Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na poziv glavnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a Josea Graziana de Silve,  gradonačelnik Zagreba Milan Bandić danas sudjeluje na Konferenciji FAO-a u Rimu, te na Okruglom stolu gradonačelnika na temu Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama. Konferencija se održava u povodu obilježavanja 36. obljetnice Svjetskog dana hrane i 71. obljetnice utemeljenja Organizacije za prehranu i poljoprivredu UN-a – FAO. Programom je predviđen i susret gradonačelnika Milana Bandića s novoizabranom gradonačelnicom Rima Virginiom Raggi, a u okviru službenog posjeta zagrebački gradonačelnik sastat će se i s direktoricom Dječjeg muzeja Explora u Rimu Patriciom Tomasich, te posjetiti Hrvatsku školu u Rimu, gdje će učenicima uručiti knjige iz hrvatskog jezika i književnosti.

KOPRIVNICA – Mjerenjem indikatora kvalitete života, Grad Koprivnica je dobio ISO Certifikat 37120: Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života. Koprivnica je tako postala prvi grad u regiji i sedmi u Europi s takvim certifikatom, a osvojila je najviši certifikat, platinum. Smarty City tehnologije i smjer tog rada, dolaze do izražaja ne samo u Europi već i u Hrvatskoj, a veseli što Koprivnica u tom području postaje lider u zemlji, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Grad Koprivnica se u suradnji s partnerima razvija u smjeru pametnog grada koji racionalno upravlja svojim resursima te donosi bolju kvalitetniju uslugu građanima, što potvrđuje ISO certifikat čiji rezultati služe boljem upravljanju zajednicom u smjeru pametnih rješenja i održivog razvoja.

KRAPINA – Sporazum o pristupanju projektu „Županija – prijatelj djece“ danas su u Krapini potpisali  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić, u nazočnosti zamjenice župana Jasne Petek i Sonje Borovčak, koordinatorce projekta za cijelu Hrvatsku. Župan Željko Kolar je istaknuo, kako dobivanje ovog statusa nije samo ploča s natpisom Županija – prijatelj djece, već dokaz, koliko se radi na dobrobiti  djece. Krapinsko-zagorska županija prva je županija u Hrvatskoj  potpisala Sporazum, a projektom „Županije – prijatelji djece“ nastoji se poticati županije da u svojim zakonskim nadležnostima promiču i potiču zaštitu svekolikih prava djece sukladno zakonima Republike Hrvatske.

ZAGREB – Najdugovječnija modna manifestacija zagrebačkih obrtnika 81. Zlatna igla, održat će se u subotu, 15. listopada.  I ove će godine Zlatna igla zasjati u maštovitim modnim kreacijama etabliranih hrvatskih dizajnera, a pridružit će im se i nova imena. Osamnaest poznatih dizajnera, Sekcija frizera i kozmetičara, uz još pedesetak sudionika kroz ostale pripadajuće struke  postolare, kožnu galanteriju, krznare, klobučare, zlatare i cvjećare pokazat će najbolje što Hrvatska ima i nudi kroz isključivo hrvatske brendove. Zlatna igla održat će se u studiju Anton Marti na HRT-u.

ČAKOVEC- U organizaciji Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec i međimurskog društvenog poduzeća Naš izvor, danas se u prostorima spomenutog poduzeća održava Sajam društvenog poduzetništva. Na sajmu se prezentiraju društvena poduzeća s područja Međimurske, Koprivničko- križevačke i Varaždinske županije, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, kao i Hrvatski zavod za zapošljavanje i Zavod za vještačenje prezentiraju svoje mjere za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Predsjednica društva Miljenka Radović ističe da se radi o prvom takvom sajmu, na kojem svoje proizvode i usluge mogu prezentirati sva društvena poduzeća u regiji. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta.

KOPRIVNICA – Povodom Međunarodnoga dana bijelog štapa, koji se obilježava 15. listopada, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije ukazala je na probleme i poteškoće s kojima se susreću slijepe osobe. Među njima je i nerazumijevanje javnosti na mogućnosti i potrebe slijepih osoba, kaže članica i zaposlenica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Ana Glavaš Jambreušić. Problema je mnogo s kojima se susreću slijepe osobe i to su višegodišnji problemi s kojima se bore, poput zapošljavanja ili inkluzivnog doplatka, kaže zamjenica predsjednika Udruge, Dragica Zlatar te ističe kako su naknade slijepim osobama za tuđu njegu i pomoć u kući iznimno niske te u našoj zemlji ta naknada iznosi od 350 do 500 kuna. U Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije nadaju se kako će se i to promijeniti te stoga u prigodi Međunarodnog dana bijelog štapa poručuju kako se zajedno može puno.

VARAŽDIN – Međunarodna akcija Europska noć bez nesreća za odgovornu vožnju mladih bez utjecaja alkohola u hrvatskim će se gradovima održati po peti puta i to ovog vikenda, sa subote na nedjelju. Akcija će se odvijati u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači. Tako će u Varaždinu svi mladi između 18 i 26 godina moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju, uz podršku volontera SUP- a i studenata Fakulteta prometnih znanosti te Zagrebačke pivovare koja već četvrtu godinu zaredom financijski podupire ovu akciju u sklopu kampanje „Razmisli- kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.

loading