Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.08.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Program ovogodišnje manifestacije Bučograd, koja će se od 23. do 31. kolovoza održati u atriju Varaždinske palače najavljen je ove srijede, 14. kolovoza 2019. godine na konferenciji za novinare u Varaždinu. Uz promociju buče, brendiranje bučinog ulja i svih proizvoda koji nastaju od ove namirnice, u devet dana trajanja manifestacije, Varaždincima će se predstaviti i županijski gradovi i općine sa svojom najboljom ponudom, a ove godine svoje regionalno predstavljanje imat će i Krapinsko-zagorska županija te grad Čakovec. – Želimo ovom manifestacijom naglasiti regionalni aspekt, ne samo ovog dijela Hrvatske, nego i Europe – istaknuo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. – Odlučili smo promovirati zagorske proizvode koji su zaštićeni na europskoj i svjetskoj razini, drvene igračke i licitarska srca, a  predstavit ćemo i zagorskog purana i štrukle, zaštićene na europskoj razini, zagorske mlince, a sve će se pripremati na licu mjesta i posjetitelji će sve moći kušati – najavio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Uz župane, na konferenciji su bili i predsjedavajuća TZ-a Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević, načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić, načelnik Općine Beretinec Igor Kos, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavc, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec, direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini i ostali. Manifestaciju Bučograd organiziraju Varaždinska županija i TZ Varaždinske županije.

ZAGREB – Zbog uređenja sjevernog kolnika na Zagrebačkoj aveniji nadvožnjakom iznad Selske ceste do petka 16. kolovoza 2019. godine do 05,00 sati, uspostavljen je dvosmjeran promet južnim kolnikom avenije. Početak radova u jutarnjim satima ove srijede, 14. kolovoza obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je građane zamolio za dva dana strpljena dok traju radovi. Na dionici dužine od 115 metara i površine tisuću metara četvornih  skinut će se stari habajući sloj asfalta i presvući s novih 100 tona asfalta. Vrijednost radova je 150 tisuća kuna.

ZAGREB- Obnovljeni kolnik Vukovarske ulice, na potezu od Savske do Trešnjevačkog trga, u jutarnjim satima ove srijede, 14. kolovoza 2019. godine, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na dionici od 470 metara površine 8.000 četvornih metara frezan je stari asfalt sloja 11 cm, podignut i su slivnici i šahtovi, postavljena su 4 nova slivnika za bolju odvodnju vode s kolnika te je presvučeno s novih 1.800 tona asfalta i iscrtana horizontalna i vertikalna signalizacija.  – Radovi vrijednosti 1,8 milijuna kuna trajali su osam dana- rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Željko Dukić

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić Zabok, početkom kolovoza ušao je u novu fazu radova. Uz postojeće radove na cijeloj dionici, započeli su i radovi na sjevernoj strani kolodvorskog prostora u Zaboku, demontaža i rekonstrukcija postojećih kolosijeka i pripadajućih skretnica, zemljani i svi ostali planirani radovi zbog čega je pruga od 1. kolovoza do 1. listopada ove godine zatvorena za sav željeznički promet od Zaboka do Bedekovčine. Također, trenutno se izvode i radovi na svim željezničkim objektima od Zaprešića do Zaboka: na četiri pothodnika u kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok, na četiri željeznička mosta i jednom cestovnom. Na kolodvoru Zabok gradi se nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje.

ZAGREB – Nova školska sportska dvorana zagrebačke OŠ Tin Ujević izgrađena je u roku tako da će 375 učenika s početkom nove školske 2019./2020. godine imati kvalitetan i adekvatan prostor za obavljanje tjelesne kulture. – Na području grada koordinira se izgradnja 3 dvorane i rekonstrukcija i izgradnja pet škola, a učenici OŠ Tina Ujevića uz ovu novu dvoranu uskoro će preuređenjem stare dvorane dobiti još tri nove učionice te će škola biti i energetski obnovljena, čime će biti ispunjeni svi uvjeti za jedno smjensku nastavu- istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom obilaska škole ove srijede, 14. kolovoza 2019. godine. Vrijednost nove dvorane s PDV-om je gotovo 13 milijuna kuna, a rekonstrukcija novih učionica koštat će oko milijun kuna dok će energetska obnova iznositi oko 5 milijuna kuna. Zadovoljna brzinom radova, u ime svih nastavnika, učenika i roditelja, svima je zahvalila ravnateljica Vlatka Mihalić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je obišao i novu školu Ivanja Reka, čija je gradnja započela u svibnju 2018. te OŠ Granešina.

OROSLAVJE – Gradilište rotora u Oroslavju, gdje su radovi započeli u lipnju, obišao je danas, 14. kolovoza 2019. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, u pratnji oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka i ravnatelja Županijske uprave za ceste Stjepana Sirovca. Ukupna vrijednost radova je oko milijun i 300 tisuća kuna s PDV-om, a sredstva je osigurao ŽUC. – Radovi teku planiranom dinamikom, a križanje s kružnim tokom prometa koje se gradi uklopit će se u prometnu cjelinu zajedno s postojećim rotorom koji se nalazi 150 metara zapadno, ističe župan Kolar te naglašava da će se takvim prometnim rješenjem povećati sigurnost prometa u oroslavskoj gradskoj jezgri, te pridonijeti i propusnosti prometa.

ČAKOVEC – Sajam nove generacije AGRA, koji će se u slovenskoj Gornjoj Radgoni održati od 24. do 29. kolovoza 2019. godine, te je jedan od najznačajnijih međunarodnih poljoprivrednih i prehrambenih sajmova u tom djelu Europe, predstavljen je ove srijede, 14. kolovoza, na konferenciji za medije u Čakovcu. Posjetitelji će na sajmu imati priliku pogledati novu tehnologiju za poljoprivredu, izložbu goveda, konja i ostalih životinja, posjetiti atraktivne vrtove te kušati gastro specijalitete uglednih majstora kuhinje. Od 1 850 izlagača, 35 ih dolazi iz Hrvatske, najavio je predstavnik sajma za Hrvatsku Marijan Novak te dodao da je Sajam idealna prilika za proizvođače jer klijenti, koji dolaze iz Slovenije i Austrije i djela Mađarske pokazuju velik interes za kvalitetne proizvode. – Značajno je da na sajmu imamo i više od 150 različitih stručnih savjetovanja o najaktualnijim temama vezanim za poljoprivredu – rekla je direktorica Agra sajma Mateja Jaklić. Inače, naglasak ovog sajma stavljen je na digitalizaciju u poljoprivredi i prehrani, a nudi i bogat sadržaj kako za početnike tako i za  poljoprivrednike profesionalce.

BEDNJA – U nazočnosti brojnih uglednika, među kojima i general- pukovnika Mladena Markača, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ratnog ministra Ivana Jarnjaka, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, kao i samih mještana danas, 14. kolovoza 2019. godine, s početkom u 17,00 sati bit će svečano otvoren Spomen park braniteljima Domovinskog rata u Bednji. Spomen park bit će središnje memorijalno mjesto na kome će se odavati počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima Domovinskog rata, a izgrađen je prema rješenju koje je izradila skupina zagrebačkih krajobraznih arhitekata u sastavu Ivana Tomašević, Katarina Čović, Mihaela Meštrović i Domagoj Vranješ. U izgradnju parka uloženo je blizu 614 tisuća kuna.

ZAGREB – Natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu potpora male vrijednosti za preradu i trženje u poljoprivredi u ovoj godini raspisao je Grad Zagreb. Potpore male vrijednosti za preradu i trženje u poljoprivredi dodjeljuju se iz gradskog proračuna kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija, za što je ukupno osigurano 2,3 milijuna kuna. Ukupan iznos potpora male vrijednosti koji je dodijeljen jednom poduzetniku za sve aktivnosti ne smije prelaziti iznos od 300 tisuća kuna tijekom bilo kojeg razdoblja od tri fiskalne godine. Prijava na natječaj, koji je otvoren do 16. kolovoza 2019. godine,  podnosi se na obrascu koji se može preuzeti u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, a dostupan je i na internetskoj stranici Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – Klub za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije, osnovan u sklopu projekta „Partnerstvo za sve 2“ nastavlja s provedbom individualnog savjetovanja za nezaposlene osobe. Kroz savjetovanja, nezaposlene osobe imaju mogućnost dobivanja besplatne pomoći oko pripreme životopisa i zamolbe za posao te pripreme za razgovor za posao. Usluge Kluba za zapošljavanje nezaposlene osobe iz Koprivničko-križevačke županije mogu koristiti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12,00 do 15,00 sati u prostorima PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, na Florijanskom trgu 4 u Koprivnici.

ZAGREB – Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije raspisala je Javni poziv za dodjelu 450 tisuća kuna za financiranje putnih troškova kulturno-umjetničkim udrugama za gostovanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Prijave se primaju do utroška sredstava, a najkasnije do 15. prosinca 2019. godine. Pravo prijave imaju članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, sa sjedištem i područjem djelovanja na području Zagrebačke županije. Udruge mogu prijaviti jedan odlazak na gostovanje u Republici Hrvatskoj te jedno gostovanje u inozemstvo. Maksimalni iznos koji se može prijaviti po jednom projektu je 12 tisuća kuna.

loading