Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.11.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Sporazum o zajedničkoj suradnji za osnivanje nove turističke zajednice područja potpisan je danas u Krapinskim Toplicama. Turistička zajednica će se zvati Turistička zajednica područja Srce Zagorja, a udružuju se Gradovi Zabok i Pregrada te Općine Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Bedekovčina.

ZAGREB – Zagreb i Zagrepčani i ove godine prisjetit će se 18. studenoga i žrtve grada Vukovara. Kroz cijeli tjedan bit će održano niz događanja: promocija knjiga, izložbi i predavanja, a sve je započelo danas otvorenjem izložbe “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu  – 25 godina poslije”. Izložba u predvorju Gradske uprave donosi dvadesetak fotografija stradanja, progona, obnove i povratka te je svojevrsna uvertira u središnji dio obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas boravi zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak. Tom prigodom je, nakon održanog radnog sastanka s županom Međimurske županije Matijom Posavcem, na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta svečano otvorio novouređenu liniju za prehranu studenata. S obzirom da oko 500 studenata koji ostvaruju pravo na subvencioniranu prehranu nije imalo mjesto u Međimurju na kojem bi mogli iskoristiti svoje iksice, sporazumnim dogovorom između resornog ministarstva, županije i visokoškolskih ustanova u Međimurju, uloženo je oko dvjesto tisuća kuna u opremanje studentskog restorana, u koji se hrana doprema iz Studentskog centra u Varaždinu, zadovoljno ističe zamjenik ministra Šlezak i dodaje da je problem riješen u rekordnom roku. Naposljetku svog boravka u Međimurju, zamjenik ministra će u pratnji međimurskog župana obići i dvije kapitalne investicije u školstvu, gradilište Osnovne škole u Pribislavcu i sportske dvorane u Orehovici.

BRCKOVLJANI – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je danas Područnu školu Lupoglav na kojoj su izvedeni radovi sanacije prvog kata na kojem su uređene i moderno opremljene tri učionice  ukupne vrijednosti  915.312 kuna. Radi se o staroj zgradi u kojoj nastavu od 1. do 4. razreda pohađa 108 učenika.  Radove sanacije krovišta i prvog kata  u cijelosti je financirala Zagrebačka županija, a u idućoj godini također se planiraju radovi na preuređenju prizemlja.  Inače, župan Kožić  je najavio kako će u proračunu Zagrebačke županije za 2017. godinu ponovno najveći iznos od 132 milijuna kuna  biti osiguran za obrazovanje, od čega za kapitalnu izgradnju i adaptaciju školskih objekata čak 47,5 milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Proračun Grada Križevaca za narednu 2017. godinu predložen je u iznosu od 53,675 milijuna kuna, koliko iznose planirani prigodi, dok rashodi iznose 50,475 milijuna kuna. Viškom od oko tri milijuna kuna pokrit će se prenijeti minusi iz prijašnjih godina. Kako ističe križevački gradonačelnik Branko Hrg proračun za 2017. je stabilan i realno planiran iako je izborna godina i mogao bi biti iznimno „napuhan“. U novu proračunsku godinu Križevci ulaze i kao grad bez kreditnog zaduženja, a postoji mogućnost i povećanja proračuna. Hrg, naime podsjeća, kako su Križevci aplicirali projekte na programe ruralnog razvoja, vrijedne pet milijuna kuna, te na fondove Europske unije, ukupno vrijedne dva milijuna eura. S obzirom na dosadašnju odličnu praksu povlačenja sredstava iz nacionalnih i europskih fondova, vrlo brzo Križevci bi mogli imati i izmjene proračuna za ovu, ali i gotovo sigurno za narednu godinu.

KRAPINA – Predsjednika Hrvatskog crvenog križa Josipa Jelića danas je u prostorijama Krapinsko-zagorske županije primila zamjenica župana Jasna Petek.- Ovo je prilika da se ukaže na sve ono što Crveni Križ Krapinsko-zagorske županije godinama uspješno radi, ističe Petek, ali i potporom koju županija pruža Crvenom križu. Naime, osim sredstava koja izdvaja temeljem zakonske obveze za Crveni Križ, Krapinsko-zagorska županija za ovu i za slijedeću godinu osigurala je još po 200 tisuća kuna. – Krapina je lider kad je u pitanju suradnja gradskog i županijskog Crvenog križa i lokalne samouprave, ali po mnogočemu  drugom, ističe predsjednik Hrvatskog društva Crvenog križa Josip Jelić, koji je zajedno s izvršnim predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa Robertom Marktom, u pratnji ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Krapina i Županijskog društva Crvenog Križa Davora Šimunovića danas razgledao i nove prostorije Crvenog Križa u Krapini, a primio ih je i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

ZAGREB – Bespovratnih 200 tisuća kuna, mikro, malim i srednjim poduzetnicima sa svog područja za pokriće tehničke pomoći i ostalih konzultantskih usluga u prijavi i provedbi projekata koji će se financirati sredstvima EU, dodijelit će Zagrebačka županija. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do 1. prosinca. Ovim potporama želi se ojačati konkurentsku sposobnost poduzetnika s područja Zagrebačke županije te ih poticati na prijavu i korištenje sredstava fondova i programa Europske unije, ali i povećati broj uspješno pripremljenih i prihvaćenih projekata županijskih poduzetnika.Potpore će se dodjeljivati za stručnu pomoć konzultanata za usluge pisanja prijave projekata na natječaje u okviru operativnih programa Republike Hrvatske koji će se financirati iz fondova i programa Europske unije. Maksimalni iznos potpore koji jedan poduzetnik može ostvariti je do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 20.000 kuna, pri čemu treba naglasiti da se jednom poduzetniku temeljem ovog natječaja može dodijeliti samo jedna potpora.

KRAPINA – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina krajem listopada registrirano je 4.698 nezaposlenih osoba. U usporedbi s rujnom, broj nezaposlenih smanjio se za 0,6% ili 29 osoba, a u odnosu na listopad prošle godine broj nezaposlenih manji je za 27,2% ili 1.759 osoba. U listopadu ove godine poslodavci su prijavili 750 potreba za radnicima, što je za 37,1% više nego u prethodnom mjesecu, te za 62,3% više u odnosu na isti mjesec lani. Ovo je najveći zabilježeni mjesečni broj traženih radnika u posljednjih 10-tak godina. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, a najtraženija zanimanja u listopadu su bila zidar, medicinska sestra, šivač, radnik na proizvodnoj liniji, prodavač, bravar, odgojitelj predškolske djece, konobar i doktor medicine.

ZAGREB – SVE za NJU udruga žena oboljelih i liječenih od raka objavila je otvoreni poziv za dodjelu nagrade VAM – u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu udruge Vesnu Andrijević Matovac. Nagrada se dodjeljuje jednoj osobi, državljanki/državljanu Republike Hrvatske koja je tijekom 2016. godine svojim osobnim djelovanjem značajno pridonijela afirmaciji borbe protiv raka dojke u svojoj zajednici, afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti ili podizanju kvalitete života žena oboljelih od raka dojke u svojoj zajednici. Rok za podnošenje prijedloga je do 15. siječnja 2017. godine.

VARAŽDIN – Opsežan projekt uređenja cijelog područja Dravske park šume pod nazivom  Z DRAVO-M, bit će danas prijepodne predstavljen javnosti u varaždinskoj gradskoj vijećnici.   Uz gradonačelnika Gorana Habuša, projekt će prigodnom prezentacijom predstaviti dr. Miroslav Benko, znanstvenik Hrvatskog šumarskog instituta. Nositelj projekta je Grad Varaždin, a koordinator je gradski  upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam. Već je ostvarena početnu suradnju s Centrom za urbane i privatne šume Hrvatskog šumarskog instituta, a uskoro će biti organiziran i okrugli stol na temu revitalizacije Dravske park šume na kojem će predstavnici različitih udruga, a time i građani moći dobiti potpunu informaciju i reći svoje mišljenje o projektu.

ČAKOVEC –  U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas će boraviti zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak. Pritom će u Maloj vijećnici Međimurske županije održati radni sastanak sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Uz pomoćnika ministra zaduženog za resor visokog školstva Srećka Tomasa će, nakon toga, svečano otvoriti novouređenu liniju za prehranu studenata na čakovečkom odsjeku  Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  te uz župana obići kapitalne investicije u školstvu, gradilište Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Pribislavec i sportske dvorane Osnovne

KRIŽEVCI – Jučer navečer završilo je 19. izdanje Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije u Križevcima. Tijekom tri dana svoje proizvode i usluge na 1700 metara prostornih zatvorenog te 2500 metara otvorenog prostora predstavilo je 251 izlagač koji je nastup na križevačkom sajmu iskoristio i za stjecanje daljnjih poslovnih kontakata. Na taj se način dodatno ostvaruje pozitivna poduzetnička klima, koja je, kako ističe predsjednik Organizacijskog odbora sajma i koprivničko-križevački župan Darko Koren, potrebna kako bi se gospodarstvo i poduzetništvo uspješno razvijalo. Sajam je prema riječima organizatora od petka do nedjelje posjetilo oko 6.000 ljudi, a županija partner ovoga puta bila je Brodsko-posavska.

JASTREBARSKO – Povodom Dana grada Jastrebarskog svečana sjednica Gradskog vijeća bit će održana danas od 13,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanoj sjednici prisustvovati će župan Stjepan Kožić i potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac.

loading