Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.11.2018.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – U Svetom Martinu na Muri, od 13. do 15. studenog 2018. godine, traju 11. Dani elektroničkih medija, a na kojima sudjeluje i Radio Kaj. Nakon sinoćnjeg predstavljanja HURiN-ovih regionalnih centara, te dodijele godišnjih novinarskih radijskih nagrada Hrvatske udruge radijskih nakladnika, danas je upriličeno i svečano otvorenje manifestacije. Ne skrivajući zadovoljstvo što im je drugu godinu zaredom domaćin Međimurska županija, brojne okupljene medijske djelatnike pozdravio  je župan Matija Posavec. U središtu pozornosti na panel raspravama danas su izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima. U Hrvatskoj danas postoji 146 radija, od kojih je po 12 radija javnog servisa i neprofitnih te 122 komercijalnih, zbog kojih je potrebno ugraditi čitav niz promijena od kojih je jedna od važnijih produženje perioda dobivanja koncesije naglasio je predsjednik Hrvatske Udruge radijskih nakladnika Željko Švenda. Inače, Hrvatska ni ranije nije zaostajala za europskom legislativom, a u korak s time je i usvajanje nove audiovizualne direktive čije će norme biti ugrađene i u novi zakon, kaže predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac. 11. Dani elektroničkih medija u Svetom Martinu na Muri donose i panele o položaju i ulozi žena u medijima te autorskim pravima u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini.

ZAGREB – Novi projekt Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Kultura, znanosti i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja predstavljen je u srijedu, 14. studenog 2018. godine u Gradskoj upravi. U sklopu projekta bit će u potpunosti rekonstruirana i dograđena Palača Amadeo u kojoj će na tri etaže i na više od 3 tisuće četvornih metara biti uređeni javni prostor s kafićem i suvenirnicom, te izložbeni prostori sa najsuvremenijim projekcijama i laboratorijima. Vrijednost projekta je nešto više od 96 milijuna kuna i dijelom je financiran bespovratnim sredstvima iz europskih fondova. Rekonstrukcija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja trebala bi završiti do 2022. godine.

ZAGREB – Popularni balet Petra Iljiča Čajkovskog Orašar moći će pogledati i socijalno najugroženiji Zagrepčani. Naime, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom organiziraju humanitarnu izvedbu tog prestižnog baleta 13. prosinca za sve građane koji nisu u mogućnosti sami platiti ili čekati u redu za kartu. Za njih je organizirano 600 karata koje će biti podijeljene uz pomoć udruga koje brinu o socijalno ugroženim građanima i uz pomoć Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

VARAŽDIN – Koordinacijski odbor za pripremu projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ organizirao je danas, 14. studenog 2018. godine u Županijskoj palači u Varaždinu  prezentaciju projekta i panel raspravu na temu „Digitalna i medijska pismenost“. Varaždinska županija u proces za dobivanje statusa „županija- prijatelj djece krenula je u rujnu ove godine. Na raspravi „Digitalna i medijska pismenost“ koja je održana kao jedna od aktivnosti u sklopu procesa dobivanja statusa, okupili su se stručnjaci povezani s digitalnom i medijskom pismenosti, ali i opasnostima kojima su u digitalnoj komunikaciji izloženi djeca i mladi.

DONJA STUBICA – Sporazum o izradi Idejnog rješenja oroslavsko-stubičke obilaznice potpisali su danas, 14. studenog 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnici Gornje Stubice i Stubičkih Toplica Jasmin Krizmanić i Josip Beljak, gradonačelnici Oroslavja i Donje Stubice Emil Gredičak i Nikola Gospočić te ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Snježana Žigman. Naime, spomenuta obilaznica, procijenjene dužine oko 21 kilometar, spajala bi Hum Lug i novi izlaz na Lazu prema Gornjoj Stubici te bi bila spojena na brzu cestu prema Zagrebu. Time bi se olakšalo putovanje, unaprijedilo gospodarstvo te svim posjetiteljima ovog djela županije osigurala potrebna povezanost. Inače, za ovaj Idejni sporazum, županija je iz proračuna izdvojila 210 tisuća kuna. – Potreba za obilaznicom postoji, mi smo postavili jasne ciljeve, a Idejno rješenje može biti gotovo u 2019. godini – istaknuo je župan Kolar dodajući da će u idućoj financijskoj omotnici na raspolaganju biti i europska sredstva za izgradnju spomenute obilaznice.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 14. studenog 2018. godine, boravili su član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić i član Uprave Hrvatskih autocesta Stjepan Baranašić. Župan Međimurske županije Matija Posavec, izrazio je veliko zadovoljstvo što je do posjeta došlo, osobito jer su nove investicije u cestogradnji s obzirom na intenzitet prometa više nego nužne. Naime, na području Međimurja je više od 100 km državnih cesta, a tu je i autocesta u dužini od 20 km. Tijekom turističke sezone ovom županijom prođe oko 4 milijuna vozila, stotine tisuća teških teretnih vozila, a na relaciji Čakovec – Varaždin dnevno prođe oko 20.000 vozila. Zbog toga Hrvatske ceste u ovoj županiji, kroz brojne projekte koji imaju za cilj podići razinu sigurnosti prometa, ulažu 63 milijuna kuna, ističe član Uprave Alen Leverić. Isto tako započele su aktivnosti na izgradnji spoja autoceste sa starim GP Goričan, a u planu je izgradnja prijelaza za divljač. Uz to, ističe član Uprave Hrvatskih autocesta Stjepan Baranašić započela je i kompletna obnova kolničkog tepiha na A4. Po sastanku čelnici HAC-a i HC-a obišli su križanja državne ceste oznake DC 3 i županijske ceste oznake ŽC 2022, tzv. „Mandlin“ u Maloj Subotici.

GORIČICA – Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2018/2019. za što je osigurano 14,2 milijuna kuna. Tako je organizirano provođenje zimske službe na 1.272 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2019. Osigurano  je 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5000 tona soli i 5000 mᶟ sipine, rekao je na predstavljanju Zimske službe u Goričici župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Zimsko održavanje izvode Županijske ceste Zagrebačke županije i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić. Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta među kojima su stara zagorska i karlovačka te brza cesta do Križevaca za čije je  održavanje osigurano 4950 tona soli te 1500 m³ sipine, naglasio je Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta. – Potrošnja materijala planirana je na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju  koja je ove godine nabavljana za 15,6 milijuna kuna – rekao je Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta Zagrebačke županije.

BEDEKOVČINA – Sastanak u organizaciji Županijske uprave za ceste o održavanju cesta na području Krapinsko-zagorske županije za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, održan je danas, 14. studenog 2018. godine, u Bedekovčini. U nadležnosti zagorskog ŽUC-a je 657,23 kilometara županijskih i lokalnih cesta navodi v.d. ravnatelj Mladen Burić te naglašava, kako je na pet mjesta pripravnosti spremno dvije i pol tisuće kubika sipine i dvije i pol tisuće tona soli, a za zimsko održavanje prometnica osigurano je, kao i minulih godina, nešto manje od šest milijuna kuna. Sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek koji naglašava kako moramo biti zadovoljni radom Zimske službe obzirom na konfiguraciju terena i vremenske uvjete koji se znaju dogoditi. Iz Hrvatskih cesta, koje vode brigu o 296 kilometara državnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije ističu kako su spremni za nadolazeće zimske uvjete, a potvrđeno je to i iz tvrtke zadužene za brigu o 60 kilometara autoceste na području Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu svečano je otvoren drugi najdugovječniji sajam inovacija u svijetu i drugi najveći sajam inovacija u Europi 43. INOVA. Riječ je o tradicionalnoj nacionalnoj izložbi inovacija, novih proizvoda i inovacija mladih koja je ove godine u paviljone 7 i 7a Zagrebačkog velesajma privukla više od 640 izlagača iz Hrvatske i 27 zemalja svijeta. „Iznimno smo ponosni na tu dugu tradiciju vrednovanja i poticanja kako zagrebačkih tako i hrvatskih inovatora“, istaknuo je Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba. INOVA 2018. traje do subote, 17. studenog, i u četiri dana održavanja sajma bit će održani brojni međunarodni stručni skupovi kao i dodjela već tradicionalne nagrade Nikola Tesla za najboljeg hrvatskog inovatora.

KOPRIVNICA – Kako teku radovi na zamjeni krovnog pokrova na Društvenom domu u koprivničkom prigradskom naselju Štaglinec, provjerio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima. Društveni dom koriste tamošnji DVD, Udruga žena Proljeće, članovi Mjesnog odbora te građani i druge udruge prema potrebi. Ovim radovima svim korisnicima omogućit će se još kvalitetniji i sigurniji boravak u Domu, naglašava gradonačelnik Jakšić. Vrijednost radova je 62 tisuće kuna.

loading