Senovo.

ZAGREB – Visok postotak naplate naknada po jedinstvenoj uplatnici i u ovoj godini bilježi Zagrebački holding. Za prvih šest mjeseci iznosi 93,02 posto, kada je korisnicima ukupno fakturirano 661,5 milijuna kuna, a naplaćeno je 615,5 milijuna kuna. Ističe se kako je korisnicima ukupno fakturirano 5,23 posto više nego u istom razdoblju lani, što je u konačnici rezultiralo i razlikom od 30.295.488,81 kuna više naplaćenih naknada. Rezultat je to uključivanja u sustav naplate korisnika koji su koristili usluge Zagrebačkog holdinga, a nisu ih plaćali. Najučinkovitija je naplata naknade za vodu koja iznosi 107,66 posto, što je 4,18 posto ili 12.103.374,68 više naplaćenih kuna tijekom prvih šest mjeseci ove godine.

KRIŽEVCI – Intenzivirali su se radovi vezani uz EU projekt Biciklističkih staza u Križevcima, pa su radove obišli gradonačelnik i njegov zamjenik Branko Hrg i Tomislav Katanović te ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić. Mreža planirane biciklističke staze nadovezuje se na postojeću, a ukupna dužina planiranih dionica je oko 4 kilometra. Djelomično će se rekonstruirati i urediti pola postojećih, dok će se drugi dio biciklističkih staza izgraditi zajedno sa četiri odmorišta za bicikliste. Vrijednost radova je oko tri milijuna kuna, a planirani završetak je do kraja godine.

KRAPINA – Krapina se našla u vrhu turističke ponude. Prema istraživanju Booking.com-a, među putnicima koji Europom putuju vlakom, putujući InterRail rutom kroz Europu i Hrvatsku, Krapina se našla među najbolje ocijenjenim destinacijama u kategorijama hrane. Istraživanje je provedeno na uzorku od 32.000 ispitanika, iz 16 zemalja na temu spremnosti na duže putovanje u više destinacija. Od hrvatskih mjesta koja su se našla u istraživanju, dobre ocjene dobili su još Plomin, Novalja i Ilok. Izdvajajući gastronomske InterRail rute, kao najbolje gastro destinacije popraćene najboljim smještajnim objektima u Europi, ispitanici ističu Amsterdam, Antwerpen, Lyon, a među njima i dvije hrvatske destinacije – Plomin i Krapinu. Štrukli, purica s mlincima, pite i štrudle samo su neki od specijaliteta Zagorja i Krapine koje u priopćenju spominje Booking.com.

ZAGREB – Sredstva kapitalne pomoći u iznosu od 4 milijuna 420 tisuća kuna za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata te uređaja komunalne infrastrukture gradovima i općinama dodijelila je Zagrebačka županija. Sredstva su dodijeljena gradovima Velika Gorica, Dugo Selo, Zaprešić, Vrbovec i Sveta Nedelja te općinama Brckovljani, Kloštar Ivanić, Pisarovina, Bedenica, Kravarsko, Preseka, Bistra, Luka i Pušća. Jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju je još milijun 380 tisuća od ukupno osiguranih 5,8 milijuna kuna. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa, odnosno projekata do 90 posto iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a najviše do 250.000 kuna te do 80 posto iznosa za izgradnju, adaptaciju ili sanaciju i nabavku opreme, najviše do 1.000.000 kuna.

MARIJA BISTRICA – Sutra se slavi Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velika Gospa. Posebno svečano biti će u nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke. Još u srijedu je počela trodnevna priprava ususret svetkovini, koju danas u 18,00 sati predvodi vlč. Dražen Radigović, a od 20,30 sati održat će se procesija sa svijećama te u 21,30 sveta misa u Bazilici. Sutra, mise su u 6,00, 7.30, 9,00, 11,00, 16,00, 18,00 i 20,00 sati. U 8,30 je križni put na kalvariji, a u 14,00 euharistijsko klanjanje u Bazilici. Misu u 11,00 sati u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predslavit će Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

RADOBOJ – Svečanim otvorenjem obnovljene Upravne zgrade Općine Radoboj i puštanjem u rad suvremenog informacijskom sustava obilježit će se u subotu 15. kolovoza 2015. godine Dan Općine Radoboj. Upravni odjel Općine Radoboj seli se s privremene lokacije iz prostorija Zavičajne zbirke u staru zgradu, koja je upravo obnovljena. Nakon programa kod općinske zgrade, svečanost se nastavlja misnim slavljem kod kapele Majke Božje Lurdske u Radoboju.

ZAGREBBez tople vode bit će građani Španskog, Malešnice, Gajnica i Ciglenice, odnosno oko 12.500 kućanstava i to od sutra, 15. do utorka 18. kolovoza. Razlog su radovi na revitalizaciji magistralnog vodovoda na križanju Selske ceste i Lovrečanske ulice. Iz HEP Toplinarstva.poručuju da će potrošači bez tople vode biti u još jednom kraćem razdoblju,od 26.do 27. kolovoza. Potrošače mole za strpljenje i razumijevanje, a.rok za završetak radova je 15. rujna.

BIŠKUPEC – Već tradicionalno, blagdan Velike Gospe obilježava se u Biškupcu, a uz središnje misno slavlje za oltarom na otvorenom kod crkve Uznesenja BDM koje će početi  sutra u 11,00 sati te druge duhovne sadržaje,  priređuje se i tradicionalno biškupečko proštenje. U Biškupcu se sutra očekuje i veći broj posjetitelja, a iz Policijske uprave varaždinske poručuju kako će  zbog toga biti uvedena privremena regulacija prometa.

VARAŽDIN – Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“, koja se redovito svakog ljeta održava od 1999. godine, danas počinje u Varaždinu, a trajat će do 23. kolovoza. Škola će u Glazbenoj školi te u varaždinskom HNK okupiti pedesetak polaznika, i to učenika i studenata glazbe i plesa, glazbenih i plesnih pedagoga te amatera iz cijelog svijeta. Bogata ponuda javnih nastupa počinje onim tradicionalnim na nedjeljnoj misi u katedrali 16. kolovoza, a  predstavit će se i na koncertima u Glazbenoj školi, Arboretumu Opeka u Vinici i varaždinskom HNK-u. Ljetnu školu Aestas musica podržava Ministarstvo kulture i Grad Varaždin, a ulaz na sve izvedbe bit će slobodan.

SERDEHELJ – Petnaesti po redu Festival gibanica u prekmurskom naselju Serdehelj u Mađarskoj održat će se sutra 15. kolovoza. Program manifestacije započinje već u ranim jutarnjim satima natjecanjem u ribolovu te nogometnim kupom. Svečano otvorenje festivala bit će upriličeno u 10,00 sati, a istom će prisustvovati i župan Međimurske županije Matija Posavec. U poslijepodnevnim satima održat će se tzv. folklorni festival, a nastupit će KUD-ovi, tamburaši i plesni ansambli te mažoretkinje iz Goričana. Proglašenje najboljih natjecatelja u pečenju gibanice održat će se u 16,30 sati.

loading