Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U javnoj garaži na Kvaternikovom trgu od četvrtka, 14. rujna 2017. godine dostupan je defibrilator. Druga je to od sedam gradskih garaža u kojoj će uređaj biti na raspolaganju svim korisnicima, kako bi se prevenirala iznenadna srčana smrt. Voditeljica Zagrebparkinga Ana Preost ističe kako su i sami djelatnici ove Holdingove podružnice educirani kako bi pravilno postupili u slučaju srčanog zastoja. Sa postavljanjem defibrilatora na javnim površinama u Zagrebu se počelo 2012. godine te je do sad postavljeno gotovo 40 defibrilatora te je više od 400 osoba educirano za njihovo korištenje. Inače u posljednjih godinu dana zahvaljujući  defibrilatorima na javnim površinama spašena su 4 života.

ZAGREB – Završeni su radovi na tramvajskoj pruzi na Maksimirskoj, na potezu od Kvaternikovog trga do Bukovačke. Na dva i pol kilometra pruge radilo se četiri mjeseca rekla je voditeljica ZET-a Ljuba Žgela naglasivši kako je pruga zadnji put rekonstruirana prije 16 godina pa su radovi bili nužni, kako bi se Zagrepčanima omogućio kvalitetan prijevoz javnim gradskim prijevozom i osobnim automobilima u ovom dijelu grada. Vrijednost radova na Maksimirskoj je 20 milijuna kuna, a ti radovi značajno će smanjiti buku koju su stvarali tramvaji.

ZAGREB – Grad Zagreb i ove godine pridružit će se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Od subote, 16. do 22. rujna na području cijeloga grada, od Jaruna, Bundeka preko Maksimira i središta grada nizom događanja poticat će se građane da automobile zamjene ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvom. Ove godine u tjednu mobilnosti sudjeluje, kako je rekla koordinatorica projekta Marinka Bakula Anđeli, više od 2 tisuće gradova diljem svijeta, a među njima je i Zagreb sa 200 tisuća ljudi. Tema ovogodišnje tjedna mobilnosti je „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“, a slogan je „Dijeljenjem dobivate više“. Tradicionalno, bit će održat i dan bez automobila te 18. „Zagrebačka žbica“. U akciji će sudjelovati i sve Holdingove podružnice, a kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posljednjih desetak godina napravljeni su značajni pomaci. Zamijenjen je vozni park ZET-a novim niskopodnim tramvajima i autobusima, uređeno je više od 220 kilometara biciklističkih staza, napravljeni su značajni rezultati na području pristupačnosti za osobe s invaliditetom, sve kako bi  Zagreb obranio nagradu Mobiility Award iz 2012. godine.

ČAKOVEC – U nedjelju, 17. rujna obilježava se 26. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja. Tim povodom će delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položiti vijence i zapaliti svijeće kod Spomenika poginulim braniteljima te kod Spomen zida u Čakovcu u 08,30 sati. Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje služit će se u crkvi svetog Nikole biskupa, a nakon nje slijedi i Svečana akademija za branitelje u dvorani Katoličkog doma. Međimurska županija će uskoro biti domaćin i nacionalnog susreta branitelja, najavili su na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu organizatori, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, predsjednik nekadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec, zapovjednik Policijske stanice Čakovec Marijan Balaban i predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat. Nacionalni susret će se održati iduće subote, 23. rujna u Nedelišću i Čakovcu.

JAKOVLJE – Nakon gotovo tri mjeseca radova, više od 300 učenika Osnovne škole Jakovlje konačno je dobilo novo školsko igralište s dva košarkaška te malonogometnim terenom. Svečanost otvorenja igrališta, koje kako kaže ravnateljica osnovne škole Jakovlje, Ljiljana Klepac, puno znači za školu, održano je povodom Hrvatskog olimpijskog dana. „U našem mjestu nema previše sadržaja, tako da je sport mladima jedino što imaju“, istaknula je Ljiljana Klepac, ravnateljica OŠ Jakovlje. Radovi na igralištu vrijedni više od 660 tisuća kuna započeli su početkom lipnja, a cijeli projekt je financiran sredstvima Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Završeni su radovi na rekonstrukciji spojne ceste između Ulice Čarda i Peteranske ceste u Koprivnici te je cesta od danas puštena u promet. Puštanjem u promet došlo je do nove regulacije prometa u ovom dijelu Koprivnice, te je spojna cesta Čarda – Peteranska cesta iz smjera rotora u smjeru izlaska iz Koprivnice dobila prednost prolaska, kaže pročelnica Upravnog odjela za izgradnju grada i prostorno uređenje Jasna Golubić.  Gradonačelnik Mišel Jakšić ističe, kako je u sklopu rekonstrukcije izgrađen novi kolnik, pješačko-biciklistička staza, kanalizacija, vodovodna i oborinska odvodnja te je postavljeno sedam stupova javne rasvjete, za što je izdvojeno 1,8 milijuna kuna. Na ovaj način dodatno je podignut standard u mjesnom odboru Čarda te su stvoreni preduvjeti za stvaranje novog stambenog naselja.

ZAGREB – Započela je gradnja Doma za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente na Selskoj cesti.  Očekuje se da će gradnja objekta, biti završena u jesen 2018. godine. Mladima će se osigurati smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim apartmanima. U prizemlju će biti ured za socijalnu službu koji će im biti podrška u procesu prelaska u samostalni život te pomoći u posredovanju pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja. Vrijednost radova je 8,7 milijuna kuna. Inače u  Hrvatskoj, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi se gotovo 800 djece i mladih. Tijekom jedne godine iz domova iziđe oko 60 mladih koji praktički ostaju bez krova nad glavom i prepušteni su sami sebi.

ZAGREB – Višegodišnji projekt vodoopskrbe istočnoga dijela Zagrebačke županije, procijenjene vrijednosti preko 706 milijuna kuna, primaknuo se početku realizacije. Početkom kolovoza, konzultanti Europske komisije dali su završno, pozitivno izvješće i time više iako projekt ide na završnu kontrolu pred EU komisiju nema mogućnosti da on bude odbijen. Eventualno, moguće su tek neznatne, manje korekcije, kako bi se za njegovu realizaciju iz EU fondova povuklo preko 500 milijuna bespovratnih kuna. Već idućeg mjeseca bit će objavljeni prvi natječaji, a potom će, najvjerojatnije početkom iduće godine, uslijediti i gradnja novoga, odnosno rekonstrukcija postojećega vodoopskrbnog sustava u četiri grada i deset općina s istoka Zagrebačke županije. Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav  „Zagreb-istok“ obuhvaća i gradnju vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 litara vode u sekundi.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – U nazočnosti župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i njegovog zamjenika Anđelka Fereka Jambreka te izaslanika predsjednika hrvatske Vlade, saborskog zastupnika,  Žarka Tušeka, održana je svečana sjednica povodom Dana općine Sveti Križ Začretje. Žiteljima je čestitku uputio načelnik općine Marko Kos, istaknuvši kako zahvaljujući ulaganjima u poslovnu zonu Sveti Križ Začretje iz dana u dan raste, a potvrđuje to i gotovo zanemariv broj nezaposlenih koji je ispod 200. Načelnik Kos predstavio je i novi, jučer promoviran, vizualni identitet Svetog Križa Začretja koji će pomoći snažnijem pozicioniranju na turističkom tržištu. Sveti Križ Začretje je posebno mjesto, zahvaljujući svojem prekrasnom položaju na brežuljku, dobro prometno povezano,  s vrijednim i marljivim ljudima, što govori da je to jedan od bisera Hrvatskog zagorja, poručio je u svojoj čestitki izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, saborski zastupnik Žarko Tušek. Iz toliko pozitivnih stvari koje se ovdje dogadjaju teško se odlučiti za najbolju, ali držim da je ova općina uspješna ponajprije zahvaljujući ljudima koji u njen razvoj daju svoj maksimum, istaknuo je župan Željko Kolar. Svečana sjednica je bila i prilika da se najzaslužnijim Svetokriščanima uruče priznanja općine .

VARAŽDIN – Više će se tema naći pred varaždinskim gradskim vijećnicima na sjednici vijeća zakazanoj za danas, 14. rujna 2017. godine poslijepodne. Među ostalim raspravljat će o prijedlozima odluka o izvršenju proračuna u prvoj polovici ove godine, o izmjeni i dopuni odluke o davanju koncesije za javni prijevoz na gradskom području, te o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina na području grada, a pred vijećnicima će se naći i izvještaji o radu gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova za prošlu godinu.

ČAKOVEC – „Uloga WEB stranica u jedinicama lokalne samouprave“ naziv je jednodnevne radionice koju danas, 14. rujna 2017. godine, u Čakovcu organiziraju Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova i Udruga općina, nacionalni servis Lokalna Hrvatska i Međimurska županija. U prvom dijelu radionice bit će riječi o internet zahtjevima „Zakona o pravu na pristup informacijama“, poželjnim načinima postavljanja na stranice, uz savjete o što jednostavnijoj organizaciji podataka i postizanju što veće ocjene transparentnosti. U drugom dijelu govorit će se o webu kao sredstvu promocije života i potencijala lokalne zajednice u nacionalnom okružju te primjeni i koristi društvenih mreža.

KOPRIVNICA – Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije je od danas, 14. rujna 2017. godine, bogatiji za 10 vozila. Vozila će zamijeniti dotrajala koja su se do sada koristila, a namijenjena su za potrebe kućnih posjeta. Jutros predana vozila dio su obnove nabave opreme za Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a vrijedna su 800 tisuća kuna i bit će raspoređena po ambulantama diljem Podravine i Prigorja. Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako je zdravstvo, uz školstvo, najvažnija djelatnost u koji Koprivničko-križevačke županija kontinuirano ulaže. Na današnjoj primopredaji vozila, najavljena je skorašnja primopredaja preuređene glavne zgrade Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici.

loading