Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S ciljem educiranja i informiranja studenata, građana, poduzetnika i tijela javne uprave Hrvatske o mogućnostima koje pruža unutarnje tržište EU-a, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održane su u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine  informativne radionice u sklopu projekta edukacija „Sve na jednom mjestu“ koje se provode već dvije godine. Studenti FER-a imali su tako prilike saznati kako pokrenuti vlastito poslovanje odmah po završetku fakulteta i pružati usluge na unutarnjem tržištu Europske unije a bilo je i riječ o zaštititi svojih potrošačka prava prilikom on-line kupovine, mogućnostima koje EU nudi u području doškolovanja, istraživanja, rada i volontiranja. Kako je istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat jednu od najvažniju uloga u razvoju Hrvatske ima akademska zajednica i znanstveni stručnjaci te da je u planu iduće godine u istraživanje i razvoj uložiti 5,5 milijardi kuna. „Svi ovi napori su usmjereni a Hrvatska postane konkurentnija i da se pozicionira među 30 svjetskih gospodarstava“, rekao je ministar Horvat.

ZAGREB – Zagrebački učitelji u produženom boravku i učitelji tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane od danas imaju iste plaće kao jednako obrazovani odgajatelji i stručni suradnici u gradskim dječjim vrtićima. Riječ je o povećanju plaća više od 17 posto za 700 učitelja i nastavnika, a gradonačelnik Milan Bandić pozvao je članove Vlade RH da slijede primjer Grada Zagreba i povećaju plaće svim hrvatskim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama. „Ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za 6 posto ili neće biti ove Vlade. Dok se to ne učini nitko iz mojeg saborskog kluba neće dići ruku. Sramota je da se kalkulira o važnosti 15 fotelja ili 68 tisuća ljudi“, rekao je gradonačelnik Bandić na otvorenju stručnog skupa na temu „Učitelji u produženom boravku u osnovnim školama Grada Zagreba“. Inače, Grad Zagreb produženi boravak organizira u 115 osnovnih škola a koristi ga više od 14 tisuća učenika od 1. do 3. razreda.

ZAPREŠIĆ – Cjelodnevna  Konferencija o golf turizmu održava se  ovog ponedjeljka, 14. listopada u Novim dvorima u Zaprešiću. Hrvatska ima velik potencijal za razvoj golf turizma zbog razvijene turističke infrastrukture i klime koja pogoduje igranju veći dio godine – istaknula je u ime organizatora Ivana Kolar. Naime, golf turizam prepoznat je u Strategiji turizma RH-a, a zajedničkim radom nekoliko ministarstva od državne imovine, turizma  te graditeljstva i prostornog uređenja moraju napraviti akcijski plan te donijeti odluke koje će u skorije vrijeme doprinijeti novim investicija za ovaj vid selektivnog turizma- rekao je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban. Primjeri susjednih zemalja Austrije, Češke, Slovačke kao i mediteranskih zemalja pokazuju da se radi o segmentu turizma, ali i sporta koji donosi ekonomsku dobrobit, pa je promocijom i edukacijom potrebno ukloniti negativnu percepciju golfa u javnosti. Grad Zaprešić ima golf vježbalište u sklopu Novih dvora. Također daljnji razvoj golf igrališta te turizma u sklopu ovog kompleksa nalazi se u prostorno planskoj dokumentaciju koju će trebati uskladiti s državnom jer je veći dio zemljišta za proširenje ipak u vlasništvu države- rekao je gradonačelnik Željko Turk.

KOPRIVNICA – Početna konferencija povodom energetske obnove zgrade koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ održana je u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine, u prostorima koprivničke Gradske uprave. Treća je to energetska obnova zgrada u obrazovnom sustavu u Gradu Koprivnici u posljednjih godinu dana. Radosna što konačno kreće projekt energetske obnove je ravnateljica koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić Buhanec koja kaže kako će zgrada nakon radova iz trenutnog energetskog razreda D prijeći u razred C. Projektom energetske obnove ugradit će se toplinska izolacija ovojnice zgrade, razdvojit će se zgrada škole i dvorane na dvije odvojene energetske funkcionalne cjeline, uvest će se sustav ventilacije te povećati energetska učinkovitost rasvjete u podrumskom dijelu zgrade. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako je vrijednost projekta 5,7 milijuna kuna, dok EU sufinanciranje iznosi 3,5 milijuna kuna. Do kraja listopada raspisat će se javni natječaj za izvođača radova, dok bi zgrada škole u novom sjaju trebala zasjati s početkom školske godine 2020./2021.

ZAGREB – Od ove školske godine Grad Zagreb dodjeljuje stipendiju za učenike koji se obrazuju za medicinske sestre / tehničare opće njege, koji imaju obvezu nakon završenog školovanja zaposliti se u ustanovama socijalne skrbi kojima je osnivač Grad Zagreb. Stipendija se dodjeljuje na temelju natječaja koji je otvoren do 21. listopada. Dodjeljuje se redovnim učenicima četvrtih i petih razreda srednjih škola za medicinske sestre / tehničare opće njege u Gradu Zagrebu. Neto iznos mjesečne stipendije u visini je od 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj – kolovoz godine u kojoj se natječaj raspisuje. O dodjeli stipendije odlučuje Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba, koje imenuje gradonačelnik Grada Zagreba.

ČAKOVEC – Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Međimurskoj županiji ostvarena je brojka od 81.000 noćenja.  Podsjetimo, prije desetak dana Međimurje je u kategoriji „Destinacija godine“ proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske. Ova prestižna nagrada zasluga je svih stanovnika Međimurja, svih naših vrijednih ljudi koji uređuju svoj okoliš, naših turističkih djelatnika, svih onih koji promiču vrijednosti svog zavičaja. Ulaganjem u projekte u turizmu, interpretacijske centre, muzeje, biciklističke staze, vidikovce, ali svakodnevnim predanim radom, postali smo doista prepoznatljiva destinacija a ovime je to potvrdila i struka. Trudit ćemo se i dalje te biti još bolji – rekao je tada predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, župan Matija Posavec.

VARAŽDIN – Pletenice, klipiči, krafne i druga maštovita peciva zajedno s različitim vrstama kruha, slasnim kolačima, pa čak i sarmom, predstavljeni su na Franjevačkom trgu u Varaždinu na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Tradicionalnu manifestaciju organizirala je Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom, dok je pokrovitelj bila Općina Vinica, a škola – domaćin Osnovna škola Vinica kao pobjednik lanjske Smotre.  Da su Dani kruha, izuzetni događaj koji promiče dijeljenje i zajedništvo, potvrđuje dolazak ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca, kao i apostolskog administratora Varaždinske biskupije Josipa Mrzljaka.

MAČE – Ugovor o nabavi radova za 2. fazu rekonstrukcije ovojnice zgrade OŠ Mače potpisali su u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor tvrtke koja će izvoditi radove Miroslav Kuhta. Prva faza rekonstrukcije ovojnice završena je 2018. godine te je obuhvatila 463,5 metara četvornih površine fasade i sanaciju kapilarne vlage na najstarijoj dilataciji škole. Druga faza rekonstrukcije ovojnice obuhvaća građevinsko-obrtničke radove na preostalom dijelu škole, kotlovnice i školske dvorane, a vrijednost radova je 892 tisuće kuna. Rok izvođenja radova je 4 mjeseca od dana uvođenja u posao, a projekt je sufinanciran i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iznosom od 400 tisuća kuna.

BJELOVAR – Održana je proširena sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Bjelovar. Održana je i prezentacija usluga Centra za mirenja i prednosti koje gospodarstvenici dobivaju ovakvim načinom rješavanja međusobnih sporova te je predstavljeno stanje gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije u 2018. U posljednjih nekoliko godina na razini županije bilježe se pozitivni trendovi, u godinu dana broj zaposlenih porastao je za gotovo tisuću, a zabilježen je i rast njihovih prihoda za 6 do 7%. U 2018. na razini županije rast prihoda u gospodarstvu iznosio je 11,4%, a značajan je i rast dobiti.

KRIŽEVCI – Zagrebačka županija partner je ovogodišnjeg 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije koji će se održati od 8. do 10. studenoga u Križevcima, potvrđeno je na drugoj sjednici Organizacijskog odbora kojom je predsjedao župan, odnosno predsjednik Organizacijskog odbora Darko Koren. Uz to, na sjednici je potvrđen i program manifestacije, a u sklopu sajma u nedjelju, 10. studenoga održat će se i okrugli stol na temu strukovnog obrazovanja na kojem će se raspravljati o izazovima kroz koja danas prolaze strukovna zanimanja.

loading