Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.09.2018.

Posted in Vijesti

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Iako određeni projekti još nisu prošli na natječajima poput izgradnje Dječjeg vrtića i sanacije klizišta, godina je protekla izrazito uspješno za mještane Svetog Križa Začretja, istaknuto je danas, 14. rujna 2018. godine na Svečanoj sjednici koja je održana u Začretju povodom Dana općine i župe. Općina bilježi rast zaposlenih, značajan razvoj gospodarstva, visok upis djece u školu, a dotok financijskih sredstava ne stagnira te su isplaćeni svi krediti i zajmovi. – Sve je to bitno za općinu jer pokazuje da nam dolaze mlade obitelji i tu žele ostati, a u slučaju da projekt izgradnje Dječjeg vrtića ne prođe ni u drugom krugu, sami ćemo se pobrinuti da bude izgrađen. Očekujemo da država prepozna da natalitetna politika funkcionira i imamo prisutan veći broj male djece te nam je potrebna pomoć da realiziramo ono što je najbitnije, a to je Dječji vrtić, da najmlađi dobiju najbolji početak u životu – istaknuo je općinski načelnik Marko Kos. – Nećemo se oslanjati na druge nego u 2019. godini okrećemo novi list – zaključio je Kos. Svečanoj sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek koji je naglasio da općina Sv. Križ Začretje izvrsno surađuje sa županijom te će se ta suradnja nastaviti i dalje, a prisutni su bili i brojni načelnici i gradonačelnici.  U sklopu Svečane sjednice, podijeljene su i zahvalnice nizu mještana koji su svoj rad, požrtvovnost i trud poklonili drugima.

ZAGREB – Nemile događaje koji su se zadnja dva dana događala u zagrebačkom naselju Vukomerec, od pucnjave i okršaja dviju obitelji do jučerašnjeg prosvjeda roditelja tamošnje osnovne škole, jutros je prokomentirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako Grad Zagreb nije nikakav grad slučaj. Zadovoljan jučerašnjim sastankom s roditeljima, za danas je najavio dogovoreno druženje u prostoru škole od 17,00 sati, kako bi se djeca prebrodila strah i eventualne negativne posljedice te od ponedjeljka krenula u školu. Zagrebački gradonačelnik od svih institucija, posebice policije, očekuje da rade svoj posao.

ZAGREB – U Zagrebu je održana konferencija o gospodarenju otpadom na kojoj su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava te vodeće osobe iz političkog i strukovnog miljea nadležnog za gospodarenje otpadom. Cilj konferencije bio je senzibilizirati javnosti i donositelje odluka na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini o važnosti recikliranja i održivom gospodarenju otpadom. U sklopu konferencije predstavljeni su i primjeri dobre prakse u manjim ruralnim i urbanim sredinama u odnosu na veće urbane centre, te važnost prevencije i uvođenja takozvanog kružnog gospodarenja otpada.

ZAGREB – Novu autobusnu liniju 242 Glavni kolodvor – Podbrežje u petak, 14. rujna 2018. godine u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te se njome odvezao do Glavnog kolodvora. Trasa linije, u dužini 4700 metara, prometovat će od  Glavnog kolodvora preko Ulice Hrvatske bratske zajednice, Avenije Većeslava Holjevca do Podbrežja. Kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik ovo je povijesna linija za novo zagrebačko naselje Podbrežje, a na trasi je ukupno 6 stajališta, te radnim danom linija ima 25, a vikendom 20 polazaka.

KOPRIVNICA – Novine u radu koprivničke Gradske uprave predstavljene su na konferenciji za medije održane danas, 14. rujna 2018. godine. U proteklom razdoblju krenulo se s održavanjima Zborova građana u koprivničkim mjesnim odborima, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić i do sada su održani u Herešinu, Draganovcu i Vinicu, danas će se održati i u Starigradu, a u pripremi su Zborovi u Kunovec Bregu, Podolicama, Jagnjedovec te Bakovčica. Uz raspravu i razgovor s građanima, koji najbolje znaju što je potrebno napraviti na području Koprivnice, krenulo se s pripremama za proračun za 2019., dodaje Jakšić. Na konferenciji za medije gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić najavio je i duže radno vrijeme koprivničke Gradske uprave i to utorkom, kada će Uprava raditi do 17,00 sati. Sve ovo, zaključuje Jakšić, provodi se zbog veće otvorenosti prema građanima i omogućavanja lakšeg pristupa informacijama.

GORNJA STUBICA – Nova priča bivše tvornice Dona u Gornjoj Stubici započela je danas, 14. rujna 2018. godine svečanim otvorenjem novog poslovnog prostora tvrtke koja se bavi stolarijom te strojnom obradom metala i koja je prva od 13 poslovnih firmi koje će ispuniti prostore napuštene tvornice. Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja ALU i PVC stolarije, a osnovana je 2006. godine, sa sjedištem u Maču, trenutno zapošljava 13 osoba, a u planu je zapošljavanje i novih djelatnika te širenje proizvodnje. – Želimo revitalizirati ove prostore te će u tu svrhu općinsko vijeće donijeti odluku kojom će se sve poduzetnike koji budu ovdje razvijali svoj posao, osloboditi komunalne naknade prve godine – najavio je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. Uz načelnika, novi pogon u pratnji vlasnika Josipa Putara obišao je danas i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom. –  Vrednujemo svako novo otvoreno radno mjesto i zahvaljujući ovakvim poslovnim ljudima imamo takve odlične gospodarske rezultate na području županije – istaknuo je župan Kolar. Inače spomenuta tvrtka posluje po cijeloj Hrvatskoj, ali i drugim zemljama poput Njemačke i Austrije.

ZAGREB – Europski tjedan mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna 2018. godine. Kao lider održive mobilnosti u regiji, zagrebački Nextbike s gotovo 30 tisuća korisnika organizira niz aktivnosti kojima će obilježiti Europski tjedan mobilnosti. Program započinje velikom biciklijadom VG ZG VG u subotu, 15. rujna sa startom u 10,00 sati u Velikoj Gorici. Škola bicikliranja 18+ u Zagrebu bit će 20. rujna, a promocije željezničkog prijevoza 22. rujna. Tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti  svim novim korisnicima HŽ će poklanjati 100 kuna popusta na godišnju pretplatu.

ZAGREB – Najdugovječnija humanitarna utrka Terry Fox Run, ove će se godine održati na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 23. rujna 2018. godine od 14,00 do 18,00 sati. Po 19. puta organizatori utrke su Veleposlanstvo Kanade, Grad Zagreb, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i mnogi drugi. Cilj Utrke je osigurati sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te podignuti svijest građana o ovoj bolesti. Cjelokupni ovogodišnji iznos u okviru akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstveno istraživanje raka. Samoj utrci prethodit će humanitarna prodaja majica s vizualima akcije ove subote, 15. rujna od 11,00 do 13,00 sati, na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice.

 ZAPREŠIĆ/SAMOBOR – Od ponedjeljka, 10. rujna 2018. u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću tijekom 24 sata,  u dnevnoj i noćnoj smjeni dostupna  su dva liječnika. Isti način rada, s dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine i vratima hitne koja su otvorena 24 sata, osiguran je i u Samoboru za što je Zagrebačka županija osigurala  250.000 kuna.

KOPRIVNICA – Opća bolnica „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici potpisala je ugovore s 12 novih specijalizanata iz isto toliko medicinskih disciplina, a trenutno je raspisan još jedan natječaj, naglašava ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić te najavljuje da će do kraja godine biti zaposleno ukupno 15 novih specijalizanata. Citologija, pulmologija, psihijatrija, endokrinologija i dijabetologija, fizikalna medicina i rehabilitacija, ortopedija i traumatologija, samo su neki od odjela gdje su zaposleni specijalizanti. U koprivničkoj bolnici trenutno je ukupno zaposleno 838 zaposlenih.

MURSKO SREDIŠĆE World CleanUp Day globalna je akcija kojoj je cilj aktivirati što veći broj ljudi u čišćenju okoliša u jednom danu, u kojoj ove godine sudjeluje najveći broj zemalja do sada, prvi put priključila se i Hrvatska. Grad Mursko Središće bit će također dio te najveće nacionalne kampanje zaštite okoliša – Zelena Čistka 2018. Akcija će se održati u subotu, 15. rujna 2018. godine, s početkom u 10 sati, a predviđena mjesta okupljanja zainteresiranih građana su Hlapičina, Križovec, Peklenica, Štrukovec te Mursko Središće.

loading