Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.11.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Krapinsko-zagorsku županiju danas, 14. studenog 2017. godine, posjetio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Njegov posjet, u pratnji saborskog zastupnika Žarka Tušeka,  počeo je u Gradu Krapini, gdje se  sastao s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem. U razgovoru se kao jedno od najvažnijih pitanja iskristalizirao nastavak gradnje spojne ceste Zabok – Krapina, koja prema ministrovim riječima nije upitna, čak štoviše nastavak može se očekivati početkom sljedeće godine. Kako bi razgovarali o prometnoj i željezničkoj infrastrukturi na području Krapinsko-zagorske županije ministra Butkovića je primio i župan Željko Kolar. Razgovaralo se o nastavku gradnje brze ceste Zlatar Bistrica-Marija Bistrica, sa spojem na Popovec i Breznički Hum, rekonstrukciji državne ceste od Kumrovca do Zagorskih Sela i željezničkom prometu na području Krapinsko-zagorske županije. Župan Kolar je izjavio, kako je iznimno zadovoljan suradnjom s ovim ministarstvom i potkrijepio to činjenicom, da je u vrlo kratkom  roku prijedlog sjeveropzapadnih županija o novom željezničkom povezivanju od Krapine, preko Varaždina do Čakovca, uvršten u nacionalnu prometnu strategiju. Nakon Krapine, ministar Butković je u općini Konjšćina s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem  i izvođačem radova potpisao ugovor  “težak” 39 milijuna kuna o obnovi  državne ceste, na  dionici Zlatar Bistrica-Konjščina. Pri tome se prisjetio svojeg posjeta Konjšćini u proljeće ove godine, kada je, kako kaže, vidio cestu u takvom stanju,  za koju nije mogao ni zamisliti da postoji u 21. stoljeću. Radovi će početi kroz deset dana, a trebali bi  biti završeni za14 mjeseci.

SVETI IVAN ZELINA – Za 1.277 kilometara županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije za zimsku službu osigurano je 28 vozila s ralicama i posipačem , jedna freza te 5.000 tona soli i 5.000 prostornih metara sipine. Ove prometnice nalaze se u III. i IV stupnju pripravnosti. Cijena 100% standarda zimske službe održavanja ovih cesta je 14 milijuna 246 tisuća 467 kuna, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Radove zimskog održavanja, od 15. studenog 2017. do 15. travnja 2018. godine,  izvode Županijske ceste Zagrebačke županije koje su zadužene i za zimsko čišćenje autoceste, te državne, odnosno za podravsku magistralu, staru karlovačku i zagorsku koje su u prvom, odnosno drugom stupnju pripravnosti čišćenja. Kako je rekao  direktor Županijskih cesta Zagrebačke županije  Jurica Krleža ukupno je 7 mjesta pripravnosti Okuje, Vrbovec, Samobor, Jastrebarsko, Zaprešić, Ivanić Grad i Goričica  gdje je u rezervi još dodatnih 2 tone sipine.

ZAGREB – Povodom Svjetskog dana poduzetnica tradicionalno su nagrađene i proglašenje najbolje hrvatske poduzetnice u četiri kategorije. To su Josipa Maslać Petričević koja već 35 godina vodi tvrtku koja zapošljava 75 zaposlenih i proglašena je najboljom u kategoriji inspirativna poduzetnica.  Selma Smajić, najbolja je u kategoriji perspektivna poduzetnica,  Anamarija Cicarelli mikro je poduzetnica godine, a Tihana Šmitran start up poduzetnica godine. Cilj ovoga izbora je kako je rekla Ivana Matić, inicijatorica ove nagrade, pokazati koliki kapacitet imaju hrvatske poduzetnice.

ZAGREB – Gradski zastupnici okupljeni u Klub lijevog bloka koji čine Zagreb je naš, Nova ljevica, Radnička fronta i Za grad upozorili su danas, uoči tematske sjednice Gradske skupštine o gospodarenju otpadom, kako Grad još uvijek nema jasnu viziju ni plan zbrinjavanja otpada. Kako ističe Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš, još uvijek nije poznat način naplate odvoza otpada, tehnologija koja će evidentirati količinu proizvedenog otpada po kućanstvu, nema plana odvoza otpada ni financijske analize. Nova lijevica predlaže jaču edukaciju građana, tri komunalnog otpada te izgradnju dodatnih kompostana. Podsjetimo, grad Zagreb, kao i cijela Hrvatska,  mora se uskladiti s nacionalnom uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom do kraja siječnja 2018. godine.

ZAGREB – Danas se o gospodarenju otpadom u Gradu Zagrebu oglasila i Zelena lista. Predsjednik stranke i gradski zastupnik, Nenad Matić, predlaže uvođenje eko kartice, identifikacijskog sredstva svakog pojedinca u procesu odlaganja otpada u gradu Zagrebu. Eko kartica bi funkcionirala tako da se korisnik mjesečno tereti za određeni iznos koji bi se umanjivao za predani odvojeni otpad po kategorijama na zelenom otoku. Predložena metoda kao pilot projekt provodila bi se oko 9 mjeseci.

ZAGREB – U samom središtu Zagreba u palači iz 1923. godine koju je izgradio arhitekt Lav Kalda, otvoren je luksuzni boutique hotel sa šezdeset dvije sobe i svim pratećim sadržajima. p Da je ovakav hotel i više nego potreban Zagrebu, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, naglasivši da se hoteli visoke kategorije prvi popunjavaju, a u Zagrebu pet zvijezdica  do sada su nosila samo četiri hotela. Gradonačelnik Milan Bandić  istaknuo je, kako ovaj hotel otvara svoja vrata u pravo vrijeme neposredno pred najvažniji turistički događaj u metropoli Advent u Zagrebu. Investicija je vrijedna 10 milijuna eura, a jedan od investitora je Sveučilište Libertas čiji će studenti tamo odrađivanja praksu. Po završetku prakse, studenti će imati kompletan uvid i iskustvo u načinu funkcioniranja i upravljanja hotelom što će ih svakako učiniti konkurentnijim na tržištu rada zaključio je rektor Libertasa Duško Pavlović.

KOPRIVNICA – Obrtnička škola Koprivnica u suradnji s mađarskim partnerima projektom „VEC Sharing“ radit će na unapređenju sposobnosti i znanja učenika i profesora kroz međusobnu razmjenu znanja s kolegama iz prekograničnog područja, za pet zanimanja: zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik. Projekt traje 16 mjeseci i vrijedan je 244 tisuće eura, te ga u 85% iznosa sufinancira EU. Tijekom trajanja projekta izradit će se zajednički stručni program prakse, nabaviti potrebna oprema za obrazovanje, izraditi trojezična kuharica te izraditi analiza tržišta rada za ovih pet zanimanja u prekograničnom području. Obrtnička škola Koprivnica opremit će projektom praktikum za zavarivače te izraditi kurikulum za to zanimanje, kojeg nema u ovoj školi te vjeruju kako će ubrzo dobiti dopusnicu resornog ministarstva za provođenje i tog zanimanja.

ČAKOVEC – Povodom Mjeseca hrvatske knjige, danas su u čakovečkoj knjižnici Nikola Zrinski predstavljeni i nagrađeni najčitači Knjižnice za razdoblje 2016./2017. Najčitačica na Općem odjelu je Irena Zagoracz iz Nedelišća sa 154 pročitane knjige, a najčitači na Dječjem odjelu su u kategoriji nižih razreda Josipa Jarni sa 176 te u kategoriji viših razreda Vedrana Skender sa 106 pročitanih knjiga. Da je čitati knjige važno već u najranijoj dobi, kako bi se stvorile navike čitanja za cijeli život, moglo se čuti u čakovečkoj knjižnici, gdje su za djecu s tim ciljem cijelog mjeseca, pa tako i danas održavane tematske radionice. Poseban naglasak na Dječjem odjelu bio je ove godine na čitanju enciklopedija, a za odrasle je u proteklih mjesec dana organizirano niz putopisnih predavanja.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je predstavnike općine Derventa predvođene predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Kljajićem. Na sastanku je dogovoreno, kako će Grad Zagreb sudjelovati u obnovi kuća u Bosanskoj Posavini, a u planu je da se sredstvima iz gradskog proračuna obnove dvije kuće. Prema najavama ,u obnovi će  sudjelovati sve županije u Hrvatskoj, svaka u skladu sa svojim mogućnostima. Na taj način želi se, kako je rekla pročelnica gradskog ureda za poduzetništvo Mirka Jozić ,ukazati na trajnu vezu glavnog  grada i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

ZAGREB – Nakon gotovo deset godina uskoro bi mogli započeti radovi na izgradnji bazenskog kompleksa na Španskom. Grad Zagreb raspisao je natječaj vrijedan 3,4 milijuna kuna za izradu idejnog rješenja za bazen koji će se graditi na mjestu kartinga. Kompleks će se sastojati od dva natkrivena bazena, tribina, kafića i zalogajnice, prostora za saunu te dvorana za gimnastiku, ritmiku, aerobik, borilačke sportove, balet i koreografiju. Kako će kompleks izgledati bit će poznato početkom sljedeće godine kada se očekuje i početak radova.

ZAGREB – Otvoreno je  pomoćno nogometno igralište NŠC Stjepan Spajić nakon uređenja koje je financirao Grad Zagreb. Radi se o terenu s umjetnom travom koji je izgrađen prije 13 godina i koji je sada prvi puta obnovljen, a na njemu je izvršena zamjena umjetne trave, naprava i sprava na terenu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je  nastavak ulaganja u ovaj športski centar izgradnjom južne tribine na glavnom igralištu ovog Centra.

VARAŽDIN – Pod motom Budi kreativan, Budi inovativan, Budi div danas će u Varaždinu biti provedena  akcija pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade. Cilj je  kroz igru i sadržaje namijenjene djeci, kao što su predstave, skečevi i dokumentarni filmovi educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog vlasništva drugih. U varaždinskom kinu Gaj od 9,00 do 11,00 sati, učenici nižih razreda osnovnih škola moći će pogledati predstavu “Tko je izumio“ Teatra Tirena, te sudjelovati u interaktivnim radionicama.  Vrijeme od 11,00 do 13,00 sati rezervirano je za osmoškolce višeg uzrasta, dok će događanje za srednjoškolce biti provedeno od 13 do 15 sati.

ČAKOVEC – Odbor za izbor i imenovanja Skupštine Međimurske županije raspisao je Javni poziv za podnošenje prijedloga za izbor članova Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije, kao savjetodavnog tijela Županijske skupštine. Povjerenstvo će imati šest članova koje će imenovati Skupština i to iz redova sindikata, udruga, medija, gospodarstva, obrazovanja te javnih znanstvenih i stručnih djelatnika. Prijedlozi se podnose Odboru u roku od 15 dana.

KRIŽEVCI – Do ovog petka, 17. studenoga provodi se istraživanje u cilju poboljšanja kvalitete života mladih u Križevcima. Istraživanje se provodi u sklopu projekta „Gradski program za mlade Grada Križevaca“, pod sloganom „Grad po mjeri mladih“. Prikupljanje prijedloga, odnosno istraživanje je putem elektroničkog upitnika koji je dostupan na Internet stranicama grada Križevaca, profila udruge Glas mladih Križevci na društvenoj mreži ili ubacivanjem listića u kutije na raznim lokacijama u Križevcima.

DUGO SELO – 26. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održan je u Dugom Selu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.S izvedbama „Tamburaši pokraj Dunava“ i „Grajino kolo“ Tamburaški sastav KUD-a Preporod osvojio je prvo mjesto u kategoriji folklornih sastava, dok je nagradu sponzora „Glazbarskog obrta Mario Žmegač“, instrument brač, osvojio Stariji tamburaški orkestar tamburaškog društva Ferdo Livadić koji je ujedno bio i najbolji u kategoriji koncertnih orkestara. Zapaženi rezultat ostvario je i Folklorni orkestar KUD-a Novo Čiče koji je u kategoriji folklornih orkestara osvojio treće mjesto.Tijekom dviju večeri Susreta predstavilo se 20-ak koncertnih i folklornih orkestara i sastava.

loading