Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.09.2016.

Posted in Vijesti

ZABOK – Novi pravilnik o specijalizacijama liječnika donio je pravu buru reagiranja, a tome se danas na izvanrednoj press konferenciji u Općoj bolnici Zabok pridružio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Osim što drži da bi primjena pravilnika nanijela neprocjenjive štete zdravstvenim ustanovama, osobito Općoj bolnici Zabok, Kolar smatra nedopustivim i, kako kaže, linč protiv liječnika ravnatelja kojima Hrvatska liječnička komora prijeti oduzimanjem licenci, ako odbiju potpisati pravilnik. Naime, novi pravilnik nakon specijalizacije liječnicima dozvoljava da napuste ustanovu koja ih je financirala cijelo vrijeme specijalizacije, bez ikakvih financijskih posljedica. Župan Kolar je naveo i brojke koje govore da bi primjena novog pravilnika Krapinsko-zagorskoj županiji i njenim zdravstvenim ustanovama, za 57 specijalizanata koji se trenutačno školuju, odnijela preko 50 milijuna kuna.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Dan općine i Dan Župe slavi se danas u Svetom Križu Začretju. Rezimirajući godinu iza nas, načelnik Općine Marko Kos na svečanoj sjednici Općinskog vijeća istaknuo je kako je ponosan što Sveti Križ Začretje na neki način prednjači u gospodarskom i kulturnom razvoju Krapinsko-zagorske županije te sustavnim popunjavanjem gospodarske zone stvara preduvjete za daljnji razvoj. U ime zagorskih gradonačelnika i načelnika, čestitke na današnjoj svečanosti uputio je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, u ime Krapinsko-zagorske županije zamjenica župana Jasna Petek, a među uzvanicima je bila i obratila se okupljenima i saborska zastupnica Marija Puh. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljeno je deset javnih općinskih priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj i promocijuSvetog Križa Začretja, a plaketa Općine dodijeljena je udruzi vinogradara i vinara Sveti Križ Začretje.

imageimage

KOPRIVNICA – Na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice nakon ljetne stanke vijećnici su raspravljali o 16. točaka dnevnog reda. Među ostalim i o dvije proračunske točke; o izvršenju prošlogodišnjeg te proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. Proračun grada Koprivnice u prošloj godini ostvaren je u iznosu od oko 158 milijuna kuna, odnosno u 98%-tnom iznosu od planiranih 160 milijuna. Na prošlogodišnji proračun treba gledati iz dva smjera, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Upravo taj mini udar kroz poreznu reformu na proračun Koprivnice u prošloj godini, koji je donio smanjenje gradskih prihoda od 10%, pridonio je, zapravo, pozitivnim trendovima, ističe Jakšić jer su vidljivi brojni gospodarski pomaci. Izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna prihvaćen je vijećničkom većinom, kao i izvještaj za prvih šest mjeseci ove godine, kroz koji se vide pozitivni trendovi u gospodarstvu započeti prošle godine. Naime, ovogodišnji proračun iznosi 198 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ostvareno je 34%, odnosno 69 milijuna.

ZAGREB – Dječji plač u zagrebačkim rodilištima ovih se dana čuje glasnije nego inače, a uzrok je neuobičajeno velik broj porođaja od početka rujna. U KBC-u Sestre milosrdnice na odjelu ginekologije trenutačno je 87 trudnica i rodilja, a samo 8. rujna imali su 18 porođaja. U Kliničkoj bolnici Merkur trenutno je 36 rodilja, a samo u prva dva dana rujna ove godine rodilo se 25-ero djece, što je broj porođaja koji inače imaju u tjedan dana. Iz oba rodilišta ističu kako su popunili sve kapacitete, a krevete posuđuju s traumatologije i susjednih odjela.

ZAGREB – Za poticanje rekonstrukcije postojećih objekata javne namjene u gradovima i općinama, sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti, Zagrebačka županija dodijelit će 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Novac se može dobiti za zgrade državnih upravnih i drugih tijela, tijela lokalne i regionalne samouprave, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te za više obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica, zgrade sportskih udruga i organizacija, zgrade kulturnih namjena poput kina, kazališta i muzeja, bolnice i druge ustanova namijenjene zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi. Javni poziv, koji je otvoren do 1. prosinca,  objavljen je na web stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Ugovor o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Varaždina, a predstavnicima koncesionara, danas će potpisati varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Ugovor će biti potpisan danas poslijepodne na Kapucinskom trgu u Varaždinu, gdje će istovremeno javnosti  biti predstavljeno šest autobusa kojima će se obavljati javni gradski prijevoz. Gradski buseki će od 1. listopada prometovati prigradskim naseljima i gradskim ulicama Varaždina  po cijeni od 2.99 kune.

KOLAREC – Novu prostoriju Područne škole Kolarec, kojom će se služiti 12 učenika koliko ih polazi školu u novoj školskoj godini, otvorio je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Vrijednost adaptacije škole i pretvaranja učiteljskog stana u novu prostoriju je 373 tisuće kuna, a ove je godine u tu školu uvedeno i centralno grijanje na pelete, za što je Koprivničko-križevačka županija izdvojila 98 tisuća. Još prije desetak godina Županija je financirala i sanaciju dijela krovišta u vrijednosti 89 tisuća kuna kada je i završena obnova te opremanje Područne škole za što je izdvojeno 205 tisuća kuna. Općina Gornja Rijeka je pak uredila dječje sportsko igralište.

ČAKOVEC – U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, prošlog je tjedna potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnim koordinatorima za provedbu aktivnosti koje će pridonijeti povećanju povlačenja sredstava iz EU fondova od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave.  Ukupno je 21 regionalni koordinator ugovorio sredstva, a među njima je i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA. Agencija će od 1. listopada do 31. ožujka 2019. provoditi projekt pod nazivom „Jačanje mreže podrške prijaviteljima i korisnicima Europski strukturnih i investicijskih fondova u Međimurskoj županiji“. Vrijednost projekta iznosi oko milijun i 366 tisuća kuna, od čega se 85% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAGREB – Humanitarna akcija Terry Fox Run održat će se po 17. put u Hrvatskoj, a utrka je 25. rujna na zagrebačkom Jarunu.  Humanitarna akcija Terry Fox Run ove će se godine održati po 36. put u svijetu i 17. u Hrvatskoj, a organiziraju je Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding i drugih partnera.Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka.Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije, u subotu 17. rujna, u Gajevoj 4.

loading